Unge bliver uretfærdigt fyret

file0001946946654
Unge bliver uretfærdigt fyret
foto:Morguefile.com

Mange unge på arbejdsmarkedet prøver at blive fyret fra en arbejdsplads. Ikke alle fyringer er dog retfærdige, eller med sagligt belæg. Det vurderer advokat hos fagforeningen Krifa, Mathias Nielsen, som dog ikke er overrasket over tendensen.

–  Når de unge bliver fyret, skyldes det ofte grimt sprog og generelt dårlig opførsel. Det er aller oftest årsagerne til afskedigelserne, siger han.

Flere unge beskyldt for at stjæle

23-årige forsikringselev Alexander Lind og 22-årige kontorelev Camilla Brandt har begge prøvet at blive fyret på, hvad de selv kalder, et uretfærdigt grundlag.

– Jeg havde lukkevagt. typisk spiser man noget mad og betaler først i slutningen af vagten. Da jeg så havde lukket, betalte jeg for nogle andre varer, men glemte simpelthen den hotdog. Dagen efter blev jeg ringet op og bedt om at komme ned på tanken, hvor jeg fik at vide, at jeg var fyret, fordi jeg havde stjålet en hotdog, siger Alexander Lind, der efterfølgende forklarede, at der var tale om en forglemmelse.

– De kunne jo også se, at jeg havde betalt for de andre varer, men lige lidt hjalp det, forklarer han.

Camilla Brandt’s historie er ikke meget anderledes. Her var der dog ikke tale om en forglemmelse. I stedet var det en fejl i systemet, der fik hende fyret.

– Min arbejdsgiver fortalte, at der manglede nogle penge, og at det skyldtes, at vi annullerede en bon, som systemet ikke registrerede. Så lignede det selvfølgelig, at der manglede nogle penge, men det var ikke tilfældet. De hentydede kort tid efter, at jeg havde stjålet, siger Camilla Brandt, der var meget skuffet over fyringen.

Advokat: Pas på med de sociale medier

Ifølge Mathias Nielsen er der her tale om uheldige sager. Men sager som disse er ikke det største problem, forklarer han.

Det er derimod sociale medier som eksempelvis Facebook. Alt for mange unge tænker ikke over, at det, de skriver på de sociale medier, kan have konsekvenser.

–  Mange unge lønmodtagere, tænker ikke så meget over, at de på Facebook lever i et offentligt liv. Her kan omverdenen følge med i, hvad du laver, også chefen, og det kan få betydning.

Især opfattelsen af hvornår man er syg, og hvad man kan foretage sig, når man er syg, er de unge og deres  arbejdsgiverne sjældent enige i, vurderer Mathias Nielsen.

– Hvis du er for eksempel er syg, er det ikke helt lige meget, om du laver en facebookopdatering fra din seng, eller du gør det fra Tivoli, siger Mathias Nielsen.

Min arbejdsgiver fortalte, at der manglede nogle penge, og at det skyldtes, at vi annullerede en bon, som systemet ikke registrerede. Så lignede det selvfølgelig, at der manglede nogle penge, men det var ikke tilfældet. De hentydede kort tid efter, at jeg havde stjålet – Camilla Brandt

Fagforeningen Krifa har, på baggrund af de triste afskedigelser og udfordringer i samarbejdet mellem unge og deres arbejdsgivere, lavet en ordning, der gratis hjælper og vejleder de unge ufaglærte. Ifølge Mathias Nielsen er det også utrolig vigtigt at vejlede de unge, der ikke har så meget erfaring.

– Vi prøver så meget, vi kan, at vejlede de unge, så de ikke laver de samme fejl som deres jævnaldrende.

Ifølge Camilla Brandt er hjælpen god og nødvendig. Hun blev hjulpet af sin fagforening HK.

– Min arbejdsgiver havde en advokat, som kørte deres side af sagen, mens HK kørte min. HK gjorde det rigtig godt og tog sig af det hele, siger hun.