Stress fordobler risikoen for barnløshed

Du skal undgå stress, hvis du prøver at blive gravid.
Du skal undgå stress, hvis du prøver at blive gravid.

Du skal overveje at gå ned i gear, hvis du prøver at blive gravid. Stressede kvinder bruger nemlig længere tid på at blive gravide, og har dobbelt så høj risiko for barnløshed som andre kvinder.

Det viser resultaterne af et nyt amerikansk forskningsprojekt. Her har forskerne fulgt over 400 kvinders forsøg på at blive gravide, og resultaterne er opsigtsvækkende.

– Vi har vist, at kvinder med høje niveauer af biomarkører for stress har mindre chance for at blive gravide, sammenlignet med kvinder, der har en mindre mængde biomarkører, sagde lederen af projektet, Ph.d Courtney D. Lynch fra Ohio State University, til The Telegraph i forbindelse med offentliggørelsen af resultaterne.

Prøv Yoga
Hun påpeger, at selvom stress langt fra er den eneste faktor, når det gælder barnløshed, så er resultaterne opsigtsvækkende. Studiet er, ifølge hende, det første, der kan dokumentere en sammenhæng mellem kroppens stressmarkører og kvinders evne til at få børn.

Derfor foreslår hun, at kvinder, der ønsker at blive gravide, forsøger sig med eksempelvis yoga, meditation og mindfulness, for på den måde at afhjælpe problemerne med stress.

Og de metoder er allerede udbredt blandt kvinder, der søger graviditeten gennem eksempelvis fertilitetsbehandlinger. Det viser et indblik i stresshåndteringen på Dansk Fertilitetsklinik i hvert fald. Her fortæller speciallæge og klinikchef Ursula Bentin-Ley, at eksempelvis yoga ofte benyttes af kvinder, der forsøger at blive gravide.

– Det er der rigtig mange, der gør, og de er glade for det. Jeg er helt enig i, at det er i hvert fald ikke noget der skader. Vores rådgivning er, at de skal huske at belønne sig selv og gøre noget godt for sig selv undervejs. Der er rigtig mange, der går til yoga, meditation og mindfullness, og det har de rigtig meget glæde af, siger Ursula Bentin-Lay

Ingen sikker viden
Hun mener dog ikke, at forskningen giver noget entydigt billede af betydningen af stress.

– Det her har ikke vist noget med sikkerhed. Det viser, at der er en lille sammenhæng, men ikke noget markant. Men vi tror på, at det hjælper på behandlingen, når kvinder har det psykisk godt, siger hun.

Alligevel påpeger Ursula Bentin-Lay, at det er vigtigt at være klar over stressfaktorerne, når man forsøger at blive gravid. Det skyldes især den store psykologiske påvirkning, som mange kvinder oplever, når graviditeten ikke kommer med det samme.

– Vi tager fat om stresshåndteringen allerede tidligt i behandlingsforløbet. Vi taler med dem om det, og forbereder dem på, at der er en stor psykologisk påvirkning ved at forsøge at få børn, siger hun.