Skal solarier også forbydes i Danmark?

Solarier er blevet forbudt i Australien Foto: morguefile.com
Solarier er blevet forbudt i Australien
Foto: morguefile.com

Hvert år dør 250 personer af modermærkekræft i Danmark, og hvert år konstateres 1800 nye tilfælde af kræftformen. Nu er de fleste australske stater ved at forbyde solarier, på grund en meget høj forekomst af kræft i landet. I Danmark er solarier foreløbigt lovligt for alle.

Der er 20 procent øget risiko for at få kræft, hvis man går i solarier, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse. Men i Kræftens Bekæmpelse er det ikke et forbud, der er førsteprioritet, men derimod en aldersgrænse på 18 år.

– Vi støtter ikke solarier, og vi synes, folk skal lade være med at gå i solarier. Men lige nu er det en aldersgrænse på 18 år vi arbejder for, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse.

Forbud mod solarier, det er vi af flere grunde meget uenig i, at det skulle have nogen som helst berettigelse.
Henrik Marx, formand for Dansk Solarie Forening

Et voksent ansvar
Er man solariebruger før man bliver 35 år, er der 60 procent øget risiko for modermærkekræft, viser tal fra Kræftens Bekæmpelse, og det er en del af begrundelsen for at starte med de unge.

– Som udgangspunkt starter vi med de unge, fordi vi synes, det er mest relevant. Vi har en holdning om, at det er et voksent ansvar at tage det her valg. Vi synes ikke, at man kan overlade det til en 13-15 årig selv at skulle forholde sig til, hvad mulige sundhedsmæssige konsekvenser af den adfærd, man udviser lige nu, kan være om 30 år, siger Peter Dalum.

Hvis vi skal have fat i den sidste 11-12 procent af en ungdomsårgang, der går i solarium, så tror vi på, at vi skal have lavet en aldersgrænse på 18 år.
Peter Dalum, Kræftens Bekæmpelse

I Dansk Solarie Forening ser man ingen grund til at forbyde solarier.

– Forbud mod solarier, det er vi af flere grunde meget uenig i, at det skulle have nogen som helst berettigelse. Så kan man forbyde alting, siger Henrik Marx, formand for Dansk Solarie Forening.

Fakta om modermærkekræft

  • Hvert år dør 250 af modermærkekræft
  • Hvert år konstateres 1800 tilfælde af modermærkekræft
  • Risikoen for at få modermærkekræft stiger med 60 %, hvis man bruger solarium før man bliver 35 år
  • Modermærkekræft er den hyppigste kræftform blandt unge

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Man skal være varsom med UV-stråling, uanset om den kommer fra solen eller solarier. Men i solarier har man mulighed for at tilpasse behandlingen, så den passer til ens hudtype, forklarer Henrik Marx.

Læs også: Må man lave sjov med kræft?

Er vejledning nok?
Som det er nu, skal alle solarier udstyres med et skilt med vejledninger, som meddeler, at unge under 18 år ikke må anvende solariet. Denne restriktion støtter Dansk Solarie Forening op om, men Henrik Marx mener, at det er brugernes ansvar at overholde anbefalingerne.

Men vejledningen er ikke nok, mener Kræftens Bekæmpelse. Der skal lovgivning til og bemanding i solarierne, der sikrer at lovgivningen overholdes.

– Vi synes ikke det er nok. Hvis vi skal have fat i den sidste 11-12 procent af en ungdomsårgang, der går i solarium, så tror vi på, at vi skal have lavet en aldersgrænse på 18 år. Vi synes i den forbindelse også, at det er en rigtig god idé, hvis solarierne bliver bemandede, så man sikrer, at loven bliver overholdt, siger Peter Dalum.

Læs også: “Det er nemmere at snakke om damebryster end om afføring”