Stigende problem: Nyt initiativ kommer til at knække kurven for antallet af unge hjemløse

Antallet af unge hjemløse er stigende, og der skal gøres noget markant for at komme problemet til livs.
Antallet af unge hjemløse er stigende, og der skal gøres noget markant for at komme problemet til livs.

Efter et halvt år på prøve er sekretariatsleder Vibe Klarup Voetmann optimistisk med det fremtidige arbejde for kampagnen Hjem Til Alle, og hvilken stor forskel kampagnen rent faktisk kommer til at gøre for unge hjemløse.

Selvom der igennem de seneste år har været igangsat adskillige initiativer der har til formål at nedbringe antallet af hjemløse, vurderer Vibe Klarup Voetmann, at denne kampagne kommer til at gøre hele forskellen.

– Gruppen af unge hjemløse er ikke større end, at vi simpelthen bør kunne klare opgaven. Vi kan sagtens løfte den opgave i vores samfund. Det primære er, at kampagnen trækker på helt nye typer ressourcer, og det er løsninger, der henvender sig til en bred gruppe af unge hjemløse, siger hun.

Teamleader på Kofoeds Kælder, som er et kontaktsted for unge hjemløse, Bent Kristensen er også optimistisk over for Hjem Til Alle-kampagnen og mener.

– Man har inddraget både unge hjemløse og alle omsorgspersoner, der er aktive i det her problem. Det er godt, at man inddrager alle, så det ikke bare er nogle kloge hoveder, der sidder et eller andet sted og tænker tanker, siger han.

Vi skal give 360 graders støtte i samarbejde med den unge, som handler om at gøre klart for den unge, at samfundet ikke slipper vedkommende
Vibe Klarup Voetmann, sekretariatsleder hos kampagnen Hjem Til Alle

Det virker

Hjem Til Alle er en kampagne, der med helt nye og uafprøvede metoder skal komme problemet med den stigende kurve af unge hjemløse i Danmark til livs. Kampagnen er ikke bare taget ud af det blå. Det har vist sig at være løsningen andre steder.

– Det har virket i andre lande. Canada har arbejdet med det længe og har nået nogle fine resultater, så jeg tror på, at vi kan lykkes med det ved at involvere så mange aktører og turde sige, at vi nu gør noget ved problemet, siger Vibe Klarup Voetmann.

Læs også: Blog: Er det et samfund værdigt, at antallet af unge hjemløse stiger?

Antallet er unge hjemløse har siden 2009 været stigende. Ifølge en rapport fra SFI, Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, er antallet af unge hjemløse mellem 18 og 24 år steget fra 633 i 2009 til 1172 i 2015.

Antallet af hjemløse mellem 25 og 29 år er steget markant fra 617 i 2013 til 799 i 2015. Baggrunden for kampagnen bygger på, at selvom der har været initiativer nok til at hjælpe unge hjemløse med at få en permanent bolig, har fokus på løsning af problemet været et forkert sted.

Hjemløse i Danmark

Halvdelen af de hjemløse i Danmark har en psykisk sygdom, og en tredjedel har et misbrugsproblem. Dvs. 4 ud af 5 hjemløse har enten en psykisk sygdom, et misbrugsproblem eller begge dele.

Halvdelen af de hjemløse i Danmark bor i hovedstadsområdet.

I 2009 var der 4.998 hjemløse i Danmark. I 2015 var det tal oppe på 6.138. Det er altså en stigning på 23% på syv år.

– Frem for at kommunerne står med problemet alene, er det bredt ud til at være et samfundsproblem, så hvis vi skal løse problemet, skal vi gøre noget andet, end vi hidtil har gjort, siger Vibe Klarup Voetmann.

Læs også: Ekspert: Derfor bliver flere og flere unge hjemløse

Flere samarbejdspartnere

Løsningen skal findes med et samarbejde på tværs af samfundsinstanser. Det betyder, at boligsektoren, de offentlige myndigheder, frivillige organisationer, uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedet skal være med.

– Det nye er at vi bliver nødt til at gå sammen på tværs, for det er et problem, som vi skal have andre end kommuner til at interessere sig for, hvis det skal lykkes. Virksomheder, frivillige organisationer, uddannelsesinstitutioner og kommuner går sammen for at løse problemet, siger Vibe Klarup Voetmann.

Læs også: ‘Jeg ved ikke, om jeg kan klare flere nederlag’

Det betyder altså, at løsningen ikke kun bygger på at finde en permanent bolig til de unge hjemløse, men bygger på at hjælpe de unge hjemløse til at få et liv.

– Vi skal give 360 graders støtte i samarbejde med den unge, som handler om at gøre klart for den unge, at samfundet ikke slipper vedkommende. Når en hjemløs får en bolig skal der være hjælp til at holde fast i denne her bolig. De unge skal kobles sammen med en fra civilsamfundet, som ikke kun er en socialrådgiver, der kan hjælpe til at få et netværk, nogle venner og noget at tage sig til, siger Vibe Klarup Voetmann.

Samfundet kommer i højere grad til at skulle tilpasse sig den unge i stedet for, at den unge skal tilpasse sig samfundet.

Boligmangel er ikke det eneste problem

Selvom Bent Kristensen vurderer, at det er svært for mange unge at finde et sted at bo, vurderer han også, at det langt fra er det eneste, som skal håndteres i forhold til at få de unge væk fra gaden.

– De fleste af vores unge har svært ved at agere i et voksenliv, som blandt andet indebærer konsekvensforståelse, økonomiforståelse og det at passe et job, siger han.

Læs også: Ubetalte DSB-bøder forfølger hjemløse resten af livet

Bent Kristensen er samtidig enig med Vibe Klarup Voetmann i, at løsningen skal findes i mange sammenhænge og på tværs af flere samfundsinstanser. Det gælder blandt andet på arbejdspladserne og uddannelsesstederne.

– Der skal være fleksibilitet på arbejdsmarkedet, så de unge har mulighed for at få et arbejde. Samtidig skal der være forståelse fra arbejdspladserne og uddannelsesstederne i forhold til, at disse unge har det rigtig svært og skal have ekstra hjælp og støtte, siger han.

Vibe Klarup Voetmann vurderer også, at problemet således ikke er løst ved bare at finde boliger.

– Boligmanglen er en reel udfordring, men vi ved også, at selvom man får fat i en bolig, som man kan betale, kan det være rigtig svært at bo i den, siger hun.