Udsigt til dybfrosne påskeæg

Hvis man havde set frem til at nyde lune påskedage i haven eller på altanen, bliver man slemt skuffet. De varme dage i marts har kun været et skalkeskjul for frost og kulde, som vender stærkt tilbage i påsken.

– Først og fremmest er det ikke unormalt at man har varme og kolde perioder om foråret, det er den årstid, hvor man skifter fra vinterkulde til sommervarme. Det er meget normalt at vejret svinger sådan i foråret. Det er den årstid, hvor det kan svinge aller mest, siger Lone Seir fra DMI.

Den frostkolde påske er altså ikke et ualmindeligt fænomen i det danske forår, hvor kulden og varmen slås om magten.

– Det kræver flere angreb fra varme før vinteren for alvor bliver presset langt nok nordpå. Nu har vi været heldige, at vi først på foråret har fået forholdvis meget varme over os, men der går altså stadig noget tid, før varmen bliver så markent, at kulden ikke kan presse på nordfra og kulden bliver presset så langt nordpå at den slet ikke kan nå herned.

Kulden kommer ovenfra
Men selvom skiftende temperaturer i det danske forårsvejr er ganske almindelig og noget man må forvente, så er påskevejret dog ikke helt almindeligt. Normalvis er forårsvejret endnu mere skiftende end det har været i år, med to dage af den ene slags vejr og to af den anden slags vejr, hvor det efterhånden bliver mere og mere lunt.

– Det der er en lille smule atypisk for denne situation er at vejret bliver styret af nogle bølger der ligger højt oppe i atmosfæren, normalt ligger de sådan fra vest mod øst. Men i den her sammenhæng har det faktisk været sådan, at vi har fået alle lavtrykkene til at løbe nord om os, langs den norske kyst, og det er dem der har givet os varme, forklarer Lone Seir.

Nu hvor disse bølger i en periode er kommet op og har givet os varme, skal de nu også ned igen, og fordi hele det her vejrsystem er flyttet længere mod vest end det plejer, får vi nu alt kulden direkte fra nord.

– Det er ikke så sædvanligt, at det kommer nordfra direkte ned i hovedet på os, det plejer at komme sådan mere motorvejsagtigt fra vest, og det er derfor, at vi måske oplever, at kontrasten bliver så pludselig, understreger Lone Seir fra DMI.

Vi nåede lige at vænne os til de lune himmelstrøg efter den bitre, kolde sibiriske vinter, men nu sætter frosten tænderne i vores ventede fridage.

– Natten til lørdag og natten til søndag forventes der temperaturer ned til frysepunktet, fra minus tre til plus to grader, siger Lone Seir.

Men hvis man har været hurtig, og udnyttet de lune martsdage til at plante sommerens blomster ud i haven, skal man ikke være nervøs.

– Frosten betyder ikke ret meget, men ting der er sprunget ud og er i gang, kan selvfølgelig få frostskader, ellers betyder det ikke så forfærdelig meget, siger jordbrugteknolog Bjarne Schou Andersen.

Hvis man har frostfølsomme blomsterløg i haven, kan man beskytte dem mod frostskader med en fiberdug. Ifølge Bjarne Schou Andersen bør det være nok, når der ikke kommer mere end de tre minus grader.

– Hvis det bliver 5-8 minusgrader, så kan det blive et problem, men bare sådan en lille snert af frost betyder ikke så meget. De fleste ting ville ikke tage skade af det, understreger han.

Varmen kommer igen efter påske
Foreløbig ser det ud som om det er hele påsken der bliver ramt af frosten. Ifølge DMI’s vejrudsigter, der går frem til skærtorsdag, kan vi forvente kulde, frost og måske endda sne.

Men DMI laver også månedsprognoser, og ifølge den, slår vejret om enten i løbet af påsken, eller lige efter påske. Til forudsigelse af vejret bruger DMI forskellige modeller, og disse modeller er ikke helt enige om, hvornår frosten forsvinder.

– Men i løbet af april vender vi tilbage til temperaturer på den lune side af klimenormalerne. Så hvis det ikke kommer i løbet af påsken, så kommer det sandsynligvis efter påsken, hvor vi igen får noget der minder om det milde forår, fastslår Lone Seir.


Sommervejret står hen i det uvisse

2012 har indtilvidere budt på ekstremt vejr, en meget kold vinter og et meget lunt forår, men hvordan sommeren kommer til at være, vil Lone Seir endnu ikke sige noget om.

– Sommer er for langt ude i fremtiden, og det er med garanti forkert det jeg siger, ligegyldig, hvad jeg siger, men vi skal nok få noget varme, og det skal nok også blive sommer.

Så selvom vi går et påskegult kuldechok i møde, er der alligevel sol og sommer i horisonten.

– Det skal jo blive sommer, så efterhånden som foråret skrider frem, så vil det blive lunere, for vi får flere soltimer, solen kommer højere op på himmelbuen og dagene bliver længere. Så får vi efterhånden presset kulden længere mod nord, forklarer Lone Seir.
 

Læs også:

Myggene er over os

18 grader tirsdag – men så kommer frosten

DMI’s vejrudsigt