Teenagemor: De råber efter mig på gaden

Lykke Kruse med Lucas på 5 år og Lauritz på 1 år. Lykke blev mor som 18 årig, og drømmer nu om at blive børnelæge.

Det er noget af en omvæltning, når breezers og skolebøger bliver erstattet med bleer, babygylp og søvnløse nætter.

Alligevel får cirka 1 ud af 150 piger i Kalundborg Kommune børn, mens de stadig er teenagere, viser Danmarks Statistiks tal fra 2007-2014. På landsplan er det i samme periode kun 1 ud af 300 teenagepiger, der har fået børn.

Mød tre af de unge mødre her.

Omverdenen har mange fordomme

Cecilie Petersen og sønnen William. Cecilie blev mor da hun var 19 år gammel.
Cecilie Petersen og sønnen William. Cecilie blev mor da hun var 19 år gammel. Foto: Privat.

’Kan du virkelig godt passe et barn?’ ’Det er du sgu alt for ung til!’ Sådan lyder nogle af de tilråb, som den 21-årige Cecilie Petersen har oplevet, når hun går med sin 16 måneder gamle søn William i barnevognen.

– Det kan godt være rigtig hårdt. Nogle folk bliver åbenbart overraskede over, at man får et barn, når man er ung, siger Cecilie Petersen, som altid har vidst, at hun ville have børn tidligt.

Det var dog ikke planlagt, at Cecilie Petersen og hendes kæreste skulle have William, da hun var kun 19 år gammel. Det lykkedes hende alligevel at tage sin eksamen på HF, mens hun var højgravid. Nu bor hun i Kalundborg Kommune sammen med Williams far og er i gang med at tage en kontoruddannelse, så hun kan blive advokat- eller lægesekretær.

– Udover enkelte idioter, der råber, så synes jeg faktisk kun, det er dejligt at være ung mor, siger Cecilie Petersen.

Det kan man kraftedeme ikke

Denise Van Wilgen er 21 år gammel, og har sønnen Simon på 3 år. Nu venter hun barn nummer to, mens hun gør sin 10. klasse færdig.
Denise Van Wilgen er 21 år gammel, og har sønnen Simon på 3 år. Nu venter hun barn nummer to, mens hun gør sin 10. klasse færdig. Foto: Privat.

Før Denise Van Wilgen kun 18 år gammel blev mor til Simon, havde hun faktisk sagt, at hun aldrig ville have børn. Og da slet ikke så tidligt.

– Jeg plejede at se De Unge Mødre i fjernsynet og tænke: ’Det kan man kraftedeme ikke’. Jeg kunne ikke forstå, hvorfor man fik børn så tidligt, siger Denise Van Wilgen.

I dag er Denise Van Wilgen kommet på andre tanker. Selvom Simon ikke var planlagt, og der er blevet meget mindre tid til at gå ud med veninderne, så fortryder Denise Van Wilgen ikke beslutningen om at beholde Simon – og blive mor som teenager.

– Det er det mest vidunderlige at have et barn, når man er ung. Man kan være ung sammen med sit barn, siger Denise Van Wilgen.

Før hun blev gravid med Simon, var Denise Van Wilgen ikke i gang med en uddannelse. At blive mor ændrede på tingene, og motiverede den unge mor til at tænke mere over fremtiden. Den 21-årige mor er nu i gang med at gennemføre 10. klasse, og vil bagefter i gang med HF. Det endelige mål er at blive SOSU-assistent.

Fra automekaniker til børnelæge

Lykke Kruse med Lucas på 5 år og Lauritz på 1 år. Lykke blev mor som 18 årig, og drømmer nu om at blive børnelæge.
Lykke Kruse med Lucas på 5 år og Lauritz på 1 år. Lykke blev mor som 18 årig, og drømmer nu om at blive børnelæge. Foto: Privat.

Lykke Kruse var 18 år gammel og næsten færdig med grundforløbet som automekaniker, da hun fandt ud af, at hun var gravid med sit første barn. Hun måtte droppe ud af uddannelsen og vende sig til livet som alenemor.

– Det er skræmmende at blive mor så ung. Jeg ville helst have ventet, til jeg havde en fast kæreste og måske var i 20’erne. Heldigvis bakkede min familie mig op og var meget støttende, siger Lykke Kruse.

At blive mor til Lucas på 5 år og Lauritz på 1 år, har også ændret Lykkes karriereplaner. Hvor målet før var at blive automekaniker, er den langsigtede plan nu at blive børnelæge.

– Den tanke ville aldrig have strejfet mig, før jeg selv fik børn. Jeg ved nu, at jeg gerne vil arbejde med børn. Samtidig oplever jeg også, at der mangler kompetente børnelæger, siger den 23-årige mor fra Kalundborg.

Flest teenagemødre i de sjællandske kommuner

Siden 2007 er andelen af danske teenagepiger, der hvert år bliver mødre, faldet fra ca. 0,4% – eller 1 ud af 250 – til 0,27% – 1 ud af 370. Selvom tendensen på landsplan er, at der kommer færre og færre teenagemødre, så ligger nogle kommuner stadig meget højt i statistikken.

Herunder er et kort med de 10 kommuner, hvori andelen af teenagepiger, der hvert år får børn, er størst. De sjællandske kommuner fører an i statistikken og indtager de første otte pladser. Klik på kortet og se, hvilke kommuner, der er tale om.