Solformørkelse skaber turistinvasion på Færøerne

Solformørkelse planet sol
6000 turister rejser til Færøerne den 20. marts 2015 for at se Månen bevæge sig ind foran Solen. (Foto: J.-M. Lecleire).

Færøerne er bare ét af to landfaste steder på Jorden, der bliver mørkelagt i omkring to minutter, når en total solformørkelse indtræffer i Nordatlanten fredag den 20. marts. Begivenheden tiltrækker turister i hobetal.

– Vi forventer omkring 6.000 besøgende fra hele verden, fortæller Súsanna Sørensen, der arbejder med pr og marketing i turismeorganisationen Visit Faroe Islands.

Den samlede kapacitet på de færøske hoteller ligger på omkring 500 mennesker i alt, så efterspørgslen på hotelværelser er enorm.

– Vi har i hvert fald været fuldt booket de sidste to år, og vi har været nødt til at sige nej til omkring 90 procent af de henvendelser, vi har modtaget, oplyser Jóhanna Rasmussen, der er salgschef for Hotel Føroyar, som er øgruppens største hotel.

At en total solformørkelse er en yderst sjælden begivenhed har den færøske hotelbranche mærket for længe siden. Allerede i 1999, efter at en total solformørkelse kunne opleves i dele af Centraleuropa, modtog Hotel Hafnia i Thorshavn sin første værelsesreservation til dagene omkring den 20. marts 2015.

Den massive efterspørgsel efter overnatningssteder har derfor fået færingerne til at tænke i alternativer.

– Vi har hele tiden tænkt at selve overnatningen ikke skulle blive et problem. Vi har forsøgt at sige, at vi godt kan skaffe alternative overnatningsmuligheder, enten ved at fremleje folks huse eller ved privat indlogering, fortæller Súsanna Sørensen fra Visit Faroe Islands.

Det er den ultimative astronomiske hændelse. At man midt på dagen kan se både planeter og de klareste stjerner, er simpelthen den perfekte oplevelse
Gunnar Tyrsted, astronomi-entusiast og formand for Københavns Astronomiske Forening

Lidt flere end tusind turister har indtil videre bestilt indlogering hos lokale via det færøske turistinformationscenter Kunningarstovan. Dertil kommer det antal, der har indgået private aftaler med de færøske borgere.

»Den ultimative astronomiske hændelse«

Andre besøgende overnatter på en af de færger fra Danmark, Holland og Storbritannien, som lægger til i Thorshavn og fungerer som hotelskibe i dagene omkring solformørkelsen.

Solformørkelse:

  • En solformørkelse opstår, når Månen placerer sig præcis mellem Jorden og Solen.
  • Når solformørkelsen er total dækker Månen hele Solen, så intet direkte sollys rammer Jorden.
  • Månens månedlige rotation omkring Jorden har en hældning, der gør, at solformørkelser kun sjældent opstår.
  • Totale solformørkelser opstår på Jorden med et par års mellemrum.
  • På specifikke steder indtræffer solformørkelser i gennemsnit kun med cirka 400 års mellemrum.

En af dem er astronomi-entusiasten Gunnar Tyrsted, der drager mod Færøerne for at overvære sin tiende totale solformørkelse. Han er formand for Københavns Astronomiske Forening og rejser gerne langt for at overvære det spektakulære fænomen.

– Det er den ultimative astronomiske hændelse. At man midt på dagen kan se både planeter og de klareste stjerner, er simpelthen den perfekte oplevelse, forklarer han.

Når Månen bevæger sig ind foran Solen, bliver der ikke blot mørkt. Himlen skifter farve, temperaturen daler drastisk, og fuglene holder op med at synge, mens andre dyr kryber i skjul.

– Man kan ikke beskrive det, man skal faktisk opleve det. Det er fantastisk at opleve hele det sceneri, der udspiller sig, siger Gunnar Tyrsted.

Den store interesse vækker naturligvis glæde i turistkontoret hos Visit Faroe Island. Især fordi marts er en måned, hvor der normalt ikke kommer særligt mange udenlandske gæster.

Solformørkelsen er dog ikke blot en øjeblikkelig gevinst for den færøske turistbranche. Færingerne vil gerne bruge begivenheden til at markedsføre Færøerne som rejsedestination generelt.

– Vores opgave har været at bruge anledningen til at fortælle, at Færøerne eksisterer. Der er alt for mange mennesker, som ikke ved, at der ligger et land ude i Atlanterhavet med store natur- og kulturoplevelser, understreger Súsanna Sørensen.

Færøerne har allerede vundet masser af omtale i udlandet. Øerne er at finde på både CNN, National Geographic og The Guardians lister over de bedste rejsedestinationer i 2015. Alle med det hovedsagelige fokus på solformørkelsen den 20. marts.

Naturfænomenet vil også kunne registreres fra Danmark, hvor Månen vil dække cirka 80 procent af Solens areal. Men for at opleve den totale solformørkelse skal man befinde sig enten på Færøerne eller norske Svalbard.

Den næste totale solformørkelse i Skandinaven finder sted i år 2126.