Solcelleejeren der ventede

Henrik Skou Hansen foran sine solceller
Henrik Skou Hansen foran sine solceller

Overfladen på taget af den store lyseblå lade glimter som spejlblankt vand i middagssolen. Taget har nemlig en særlig funktion. Det er halvt plastret ind i solceller, der slikker solskin på fuldtid og omdanner energien fra solstrålerne til strøm.

Solcellerne er et af to solcelleanlæg, som landmanden Henrik Skou Hansen har sat op på sin jord i Ishøj. Det gjorde han, da der fra politisk side blev lovet et forhøjet tilskud til solceller i 2012. Aftalen skulle dog en tur til godkendelse i EU, så Henrik Skou Hansen har måtte vente helt til nu med at søge om tilskuddet.

– Det er jo forbandet, for jeg har jo brugt mange penge på det der, siger Henrik Skou Hansen, der ikke havde regnet med at vente flere år på at søge om tilskud.

Jeg er da godt tilfreds med, at miljøet kommer med ind i billedet, for det giver meget mening. Sol har vi jo, og kan vi bruge det til energi til en konkurrencedygtig pris er det godt
Henrik Shou Hansen

En klimavenlig forretning

Henrik Skou Hansen brugte i 2013 en halv million på solcellerne, og da han ikke fik det forhøjede tilskud dengang, har solcellerne ikke kunne tjene sig selv ind endnu.

Læs også: Solceller betaler sig økonomisk

Da Henrik Skou Hansen satte solcellerne op, havde han ellers regnet ud, at de kunne blive en god forretning for både ham og miljøet:

– Jeg ville have solceller for at generere et ben mere i min forretning. Og hvis jeg kan frigøre mig fra at købe dyrere strøm på et eller andet tidspunkt, jamen, så vil jeg gerne det, siger han, da han efter at have læsset halm i sin traktor får en velfortjent kop kaffe ved spisebordet i den lyse dagligstue.

Hvad skete med tilskuddet?I november 2012 ændrede politikerne reglerne for tilskud til solceller.Solcelleejere får et pristillæg på 60 øre pr. kWh for den el, de sælger til el-nettet. Det er ikke så god en ordning som før november 2012.

Der blev dog lavet en ’overgangsordning’, hvor solcelleejere der tilsluttede deres anlæg mellem 20.
november 2012 og 11. Juni 2013 får et forhøjet tilskud på 130 øre pr. kWh solgt el.

Det forhøjede tilskud betegnes som statsstøtte og skulle derfor godkendes i EU.

Godkendelsen strandede dog flere gange, og det kom til at tage meget længere tid at få Europa-kommissionens godkendelse end først forventet.

Nu er støtten dog endelig blevet godkendt.

Han ser muligheder for at blive selvforsynende i de nye energiformer og har både pillefyr og jordvarme. Det er først og fremmest økonomisk rentabelt, men det er er også en fordel, at det er godt for miljøet. At klimaet er under forandring, ser Henrik Skou Hansen nemlig i sit erhverv dagligt.

– Voldsom regn kan betyde, at afgrøder, der står under vand, kan gå ud, og varme vintre er skyld i flere skadedyr i afgrøderne. Derfor giver det meget mening at miljøet kommer ind i billedet, forklarer Henrik Skou Hansen.

Uden tilskud – ingen solceller
For Henrik Skou Hansen er det vigtigste, at det kan betale sig økonomisk at investere i grøn energi som solceller.

– Hvis man kan gøre det sådan op, så vægter jeg økonomi og miljø cirka 70-30, siger han og gør det klart, at kunne det ikke betale sig, ville solcellerne ikke dække hans tag.

Læs også: Solcellebranchen: Uhyre komplicerede regler stiller store krav til solcelle-ejerne

Og uden tilskud kan det ikke betale sig. Derfor har de seneste års venten på godkendelse af tilskudsordningen været frustrerende:

– Jeg har været voldsomt irriteret, og så er det jo en form for aftalebrud. Nu er min økonomi sådan, at det godt kan holde til det, men det kunne jo ligeså godt have været, at jeg havde kalkuleret med den indtjening, som vi var blevet lovet.

Bureaukratiet skaber skepsis
Nu da aftalen er kommet igennem er Henrik Skou Hansen stadig en smule skeptisk, fordi han skal søge forfra, selvom hans solceller blev registreret, dengang de blev sat op i 2013:

– Et solcelleanlæg har jo en slags personnummer, så alle ved, hvor det er, men nu skal vi søge helt forfra, som om vi starter på helt bar mark, og det virker jo helt tåbeligt, siger Henrik Skou Hansen med alvorlig mine og armene over kors

Nu skal vi søge helt forfra, som om vi starter på helt bar mark, og det virker jo helt tåbeligt
Henrik Skou Hansen

På trods af besværet søger han det nye tilskud og håber på det bedste. Han er glad for sine solceller, men skuffet over at bureaukratiet skal gøre det besværligt at være solcelleejer:

– Hvis jeg får tilskuddet fra nu af, så er det ikke godt, men det er bedre end ingenting. Så må jeg score lidt mere på miljø-kontoen, for det er i hvert fald ikke nogen forretning. Men havde jeg vist, at det kører som det gør, så havde jeg rendt skrigende væk – så havde jeg ikke engang gidet kigge på det.

Læs også: Nu skal solcelle-ejere søge om tilskud – igen