Travlhed: Hver fjerde sygeplejerske dropper frokostpausen

bread-21444_640
Hver fjerde sygeplejerske springer frokosten over på grund af travlhed, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd.

Frokosten bliver indtaget med den ene hånd, mens den anden hånd holder en kuglepen, telefon eller taster løs på en computer. Sådan ser virkeligheden ud for flere og flere sygeplejersker i dag.

Hver fjerde sygeplejerske springer frokosten over, fordi de er presset af højt arbejdstempo og stor arbejdsmængde. Tendensen er stigende fra 22 procent i 2012 til 24 procent i 2014, viser en undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd.

Læs også: Patientforening: Travlhed på sygehuse skader patienterne

På Endokrinologisk Afdeling, der blandt andet behandler patienter med diabetes og svær overvægt, på Hvidovre Hospital, kender man til problemet. Her oplever sygeplejerskerne, at der er langt flere arbejdsopgaver, end der er ressourcer.

Ifølge afdelingssygeplejerske Kathrine Olesen er der sjældent tid til at holde de 29 minutters frokostpause, som sygeplejerskerne har krav på.

– Vi har en kantine, og vi har mulighed for at holde frokostpause i 29 minutter, men der er bare ingen, der oplever, at det kan lade sig gøre i en travl hverdag, forklarer hun.

Vi har en kantine, og vi har mulighed for at holde frokostpause i 29 minutter, men der er bare ingen, der oplever, at det kan lade sig gøre i en travl hverdag.
Kathrine Olesen, afdelingssygeplejerske på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital

”Vi spiser og arbejder samtidig”

På trods af at der ikke er tid til at holde frokostpause, sikrer de sig alligevel på Endokrinologisk Afdeling, at alle får spist.

– I en dagvagt gør vi det, at vi spiser samtidig med vores faste tavlemøde, som vi holder hver dag klokken et. På den måde sikrer vi os, at vi får spist, siger afdelingssygeplejerske Kathrine Olesen.

Om aftenen spiser sygeplejerskerne, når de har tid til det. Ofte er det første klokken otte ni stykker om aftenen, fordi der er så mange arbejdsopgaver. Men de har endnu ikke fundet nogen optimal løsning på problemet, mener afdelingssygeplejersken.

– Vi spiser samtidig med, at vi har en kuglepind, telefonrør eller en computer i den anden hånd, og det er jo overhovedet ikke optimalt, siger Kathrine Olesen.

Læs også: S: Vi har ikke råd til stressfejl

Det kan være sundhedsskadeligt ikke at restituere

Ifølge forsker i arbejdsliv og arbejdsmiljø på Roskilde Universitet, Klaus Nielsen, er det et problem, at hver fjerde sygeplejerske springer frokostpausen over på grund af travlhed. Sygeplejersker har et ansvarsfuldt arbejde, og det er derfor vigtigt at have tid til at restituere i forhold til den belastning, de udsættes for.

– Du skal have nogle rytmer, der tilgodeser, at du indtager din mad, har lejlighed til at tale med dine kollegaer og har mulighed for at restituere i forhold til det pres, du er under, når du er i gang med intensive indsatser, siger han.

Du skal have nogle rytmer, der tilgodeser, at du indtager din mad, har lejlighed til at tale med dine kollegaer og har mulighed for at restituere i forhold til det pres, du er under, når du er i gang med intensive indsatser.
Klaus Nielsen, forsker i arbejdsliv og arbejdsmiljø på Roskilde Universitet.

Det er uhensigtsmæssigt og muligvis sundhedsskadeligt at arbejde så intenst, som sygeplejerskerne gør, uden at have nogle fornuftige rytmer, der tager hensyn til forhold som sociale behov, behovet for at “geare ned”, samt spise-og sovevaner, forklarer forsker Klaus Nielsen.

Travlhed giver mavepine

Tilbage på Endokrinologisk Afdeling på Hvidovre Hospital føler de ikke, at der er noget, de kan gøre, for at løse problemet, uden at det går ud over patienterne.

– Man kan selvfølgelig prioritere sin frokost højere, men så får jeg bare nogle sygeplejersker, der går hjem med ondt i maven af en anden grund, og det er, at de ikke har nået deres arbejdsopgaver, siger afdelingsleder Kathrine Olesen.

Læs også: Vold og dødstrusler er sygeplejerskernes hverdag