Tømrer: Kvindelige lærlinge er en guldåre

Når kvinder søger om en læreplads får de positiv særbehandling hos tømrerfirmaet Logik & Co.
Når kvinder søger om en læreplads får de positiv særbehandling hos tømrerfirmaet Logik & Co.

Er man kvinde og ude efter en læreplads som tømrer, så er chancen god hos tømrerfirmaet Logik & Co fra København. Her har man god erfaring med de kvindelige lærlinge, og ifølge daglig leder Balder Johansen er det største problem at holde på de kvindelige ansøgere, så de ikke skriver kontrakt et andet sted.

– Hvis der kommer nogle piger og søger, og dem kommer der ikke mange af, så prøver vi om vi kan få fat i dem, før nogle andre tager dem. Jeg synes, det er svært, når vi skal til at skrive kontrakt med dem, så har de som regel altid fundet sig en læreplads et andet sted. Så de er åbenbart også ved at blive eftertragtede.

Vi har fundet ud af, at der ligger en guldåre af dygtige håndværkere her, som de andre måske ikke har opdaget. Men samtidig ligger der en svær opgave, fordi de hænger ikke på træerne
Balder Johansen, daglig leder, Logik & Co.

Positiv særbehandling og fordomme

Lige nu har tømrerfirmaet Logik & Co. to kvindelige lærlinge ud af 12. Balder Johansen mener, at der er god mening i at gå direkte efter de kvindelige ansøgere:

– En ting er, at vi har fundet ud af, at der ligger en guldåre af dygtige håndværkere her, som de andre måske ikke har opdaget. Men samtidig ligger der en svær opgave, fordi de hænger ikke på træerne, siger han.

Læs også: 7 ud af 1000 tømrerlærlinge er kvinder

Hos Logik & Co. får de kvindelige ansøgere derfor positiv særbehandling, når deres ansøgninger bliver vurderet. Fordomme om, hvordan kvinder klarer sig i det traditionelt mandsdominerede tømrerfag, er ifølge Balder Johansen primært et problem, når de kvindelige lærlinge bliver sendt ud til private kunder:

– Jeg tror, at der, hvor filmen knækker for de fleste af kvinderne, i hvert fald i min erfaring, er, at de møder en modstand. Mest udtalt har jeg hørt det, når de er hos private kunder, hvor folk står og kigger i døren og er sådan; “Arh, jeg ville hellere have haft en rigtig tømrer”. Det er der, hvor jeg hører, at det er et problem, og hvor man opdager, at der bliver reageret på det. Men ellers er der ingen særlig reaktion, andet end folk tager det cool, fortæller han.

Jeg kan godt få sådan en stor 120 kg dreng ind, der prøver at se ud som om han kan løfte hele verden på samme tid, han kan sgu godt bare bukke under inden for 2-3 uger og sige, at han har ondt i ryggen, ikke. Så kan du få en lille tynd pige der klarer sig år ud og år ind.

Balder Johansen, daglig leder, Logik & Co.

Ifølge Balder Johansen kan udfordringerne for kvinderne ligge i den opmærksomhed, man kan tiltrække sig, hvis man er en af få piger på en stor byggeplads eller på grundforløbet på teknisk skole:

– Jeg kan forestille mig, at det ikke er skidesjovt at komme ude på teknisk skole – slet ikke i grundforløbet – når du kommer der som enlig pige, og bare lige skal ned forbi 150 drenge, der sidder og glor på dig, og sætte sig på sin plads.

Læs også: Her er den nye orange guldåre

Ens for kønnene

Hos Logik & Co. har man ikke erfaring med, at pigerne springer fra i højere grad end drengene, fordi arbejdet i længden viser sig at være for hårdt:

– Der er altid nogle der bakker ud, men der er forskellige årsager til det. Nogle synes, det er for hårdt. Det gælder ligeså meget for drengene. Jeg kan godt få sådan en stor 120 kg dreng ind, der prøver at se ud som om han kan løfte hele verden på samme tid, han kan sgu godt bare bukke under inden for 2-3 uger og sige, at han har ondt i ryggen, ikke. Så kan du få en lille tynd pige der klarer sig år ud og år ind.

De kvindelige ansøgere hænger ikke på træerne, men hos Logik & Co. er ansøgertallet i bedring, fortæller Balder Johansen:

– Det her efterår har været forbavsende godt i forhold til hvor mange der har været ude fra skoler og kigge på arbejde og sådan noget. Men der har været flere år i træk, hvor der slet ikke har været nogen som helst søgning på det.