Sukkersyge Lene: »App har reddet mig fra kaos«

En diabetiker skal hele tiden være opmærksom på sit blodsukker. Den nye app Hedia Intelligent Diabetes skal fungere som et værktøj til at gøre det lettere og mere overskueligt at være diabetiker. Foto: Pixabay.com

Opdateret: Af artiklen fremgik det, at Hedia appen ikke er CE-mærket, hvilket er en fejlinformation. Hedia er CE-mærket. 

Diabetes kræver struktur. Og for Lene Guldager, der fik diabetes for seks år siden, er en ny app afgørende for, at hun kan holde sin sygdom i snor.

– Man bliver enormt stresset af at få diabetes. Det er et fuldtidsarbejde ved siden af ens normale liv, siger hun.

Den nye app hjælper diabetikere som Lene til at regne ud, hvor meget insulin man skal tage. Appen hedder Hedia Intelligent Diabetes og blev lanceret i sidste uge.

Før Lene installerede appen, skulle hun selv regne ud, hvor meget insulin hun skulle tage. Hun oplevede, at hun havde glemt antallet af enheder, hun skulle have, før hun fik drejet på sin insulinpen. Og så skulle hun starte forfra.

– Jeg gik nærmest ind i mig selv for at regne det ud. Jeg kunne slet ikke styre det.

I dag indtaster hun kalorier, kostmængder og motion ind i appen og bliver så guidet til at tage den rette mængde insulin for at skabe et stabilt blodsukker.

– Jo mere jeg putter i appen, jo mere ved den om mig, siger Lene Guldager.

Administrerende direktør Peter Lucas har sammen med Christina Kildentoft og Andreas Jespensgaard skabt Hedia Intelligent Diabetes.

I samarbejde med tre udenlandske blodsukkermålere, læger fra Steno Diabetescenter i København og ved feedback fra appens brugere, arbejder de tre stiftere konstant på at forbedre den.

– Vi kommunikerer meget med vores brugere, så vi hele tiden kan blive klogere på, hvordan vi skal skærpe appens personificering i forhold til den enkelte bruger, siger Peter Lukas.

Han har selv type 1-diabetes og kender til de store udfordringer ved at skulle holde et vågent øje med sit blodsukker døgnet rundt. Medstifter Christina Kildentoft er til gengæld uddannet sygeplejerske og har skrevet speciale om type 1-diabetes og egenomsorg.

Diabetes i tal: Mindst 260.750 danskere har diabetes.

Type 1-diabetes og type 1 ½ -diabetes udgør ca. 10 procent af antallet af diabetikere i Danmark, og type 2-diabetes udgør ca. 80 procent.

Ifølge beregninger fra Steno Diabetes Center Copenhagen har 60.000 danskere type 2-diabetes uden at vide det.

300.000 danskere har forstadiet til type 2-diabetes.

Kilde: Diabetesforeningen

Personificeret medicinering 

Appen fungerer som en én til én anbefaling på baggrund af de data, den enkelte bruger taster ind i systemet. Behandlingen af brugernes data sker med medicinsk udstyr, som sikrer, at udviklingsprocedurerne og databehandlingen er i orden.

Linda Raimond, der er sygeplejespecialist på Steno Diabetes Center, er også fortaler for appen. Hun mener, at den er yderst brugbar for diabetikere. Den fungerer som et godt redskab for diabetikere til at styre blodsukkeret og holde øje med udsving. Vigtigt er også, at appen er udformet med en anvendeligt design, der er nemt for alle at navigere i.

– Det er rigtig brugbar app, siger Linda Raimond.

Læs også: Forskellige typer diabetes kan ende med fejlbehandling

Sådan gjorde vi: Ideen til artiklen opstod, da jeg læste en artikel om 10 upcoming apps i 2019. Heriblandt var appen Hedia Intelligent Diabetes. Jeg har indsamlet citater fra telefoninterviews med stifteren bag appen, en bruger af appen og en specialsygeplejerske i diabetes.