»Tåbeligt, at patienter risikerer bøde for at dyrke cannabis«

Sundhedsstyrelsen fraråder selvmedicinering med cannabis.
Sundhedsstyrelsen fraråder selvmedicinering med cannabis.
Foto: Morguefile.com

Sabina Lé Fevre og Karoline Graulund Nøhr

I tirsdagens samråd skal sundheds- og forebyggelsesministeren, Nick Hækkerup (S), redegøre for, hvilke fordele og udfordringer der kan være forbundet med lovliggørelse og brug af hash til medicinsk brug.

Ministeren ønsker ikke at kommentere på regeringens holdning forud for samrådet, men for Socialdemokraternes sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen (S), står det klart, at man i partiet vil lytte til Sundhedsstyrelsens anbefalinger på området.

– Vi kan eller skal ikke andet end at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger, understreger han.

Hvis man havde et land, hvor man på det medicinske område lavede lovændringer efter politisk forgodtbefindende, er jeg ikke sikker på, at vi kunne varetage kvalitet og patientsikkerhed på den bedste måde
Flemming Møller Mortensen (S), sundhedsordfører

Læs også: Forsker om hashmedicin: Vi ved ikke nok

Det er Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, der har bedt ministeren om redegørelsen.  Det har de gjort, fordi de vil tage stilling til emnet ud fra et så oplyst grundlag som muligt, fortæller Annette Lind (S), tidligere formand for Sundheds- og Forebyggelsesudvalget, som har indkaldt ministeren til samrådet.

Sundhedsstyrelsen om medicinsk cannabis:

– Sundhedsstyrelsen kan give tilladelse til markedsføring af medicin, der indeholder tilberedt cannabis.

– De fraråder brug af rå hash som medicin

Kilde: Notat om medicinsk brug af cannabis, Sundhedsstyrelsen

Sundhedsfaglig vurdering i første række

Ifølge Flemming Møller Mortensen (S) er kvalitet og patientsikkerhed afgørende for Socialdemokraternes holdning til lovliggørelse af cannabis til medicinsk brug. Og her vil man lytte til Sundhedsstyrelsens anbefalinger.

– Det er selvfølgelig dem, der ved bedst, og derfor skal man selvfølgelig også lytte til deres anbefalinger. Hvis man havde et land, hvor man på det medicinske område lavede lovændringer efter politisk forgodtbefindende, er jeg ikke sikker på, at vi kunne varetage kvalitet og patientsikkerhed på den bedste måde, siger han.

Vi ser ikke grund til at fravige de almindelige regler for godkendelse af medicin. Forhandlere af cannabis må bevise, at det kan opfylde kravene til godkendelse, ligesom al anden medicin
Sundhedsstyrelsen i notat ‘Medicinsk brug af cannabis’

Sundhedsstyrelsen fraråder lovliggørelse

Nuværende brug af cannabis som medicin I Danmark

– I Danmark kan tre typer cannabismedicin købes: Marinol, Nabilone og siden 2011 Satives.

– Patienter kan via en læge søge udleveringstilladelse af den godkendte cannabismedicin fra Sundhedsstyrelsen

Kilde: Notat om medicinsk brug af cannabis, Sundhedsstyrelsen

Står det til Sundhedsstyrelsen, skal danske læger ikke kunne tilbyde deres patienter rå cannabis på recept, fordi der ikke på nuværende tidspunkt er et sundhedsfagligt grundlag for det. Det skriver Sundhedsstyrelsen i deres notat ‘Medicinsk brug af Cannabis’, som udkom den 26. februar 2014.

Læs også: Overblik: Her eksperimenterer man med at legalisere cannabis 

Der findes enkelte medicinske præparater, som indeholder cannabis, der er lovlige i Danmark, og som udvalgte læger kan udstede recept på. Men de er godkendt ud fra Sundhedsstyrelsens normale procedure, hvor man skal kunne bevise, at medicinen har en gavnlig virkning, som er større end bivirkningerne. Derudover skal det kunne dokumenteres, at medicinen er sikker at anvende, og at den har tilstrækkelig høj og ensartet kvalitet.

– Vi ser ikke grund til at fravige de almindelige regler for godkendelse af medicin. Forhandlere af cannabis må bevise, at det kan opfylde kravene til godkendelse, ligesom al anden medicin, skriver de i notatet.

Sundhedsstyrelsen fraråder samtidig, at patienter selvmedicinerer sig med hash. Hvis sundheds- og forebyggelsesministeren i morgen følger Sundhedsstyrelsens anbefalinger i sin redegørelse, kan det tyde på, at legalisering af rå cannabis til medicinsk brug er udelukket.

Jeg synes, det er fuldstændigt tåbeligt, at man risikerer bøde eller fængselsstraf for at dyrke eller udvinde cannabis, når man alene gør noget, som man selv synes er til gavn for sig selv og sin sygdom

Stine Brix (Enhl.), sundhedsordfører

Medicinsk evidens

Hos Radikale Venstre er patientsikkerheden også i højsædet ligesom hos Socialdemokraterne, og sundhedsordfører Camilla Hersom (RV) mener ikke, at man kan slække på kravene til evidensen på området, bare fordi det ikke er traditionel medicin.

– Det der er vejen frem er at behandle det som rigtig medicin og få lavet nogle ordentlige kliniske forsøg, så vi ved, om det virker, eller om det ikke virker, siger hun.

Men spørger man Dansk Folkeparti, er det for dårligt, at man afskærmer mennesker fra at bruge noget, som måske kan lindre deres sygdomssymptomer. Det mener sundhedsordfører Liselott Blixt (DF).  Hun synes, at man bør lave forsøgsprojekter som tager udgangspunkt i patienternes egne oplevelser af, om de har fået det bedre og ikke nødvendigvis, om der er evidens for en helbredende eller smertestillende effekt ved medicinen.

– Mange ting kan ikke måles, sådan noget som smerte kan ikke måles. Lad os se på borgerne, og se på hvad de får ud af det. Vi kan ikke registrere, om man bliver rask, det handler om, hvordan ens velbefindende er, siger hun.

Liselott Blixt foreslår, at patientforeningerne selv foretager den slags forsøg, og at patienter melder sig som forsøgspersoner og selv tager ansvar for bivirkningerne.

Enhedslisten klar til at afkriminalisere patienter  

Hos Enhedslisten behøver man ikke beviser for, at medicinsk cannabis har en effekt. Her er man klar til at afkriminalisere de patienter, der på ulovlig vis bruger hash til at begrænse symptomer på deres sygdom.

– Jeg synes, det er fuldstændigt tåbeligt, at man risikerer bøde eller fængselsstraf for at dyrke eller udvinde cannabis, når man alene gør noget, som man selv synes er til gavn for sig selv og sin sygdom, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.

Se også: Voxpop: Er danskerne klar til lovlig hash?

Enten kan man ændre på lovgivningen, så patienterne ikke længere gør noget kriminelt, når de dyrker og forbruger cannabis, eller også kan man ændre praksis, foreslår Stine Brix og henviser til, at man i dag ser igennem fingre med stofmisbrugeres brug af hårde stoffer, selvom det er ulovligt.

– Vi er klar til begge dele, men jeg synes, det ville være klart bedst at ændre lovgivningen, siger hun.

Opdateret d. 18/3 kl 10.41

 

4 Responses to "»Tåbeligt, at patienter risikerer bøde for at dyrke cannabis«"

 1. Rolf Hansen   18. marts 2014 at 10:13

  Hehe man vil lytte til sundhedsstyrrelsens anbefalinger… LOL

  Hvor mon sundhedsstyrelsen får sine anbefalinger fra, når det ikke er fra videnskabelige medicinske puplikationer alle kan gå ind og læse på pupmed. Som feks den Hollandske sundhedsstyrelse som i den grad har svært ved at tage vores sundhedsstyrrelse seriøs.

  Det skulle vel ikke være fra misbrugsbranchen som i den grad er infiltreret af scientology grupper som narconon og stof fri verden.

  Der er sjovt nok en hel del til fælles med det bullshit scientology mener stoffer har af konsekvenser og det vores sundhedsstyrrelse skriver. Og ja de begge illustrerer at de intet ved om stoffer og misbrug.

 2. Per   19. marts 2014 at 11:02

  Mht. reference og kilder så tror jeg at det igår blev vedtaget at netop de Hollandske erfaringer fremover skal indrages.
  Det er håbløst hvis Sundhedsstyrelsen skal diktere reglerne og ønsker at afkræve sædvanlige krav til test og dokumentation. Det vil på stedet fraregne alle som pt dyrker cannabis til brug for syge mennesker. Det vil formentligt betyde at det fortsat heller ikke er tilladt selv at fremstille olien.
  Nu er der jo det at man ikke behøver kalde medicin. Det er mere at sammenligne med kosttilskud den cannabis olie man ser idag.
  Man kunne starte med at legalisere brugen af cannabis olie som kosttilskud, med alle de advarsler og ophævelser som sundhedsstyrelsen ønsker så det er helt klart at brugen er på eget ansvar. Det betyder man ikke må anprise produktets egenskaber, men det er jo helt ligegyldigt. Dernæst kunne sundhedsstyrrelsen passende gå i gang med at opdatere viden og erfaring med bl.a. cannabis olie. Man kunne tillade medicinal virksomhederne arbejde med rafinering af cannabis olie med henblik på at gøre virkningen mere kraftig, mere rent og mere opdelt i typer og på hvilke områder de har effekt.

 3. Per   19. marts 2014 at 11:06

  ..en tilføjelse: det skal naturligvis gøre lovligt for patienter med svær sygdom at håndtere cannabis olie og at dyrke til eget forbrug. Det vil kræve et id kort som dokumenterer dette. Denne skal udstedes af lægen og kun til personer over 18.

 4. Peter Jydehamp   19. marts 2014 at 21:12

  Sundhedsforstyrelsen

  By the 1870s cannabis was being used to treat insanity. The use of cannabis drugs in asylum medicine was most famously championed by Thomas Clouston who won the Fothergillian Gold Medal of the Medical Society of London in 1870 for his work with hemp drugs in the treatment of mental illness at the hospital that he was in charge of in Carlisle.
  http://www.gresham.ac.uk/lectures-and-events/cannabis-britannica-the-rise-and-demise-of-a-victorian-wonder-drug