Spejderlivet hitter hos danske børn

Flere og flere børn og unge vælger at blive spejder Foto: Pressefoto KFUM-js
Flere og flere børn og unge vælger at blive spejder
Foto: Pressefoto KFUM-js

Til trods for at virtuelt legetøj, spillekonsoller, computere og tablets fylder mere og mere i hverdagen, er antallet af medlemmer steget både hos Det Danske Spejderkorps og KFUM. Hos Det Danske Spejderkorps er de i en seksårig periode steget fra 25.000 medlemmer til 28.000.

– En årsag til at det er begyndt at stige kan være, spejder er blevet mere moderne og sejt, mener kommunikationskonsulent hos Det Danske Spejderkorps, Peter Tranevig.

Børnene vil have substans

Det Danske Spejderkorps har flere aktiviteter end at sove i telt, bygge bål og klatre i træer. Blandt andet  har de mere fokus på internationale forbindelser, hvor de arrangerer lejrture til udlandet, opfører fiktive klimatopmøder og prøver sportsgrene fra andre steder i verden.

Hos KFUM mener generalsekretær for KFUM, Thomas Kirkeskov, at børnene leder efter en fritidsbeskæftigelse med substans og sammenhold.

– Vi har jo rigtig mange værdier i vores arbejde, og det tror jeg, at børn og unge gerne vil være en del af. De efterspørger også fællesskaber, hvor man får nogle gode oplevelser sammen og venskaber, der varer ved, siger Thomas Kirkeskov.

Hele landet kan være med

Antal spejdere i Danmark
Det Danske Spejderkorps: 28.000 medlemmer
KFUM: 24.000 medlemmer
FDF: 22.500 medlemmer

FDF har ikke oplevet en decideret fremgang, men kommunikationskonsulent Christina Gro fortæller, at de lige nu befinder sig i status quo, hvor medlemmerne ikke længere forsvinder.

De Danske Spejderkorps har de største spejdergrupper omkring de ti største danske byer, hvor KFUM er størst i Jylland. FDF har den største kreds i Karlslunde, og kredsendes størrelse varierer meget i hele landet.

Voksne hiver børnene med

At lave udendørs aktiviteter er også blevet en del af mange voksnes hverdag, der bl.a. tager deres børn med på naturlegepladser og ture i skoven. Livsstilsekspert Henrik Byager fortæller, at der er en generel tendens hos befolkningen om, at have lyst til at opleve naturen. Han forklarer, at voksne især har brug for det, for at komme væk fra den intensive og højteknologiske hverdag.

De voksne, der har brug for at komme ud og opleve naturen ved eksempelvis at tage en tur i skoven, på cykeltur eller ud og sejle, er typisk voksne med børn, fortæller Henrik Byager.  Og forældrene er gode til at påvirke børnene, og sende dem til spejder.

– De voksne vil gerne have, at deres børn også får kontakt med naturen. De vil jo gerne gøre det bedste for dem, fortæller Henrik Byager.

Christina Gro fortæller, at lokalsamfundene også har en vigtig rolle, da fritidsinteresser er noget, der fylder meget i skoleklasserne. Hvis forældrene selv har gået til spejder, da de var børn, virker det også som et mere oplagt valg for børnene.

Bonderøven spiller ind

Peter Tranevig mener, at tv-programmer som Bonderøven og Nak og Æd påvirker familierne og gør udeliv mere aktuelt. Noget som Henrik Byager kan nikke genkendende til.

– De voksne er helt klart opmærksomme på deres behov for naturen, og programmer som Bonderøven og Nak og Æd, de bidrager til det, siger Henrik Byager.