TV: 10-årig går til motorsport: Det er hverken cut-throat eller egoistisk

Af Sofie Karoline Fodeh Taarnberg og Christian Hildgaard Hansen

Hjelmen trækkes ned over hovedet og spændes. Fødderne placeres på pedalerne, så el-gokarten er klar til at accelerere, når startskuddet lyder. Træneren vifter Dannebrog for at markere racerløbets start. De mange gokarts kæmper ivrigt om pladserne på vej ned til det første sving, og man fristes til at tro, at der er anledning til uvenskaber, når børnene om 10 minutter hopper ud af deres gokarts. Men det er på ingen måde tilfældet, hvis man spørger 10-årige Sixten Magne.

– Hele holdet er en ven, der er ingen, der ikke er venner, siger Sixten Magne.

Sixten Magne har gået til gokart hver anden tirsdag det sidste halve år i Race Club i Herlev, hvor han hurtigt er faldet godt til. Det gode sammenhold i klubben er kommet bag på hans far Toke Andersen, der fik afkræftet nogle af sine fordomme om motorsport.

– Hvis man frygter, at racerløb er en meget egoistisk sport, så er miljøet omkring træningerne i hvert fald slet ikke så cut-throat eller så egoistisk. Der bliver delt råd og vejledning, og børnene taler om, hvordan de kan køre bedre, siger Toke Andersen.

I gokart konkurrerer man mod hinanden. Så det er ikke ligesom at spille fodbold, hvor man er på samme hold. Så vi prøver ofte at lave nogle holdøvelser, hvor børnene kører på hold sammen, og de skal hjælpe hinanden med at komme op og køre hurtigt. Så vi prøver at ryste dem sammen, så det også er sjovt at gå her.
Christoffer Nygaard, professionel racerkører og instruktør i Race Club

Netop forestillingen om motorsport som en egoistisk sport har Race Club haft ambitioner om at gøre op med. Derfor sætter Christoffer Nygaard, som er professionel racerkører og instruktør i Race Club, fokus på at børnene har det godt sammen.

– Det skal gerne være sjovt at køre gokart. Det er der, jeg synes, man lærer mest. På det her plan der går vi meget op i, at det stadig skal være sjovt. Selvfølgelig gælder det også om at køre hurtigt og blive bedre, men det vigtigste er, at drengene har det sjovt med hinanden, forklarer Christoffer Nygaard.

Info om Race Club

  • Det koster 295 kr. for første træningsgang
  • Det koster 250 kr. for hver enkelt efterfølgende træningsgang
  • Klubben kører i el-gokarts fra det schweiziske fabrikant TomKart
  • Hver gokart kører på to lithium-ion batterier, der tilsammen yder 22 hestekræfter
  • De har en top hastighed på 65 km/t som de når på lige over fem sekunder

Kilde: www.power-racing.dk

Holdøvelser skaber kammeratskab

Christoffer Nygaard forsøger at skabe relationer blandt børnene, ved at få dem til at samarbejde undervejs i træningen.

– I gokart konkurrerer man mod hinanden. Så det er ikke ligesom at spille fodbold, hvor man er på samme hold. Så vi prøver ofte at lave nogle holdøvelser, hvor børnene kører på hold sammen, og de skal hjælpe hinanden med at komme op og køre hurtigt. Vi prøver at ryste dem sammen, så det også er sjovt at gå her, siger Christoffer Nygaard.

Netop forskellene mellem gokart og holdsport var en bekymring for Toke Andersen, da han meldte Sixten til gokart. Men Race Clubs fokus på, at det først og fremmest skal være en god oplevelse for børnene, har gjort, at Sixten hurtigt er faldet til.

– Gokartmiljøet er et anderledes miljø end ved holdsport, når man er en lille dreng, og der er store maskiner. Nogle af de andre var meget hurtigere end Sixten, da han startede. Men det er et meget sundt og inkluderende miljø, siger Toke Andersen.

At dømme ud fra Sixtens begejstring, deler han sin fars opfattelse.

– Jeg har en god fornemmelse af, at jeg lærer mega meget af at være her. Det er bare mega fedt at være her, og vi er i sikkerhed. Jeg glæder mig altid til at hygge, køre race, og bare være glad og have det sjovt, siger Sixten.