Udenrigsministeriet spinder guld på de studerende

Udenrigsministeriet tilbyder hvert år praktikpladser, som både er ulønnede og på 12 måneder.

Udenrigsministeriet tilbyder hvert år praktikpladser, som både er ulønnede og på 12 måneder. De studerende mister derfor ikke kun penge, men forlænger også deres studie tid uden at få merit for det.

Vil du gerne arbejde 12 måneder, hvor du kun får løn for de seks af dem? Det har Udenrigsministeriet fundet ud af, at der er mange studerende, som gerne vil.

Der er 600 studerende ansat i ulønnet praktik om året i Udenrigsministeriet, viser tal fra LO’s ugebrev A4. De fleste af praktikopholdene er på seks måneder og giver derfor både merit og SU til den studerende.

Men cirka 20 af praktikstillingerne er på 12 måneder, og det betyder, at den studerende skal arbejde halvdelen af tiden og uden løn. Praktikanten modtager i stedet et tilskud til leveomkostninger eller et tilbud om logi, hvis det er i udlandet.

SU’en forsvinder
De studerende i 12 måneders praktik risikerer dog ikke kun at forlænge deres studie tid, men også at løbe tør for SU. Og det er noget, der vækker bekymring hos formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Magnus Pedersen.

»Det et stort problem for os studerende, fordi det betyder, at SU’en kan ophøre. Det betyder, at man økonomisk får svært ved at klare sig gennem uddannelsen. Derudover kan man sige, at regeringen måske burde træde i kraft. Regeringen går ind for, at vi færdiggør vores uddannelser hurtigere. Det er derfor underligt, at man i nogle ministerier bevidst går efter 12 måneders praktikanter og dermed bevidst forsinker de studerende,« siger Magnus Pedersen.

I Venstre mener man derimod, at man har gjort meget godt for SU’en, såsom muligheden for en større indtjening ved siden af SU’en, og at SU’en lettere kan tages med til udlandet.

Venstres uddannelsesordfører Peter Juel siger dog, at der skal være grænser for frådset.

»Lagkagen har kun en vis størrelse, så man kan jo ikke blive ved. Jeg går ud fra at de studerende, der påtager sig et udlandsophold, som er længere end et halvt års varighed, har været igennem den tanke med sig selv. Og ellers er der forhåbentlig en studievejleder, som har gjort opmærksom på, at man løber ind i nogle økonomiske begrænsninger,« siger Peter Juel.

Magnus Pedersen foreslår som løsning på problemet, at man enten kan indføre fuld løn under hele praktikopholdet eller give merit for alle 12 måneder.

»Jeg synes, at det lyder spændende. Jeg synes altid, at det lyder spændende, når studenterorganisationer vil bidrage positivt til at udvikle uddannelsesmarkedet,« svarer Peter Juel.

Udenrigsministeriet ønsker ikke at udtale sig.
 

Læs også

Søvndal: Det er begyndelsen til enden for velfærdssamfundet

Unge arbejder gratis i den københavnske modeuge