Studerende: »De mange cigaretskodder på campus sender et forkert signal«

På Roskilde Universitet ligger cigaretskodderne og flyder i naturen. Foto: Privat/Amanda Feldballe Bernholm

Med sin beliggenhed i det naturskønne Trekroner er Roskilde Universitet en indlejret del af det grønne landskab. Her mødes man med synet af bølgende marker og græssende køer men desværre også med synet af cigaretskodder – og mange af dem.

Skodderne har længe irriteret den studerende Cecilie Fuglestved Boje, der læser Psykologi og Kultur- og Sprogmødestudier på Roskilde Universitet. Hun mener, at det giver folk et forkert indtryk af stedet.

– De mange cigaretskodder på campus sender et forkert signal. Vi vil jo gerne være et universitet, der har fokus på miljøet og klimaet.

– Man kan godt gå meget ekstremt til værks og sige, at man vil forbyde folk at ryge og f.eks. lave omfattende rygestopkurser, altså lave en proaktiv kampagne for at nedringe mængden af rygere.

Maria Mattsson, adfærdsdesigner hos virksomheden Bro

Cigaretskodder påvirker miljøet og naturen

Cecilie Fuglestved Boje er ikke kun ked af cigaretskoddernes indvirkning på Roskilde Universitets billede udadtil. Hun synes også, at det er bekymrende, at de mange skodder påvirker naturen.

– Der ligger rigtig mange cigaretskodder rundt omkring på campus. Det synes jeg er virkelig ærgerligt, da de jo forurener den natur, vi befinder os i, siger den studerende.

Danmarks Naturfredningsforening ser også de mange cigaretskodder, der ligger rundt om i den danske natur, som et stort problem.

– Cigaretskodder er noget af det, vi finder allermest af, når vi afholder affaldsindsamling, siger Sine Beuse Fauerby, Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmark Naturfredningsforening.

Læs også: Ironisk rygekampagne udstiller de unge

En af grundene til, at cigaretter kan virke mindre ufarlige at smide i naturen, kan ifølge adfærdsekspert og indehaver af menneskekenderen.dk, Tony Evald Clausen, have noget med cigaretternes udseende og funktion at gøre.

– Den naturlige ting at gøre med ting, der er ild i, er at smide det på jorden og træde på det. Derudover er noget vi tager til munden, som vi er færdige med, typisk også noget vi tænker, vi kan smide fra os i naturen. For eksempel æbleskrog og bananskræller.

Selvom cigaretskodder ikke ser ud af meget, har de en stor effekt på miljøet.

– Cigaretskodder indeholder mikroplast, som enten ender i kloakkerne eller på andre måder ender ude i vores natur. Så når du smider et cigaretskod, svarer det til at smide et stykke plastik, siger Sine Beuse Fauerby.

Der er løsninger på skod-problemet

Ifølge adfærdsdesigner hos virksomheden Bro, Maria Mattsson, er der forskelige tiltag, der kan løse problemet med cigaretskodder på Roskilde Universitet.

– Hvis man giver folk nogle bedre rygefaciliteter, f.eks. et behageligt sted at sidde eller et læskur, kunne folk måske være mere tilbøjelige til at bruge skraldespandende i nærheden.

Det er dog også en mulighed at ty til mere omfangsrige metoder, der er rettet mod rygerne frem for skodderne.

– Man kan godt gå meget ekstremt til værks og sige, at man vil forbyde folk at ryge og f.eks. lave omfattende rygestopkurser, altså lave en proaktiv kampagne for at nedringe mængden af rygere, siger Maria Mattsson.

Rygeforbud er ikke en holdbar løsning

Rygeforbud på Roskilde Universitet har også været på tale i uddannelsesinstitutionens ledelse.

– Så længe rygning ikke foregår indendørs, så man generer nogen, så har vi ikke ønsket at lave et rygeforbud udenfor. Det kan være, at det kommer en dag, siger Peter Lauritzen, Universitetsdirektør på Roskilde Universitet.

Han ønsker ikke, at universitetet skal til at opdrage på de studerende.

– Jeg er personligt lidt bekymret for, at vi skal ud i at være et opdragelses-politi i forhold til, hvordan man opfører sig ordentligt.

Læs også: Ingen snak og mobil: Skoler fjerner hyggen fra rygningen

At indføre et rygeforbud på hele campus er dog heller ikke nødvendigt ifølge Cecilie Fuglestved Boje.

– Jeg synes ikke, at campus skal være et røgfrit område. Vi er jo voksne mennesker. Jeg synes i stedet, at man skal overveje at sætte flere skraldespande op.

Og netop flere skraldespande er en del af planen for at mindske antallet af cigaretskodder rundt omkring på Roskilde Universitet. I håbet om at de altså vil blive brugt.

– Vi håber, at dem der ryger er så søde, at de smider deres cigaretskodder i de dertil indrettede affaldsspande. Dem har vi sat op rundt omkring, og vi er ved at anskaffe endnu flere, siger Peter Lauritzen.

Sådan gjorde vi: Idéen udsprang af journalistens egne oplevelser som studerende på Roskilde Universitet. Journalisten foretog derefter telefoninterviews med alle kilder.