Stor succes: Folkeskoleelever i Billund Kommune dropper smøgerne

I Billund Kommune har man knækket koden til, hvordan man forhindrer folkeskoler elever i at ryge.
Foto: Albert Vincent Stasig Mørk

På folkeskolerne i Billund Kommune ser man ikke længere ældre elever, der sniger sig til en cigaret i frikvartererne. Projektet X:IT fra Kræftens Bekæmpelse, der skal forebygge rygning i de danske folkeskoler, har i kommunen vist sig at være ekstremt effektivt.

Læs også: Ingen snak og mobil: Skolen fjerner hyggen fra rygningen

Fra september 2019 til september 2020 er andelen af børn og unge, der har prøvet at ryge cigaretter i 7.-9. klasse, faldet fra 14,5 procent til 8,5 procent. Særligt på 9. klassetrin taler resultaterne deres eget tydelige sprog. Her er der tale om en nedgang fra 28 procent til 12 procent.

Samtidig oplever folkeskolerne i Billund, at de ikke længere har elever, der ryger fast.

Jo tidligere, desto bedre
– Det er overraskende, at resultaterne allerede efter ét år er så gode. Det er vi svært tilfredse med. Vi ved, at det er afgørende at sætte ind på 7.-9. klassetrin, fordi der typisk sker en stigning i antallet af unge, som begynder at ryge, når de starter i 10. klasse eller på en ungdomsuddannelse, hvor de unge skal finde ind i nye sociale fællesskaber. Jo tidligere vi sætter ind, desto større er chancen for, at de unge ikke begynder at ryge, siger Søren Dahl Stagaard, der er projektkoordinator på X:IT i Billund Kommune.

X:IT består af otte lektioners undervisning samt grundig forældreinddragelse. Sammen skriver forældre og elever under på, at eleven holder sig røgfri hele skoleåret.

Fakta om X:IT

  • Projekt X:IT er en forebyggelsesindsats under Kræftens Bekæmpelse. Projektet blev forud for sidste skoleår bredt ud på alle folkeskoler i Billund Kommune. I Billund Kommune er målet, at færre og færre elever skal begynde at ryge – med det ambitiøse mål at ingen elever ryger i 2025.
  • Billund Kommune er partner i Røgfri Fremtid, som er et partnerskab startet af TrygFonden og Kræftens Bekæmpelse. Målet i Røgfri Fremtid er, at ingen børn og unge ryger i 2030, og at færre end fem procent af den voksne befolkning ryger.

Kilde: Billund Kommune

Samtidig har Billund Kommune siden august 2019 haft røgfri skoletid på alle kommunens folkeskoler.

I Billund Kommune har projektets implementering været en lokalpolitisk beslutning. Indsatsen til forebyggelse af rygning finder sted på alle seks folkeskoler i kommunen, og ifølge Søren Dahl Stagaard skyldes de gode resultater et tæt samarbejde mellem skole, kommune og Kræftens Bekæmpelse.

– Hele projektplanen har været til høring på alle folkeskolerne, både hos elever, forældrebestyrelser og ledere, og den har fået positive tilbagemeldinger hele vejen rundt. Det har gjort arbejdet med projektet meget nemmere, at vi har haft noget samskabelse med ind over, siger han.

Ikke længere ’in’
På BillundSkolen vækker projektet stor begejstring.

– Det har fungeret rigtig godt, fordi det ikke er ’in’ at ryge længere, og man har en anledning til at tale om det, så man ikke føler, man står alene eller på en eller anden måde skal leve op til nogen, som ryger, siger Lars Aagaard Nielsen, der er skoleleder på BillundSkolen.

– Der er ikke nogen, der går væk fra skolen eller forsøger at gøre det i smug eller at omgås reglerne, siger han.

På grund af de positive resultater og de positive tilkendegivelser fra forældre og elever har Lars Aagaard Nielsen et ønske om at gøre projektet til en del af opstarten på udskolingernes skoleår fremover.

Både Lars Aagaard Nielsen og Søren Dahl Stagaard anbefaler på det kraftigste ordningen til andre kommuner.

Læs også: 18-årige Patrick bruger snus: “Men jeg har aldrig røget en smøg i mit liv”

Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup, der er formand for Børneudvalget i Billund Kommune, er også svært tilfreds med projektets udfald:

– Det er virkelig et flot resultat. Det er en anerkendelse til projektet, og det viser, at det hjælper at sætte fokus på, hvor skadelig og vanedannende rygning er, skriver hun i en pressemeddelelse.

Sådan gjorde vi: Idéen til artiklen opstod på baggrund af en pressemeddelelse fra Billund Kommune. Lars Aagaard Nielsen og Søren Dahl Stagaard er interviewet telefonisk. Citatet fra Ann Charlotte Gaardsvig Vilstrup er fra pressemeddelelsen.