TV: RO:KOST madfestival – Herthadalen er selvforsynende med lokale råvarer

Af Emma Barkov Thomsen og Frederikke Stage 

RO:KOST madfestival er skudt i gang. I hele uge 41 kan du på smage på Roskildes lokale råvarer på de 11 forskellige restauranter, der i år deltager i RO:KOST madfestival.

For enden af Nordeuropas længste allé finder du restaurant Herthadalen i Roskilde, som deltager i madfestivalen for femte år i træk. Få dage efter billetterne blev sat til salg, kunne Herthadalen melde udsolgt. Mikkel Jerger, ejer af Herthadalen, ser en fordel ved at deltage i RO:KOST, da konceptet lægger sig op af restaurantens værdier.

– Vi kan godt lide ideen med at være selvforsynende. Vi ved, hvor produktet kommer fra, så man ikke bare ender med at købe noget nede i en køledisk, siger Mikkel Jerger.

Konceptet er startet af Karin Sloth og løber af stablen for femte gang. Hun fik ideen til madfestivalen, da hun var ude ved en af de lokale restauranter. Her oplevede hun, at restaurantørerne i Roskilde ikke vidste, hvilke gode lokale fødevareproducenter der ligger omkring Roskilde.

– Tanken var at skabe et samspil mellem lokale fødevareproducenter og lokale restauranter. Menuen, der skal laves i forbindelse med RO:KOST, skal have to retter, hvor der bliver brugt mindst fem råvarer fra lokale fødevareproducenter.

Lokale råvarer i baghaven

På Herthadalen kan du finde de fleste råvarer ude i restaurantens baghave. Her har festivalens gæster mulighed for at spise med frit udsyn til de råvarer, der ligger på tallerkenen. I baghaven finder du blandt andet vilde ænder, blomsterkarse og rødbeder.

– Det vil helt sikkert præge den oplevelse, gæsterne får, når de kommer ud og spiser hos os, siger Mikkel Jerger.

Ved at bruge lokale råvarer er der ikke mange led på produktionen. De lokale råvarer skaber bæredygtig produktion, og giver gode oplevelser for både gæster og restaurantører.

Læs også: Øko-danskere får flere bæredygtige madmuligheder

Dog kan der opstå udfordinger for restauranterne, der deltager i RO:KOST, når det kommer til kødretter, forklarer Karin Sloth.

– De skal lære at bruge hele dyret. Vi kan som små producenter ikke producere 70 køller, og så stå med resten af dyret selv.

Udfordringerne går begge veje, og der kan også være udfordinger for restaurantørene ved at arbejde med lokale fødevareproducenter, mener Mikkel Jerger.

– Det kan være svært at få tingene leveret til tiden og i de mængder, man nu skal have fra de små lokalgårde.

Brug af lokale råvarer er ikke noget ukendt koncept. I København ser man flere Michelin-restauranter, der bruger lokale landmænd.