Svende og akademikere skal have it-kompetence

Det er vigtigt at have it-kompetencer når man er på arbejdsmarkedet.
Foto: Pexels

Er det vigtigt for en VVS’er, automekaniker, guldsmed, skibskok, navigatør, smed, montør at kunne skrive ‘it’ på svendebrevet som kompetence? Det mener Dansk Metal og Dansk IT. I et indlæg bragt i Børsen den 4. oktober 2018 beskriver begge fagforbund, at fremtiden kræver flere mennesker med it-kompetencer.

– It og digitalisering er allerede en integreret del af arbejdslivet i dag, også i fag hvor man traditionelt ikke har sagt, at it har den store rolle. Vi mener, at det skal stå på eksempelvis svendebrevet, fordi det viser at man er rustet til fremtiden, siger Kim Stensdal, chef for kommunikation og viden hos Dansk IT.

It-kompetencer dækker over to ting ifølge kommunikation- og videnschefen. Den første er, at man skal kunne forstå digitaliseringen, og hvorfor ens virksomhed er tilstede i den digitale verden. Den anden del er, at man skal kunne bruge de værktøjer, der findes til eksempelvis computere eller smartphones.

– Det er vigtigt at have it-kompetencer på to plan. På et personligt plan fordi man skal kunne følge med udviklingen, og hvis man ikke kan dette, vil man ikke kunne være kvalificeret til fremtidens arbejdsmarkedet, derfor skal man udvikle sine kompetence. På et firma-mæssigt plan fordi man skal kunne bevare konkurrenceevnen ved at gøre ens produkter bedre, siger Kim Stensdal.

It-kompetencer er i høj kurs

It-kompetencer bliver en stadig vigtigere del i de forskellige brancher på arbejdsmarkedet, blandt andet fordi mange arbejdspladser benytter elektroniske systemer, som er essentielle at kunne bruge. Derfor er du også i højere kurs hvis du har disse it-kompetencer når du søger job.

Vi sætter stor pris på at vores medarbejdere kan bruge it
Ole Kjærgaard, administrerende direktør for OK Nygaard.

– Det er vigtigt med it-kompetencer, sådan som vores hverdag ser ud. Vi kører alt digitalt i vores branche. Jeg synes dog, at Danmark er bagud. Vi kan se, at Bravida i andre lande er meget længere fremme med deres platforme, siger Hans Christian Andersen, som er en af afdelingscheferne hos Bravida, der arbejder med installation og service af bygninger og anlæg.

Hos OK Nygaard, et landsdækkende firma der arbejder indenfor anlæg og drift af ude arealer, er det også vigtigt at have it-kompetencer.

– Vi sætter stor pris på, at vores medarbejdere kan bruge it, siger Ole Kjærgaard, som er administrerende direktør for OK Nygaard, og tilføjer, jo bedre man er klædt på gennem uddannelsen, jo nemmere er det for os. Derfor er det godt, at medarbejderne har det, fordi de skal bruge det.

Der skal undervises i it

På grund af at it-kompetencer er blevet så vigtige i vores hverdag, bliver det mere vigtigt, at lære det i en tidlig alder, så man bliver så hurtigt forberedt som muligt.

Vi skal starte med, at undervise i en tidlig alder. Vi skal have fat i børnene og gøre det til en naturlig del af uddannelser
Rune Fick Hansen, kommunikationschef for organisationen IT Branchen.

– Børn og unge har nemmere ved at lære og udforske nye ting. Derfor er det centralt at undervise i it allerede i folkeskolen. Her er it-dannelse et centralt begreb, skriver Tina Blegind Jensen, som er ekspert i informationssystemer på CBS, og tilføjer, ligesom it indgår i al arbejde, er det centralt at børn og unge også har en forståelse for it, som de kan koble til de øvrige fag og kompetencer.

Rune Fick Hansen, kommunikationschef for IT Branchen, mener ligesom Tina Blegin Jensen, at undervisning i it skal starte i en tidlig alder, og at it-kompetencer er en helt basal ting at skulle have.

– Vi skal starte med at undervise i en tidlig alder, så vi skal have fat i børnene og gøre det til en naturlig del af uddannelser, siger Rune Fick Hansen og tilføjer, at man skal vide, hvad der ligger bag skærmen.

– Det er ligesom dengang, man begyndte at skulle læse og regne på grund af samfundsudviklingen, den udvikling ser du i dag indenfor it, sige Rune Fick Hansen og tilføjer, at man eksempelvis skal kunne kode, også selvom man ikke skal være programmør.

Dette er Mikkel Flyverbom, ekspert i netværk fra CBS, dog ikke enig i.

-Det er ikke vigtigt, at man skal kunne kode. Man skal zoome ud og se det fra oven, så man kan det basale, siger Mikkel Flyverbom og tilføjer, at det er dog vigtigt at blive undervist tidligt i it, da det skal ind på rygraden. It skal indtænkes som en del pensum.

Sådan gjorde vi: Den journaliststuderende fandt interesse i denne artikel på grund af et indlæg skrevet af Dansk Metal og IT Branchen, som omhandlede netop emnet med it-kompetencer. Den studerende ringede til arbejdsgivere, eksperter og kommunikationschefer, men havde svært ved at få svar grundet efterårsferien. Derfor er der ingen kommentar fra Dansk Metal, da de ikke havde tid til at udtale sig.