Tordenskiold trækker tusindevis af mennesker til København

Her ses den russiske fregat, Shtandart, der sammen med to andre skibe i efterårsferien genopfører et af Tordenskiolds mange søslag. Foto: Casper Dalsten

Året er 2017. Det er præcis 300 år siden, at den dansk-norske søhelt Peter Wessel, bedre kendt som Tordenskiold, lå i åben krig med svenskerne. I efterårsferien bliver han dog vækket til live, når Københavns Havn i samarbejde med Tøjhusmuseet genskaber Tordenskiolds søslag fra 1717.

Fakta om Tordenskiold

  • Født 28. oktober 1690
  • Optaget på Søkadetakademiet i 1709
  • Fik i 1712 kommando over fregatten Løvendals Galej
  • Adlet i 1716 under navnet Tordenskiold
  • Mest kendt for hans operationer mod svenskerne under Den Store Nordiske Krig
  • Udnævnt til viceadmiral i den dansk-norske flåde i 1719
  • Død 12. november 1720

Det højdramatiske stykke danmarkshistorie har i nu 20 år kunne opleves i Frederikshavn, men i efterårsferien får København også glæde af fortællingen om Peter Wessel, når Tordenskioldsdagene løber af stablen fra den 15. til den 22. oktober.

Fulde huse til Kulturnatten

Eventet begyndte til Københavns Kulturnat fredag den 13. oktober, og her var der mødt omkring 12.000 personer op til historiefortælling om den dansk-norske søhelt på Tøjhusmuseet.

Ved kajen på Søren Kirkegaards plads var der ligeledes fulde huse på den store russiske fregat Shtandart, der i anledning af Tordenskioldsdagene er sejlet til Københavns Havn. Her skal det sammen med to andre skibe deltage i to iscenesatte søslag torsdag den 19. oktober og fredag den 20. oktober.

Læs også: Skikonkurrence i København bliver også for amatører

Til kulturnatten havde den russiske fregat 600 personer igennem til rundvisning på skibet hver eneste time. I alt 4.500 personer nåede ombord på skibet, der er en tro kopi af krigsskibene fra Tordenskiolds tid. Det fremgår af tal fra Tordenskiold.dk.

I fodsporene på Tordenskiold

Siden søndag den 15. oktober har Tordenskioldsdagene fundet sted ved Tøjhusmuseet, og arrangementer fortsætter frem til den 22. oktober. Allerede midtvejs i forløbet har det dog været velbesøgt.

Det fortæller Magnus Olsen, der er Formidlingsmedarbejder i afdelingen Forskning & Formidling hos Nationalmuseet.

– Vi har endnu ikke et præcist overblik over, hvor mange personer vi har haft igennem de første dage, men vi har solgt mellem 500 og 1000 billetter dagligt, siger han.

Læs også: Fem måder at lufte dine børn i efterårsferien

Ved Tordenskioldsdagene får de yngste gæster mulighed for at gå i fodsporene på den dansk-norske krigshelt. Folkene bag arrangementet håber, at børnene gennem de mange aktiviteter lærer mere om en af danmarkshistoriens kendte personer.

– De fleste børn har hørt navnet Tordenskiold før, eller så kender de ham fra billedet på tændstikæskerne, men ellers ved de ikke meget om ham. Vi prøver at give dem noget historisk viden ved, at de følger i Tordenskiolds fodspor igennem flere forskellige aktiviteter, siger Magnus Olsen.

Dramatiske søslag i vente

Blandt ugens højdepunkter er en genopførelse af slaget ved Strømstad fra 1717 med Tordenskiold i spidsen mod svenskerne. Det store søslag finder sted både torsdag d. 19 og fredag d. 20. oktober. Begge dage med start klokken 19.00, hvor et hav af kanoner vil indhylle havnen i røg og damp.

Læs også: Dansk kulturarv er en synkende skude

Jan Michael Madsen, der er kontaktansvarlig for Tordenskioldsdagene i Frederikshavn, fortæller, at hele 220 frivillige personer deltager i de to søslag som både soldater, skibsbesætning, musikanter og meget andet. Udover de 100 frivillige, der har taget turen fra Nordjylland, kommer der også folk fra både Sverige og Norge for at deltage i de opstillede søslag.

Magnus Olsen fortæller i den sammenhæng, at der allerede udsolgt til torsdagens søslag, mens der endnu er enkelte billetter tilbage til fredagens store forestilling. I alt 1000 billetter har været sat til salg til begge dage, mens der dog forventes mange flere fremmødte, da søslagene vil kunne ses fra hele havnefronten.