Sociolog: Veganere udelukker sig selv fra fællesskaber

 

Veganere spiser blandt andet masser af grøntsager frem for kød og animalske produkter Foto: Rick Ligthelm, Flickr.com
Veganere spiser blandt andet masser af grøntsager frem for kød og animalske produkter
Foto: Rick Ligthelm, Flickr.com

Veganere må ofte medbringe deres eget måltid til middagsselskaber, fordi de hverken spiser kød eller animalske produkter som mælk, æg og ost. Det betyder, at de udelukker sig selv fra fællesskabet omkring middagsbordet, vurderer Lotte Holm, som er madsociolog.

Hun forsker i sociale og kulturelle aspekter af mad og spisning og mener, at det giver et dårlig signal overfor værten, at man har sin egen madpakke med.

– Når jeg ikke vil deltage på samme vilkår som andre, kan jeg godt føle, at jeg udelukker mig selv fra en del af det fællesskab, som det er at deles om et måltid.
Stine Laybourn, veganer

– Når man trækker sin madpakke op og siger: Jeg kan ikke spise den mad, du har lavet, fordi jeg er en anden end dig. Så markerer man jo, at man ikke deltager i det fællesskab, som de andre gør, siger Lotte Holm.

Stine Laybourn, som har været veganer i et år, kan godt nikke genkendende til Lotte Holms vurdering. Hun oplever nemlig også, at hun udelukker sig selv fra fællesskabet, når hun tager sin chili sin carne (chili con carne uden kød, red.) eller kikærtesalat op af tasken.

– Når jeg ikke vil deltage på samme vilkår som andre, kan jeg godt føle, at jeg udelukker mig selv for en del af det fællesskab, som det er at deles om et måltid, siger hun.

Veganer: Folk bliver fornærmede
Nogle værter synes, det er fornærmende, at veganere ikke vil spise den mad, de serverer. Det mener Lotte Holm kan være en af grundende til, at veganere føler sig udelukket fra fællesskabet.

– Når man besøger andre mennesker i deres hjem, så er det jo fornærmende og imod enhver form for høflighed, at man har sin egen mad med. Når der sættes mad på bordet, er det en inkluderende gestus, siger hun.

Det er også noget, Stine Laybourn har oplevet. Hun har følt, at folk er blevet fornærmede, når hun har haft sin egen mad med til middagsselskaber, også selvom hun inden har fortalt, at hun er veganer.

– Når jeg ikke tager imod den ”gave”, og sidder med min egen mad, kan folk tage det meget personligt og som en direkte afvisning af dem, deres etiske overbevisninger eller deres empatiske evner. Det synes jeg er svært, siger hun.

Læs også: Når ansvar kommer i en karton soyamælk

Hvorfor fravælge kød, smør og ost?

  • Op til 31 % af de drivhusgasser, der udledes i EU-landene stammer fra produktion og forbrug af mad
  • Produktion af kød og mælkeprodukter er de landbrugsvarer, der udleder mest CO2
  • Et kilo oksekød påvirker klimaet med cirka 20 kg CO2
  • En almindelig dansk personbil udleder 20 kg CO2 pr. 100 kilometer

Kilde: Fødevareministeriets klimakogebog

Mange forstår ikke den veganske levestil
 Stine Laybourn oplever generelt, at folk kan have svært ved at forstå hendes fravalg af blandt andet kød.

–  Nogle har svært ved at forstå, hvorfor jeg er veganer og synes bare, jeg skaber mig, siger hun.

Lotte Holm vurderer også, at danskerne generelt har svært ved at forstå, hvorfor nogle helt fravælger at spise madprodukter, der stammer fra dyr.

– Man opfatter dem (veganere, red.) som fanatikere eller bare lidt mærkelige. Som nogle lidt afvigende der går for meget op i mad, siger hun.

Stine Laybourn har valgt den veganske levestil, fordi hun mener, at det er den mest bæredygtige og dyrevenlige måde for hende at leve sit liv på.

One Response to "Sociolog: Veganere udelukker sig selv fra fællesskaber"