Afhængig: Unge babysitter hinandens Snapchat

Når du har sendt billeder til en ven på Snapchat mere end tre dage i træk, belønnes du med en flamme og et tal.

I 2014 introducerede den populære app Snapchat de såkaldte ‘snapstreaks’ som en ny feature.

Funktionen illustrerer, hvor mange dage i træk to Snapchat-venner har sendt billeder til hinanden. Belønningen er en flamme og et tal, der viser det antal dage, man har ‘snappet’ med en ven.

Trangen til at forøge tallet på sin ‘snap-streak’ er så altafgørende, at flere unge føler sig besatte og bruger timevis om dagen på at opretholde utallige ‘streaks’ med deres venner.

Vennerne passer flammen

På dage hvor det ikke er muligt at være online, lader mange unge vennerne passe deres Snapchat-profiler for at opretholde ‘streaken’.

Daniella Andersen fra Ishøj på 14 år holder for tiden ‘streaks’ kørende med 82 af sine venner. Hendes rekord er lige nu på 871 dage. Hun har selv prøvet, at andre passede hendes Snapchat-profil, mens hun var på ferie.

– Jeg har fået folk til at passe mine ‘streaks’, fordi jeg skulle rejse. Jeg vil jo ikke have, at jeg mister dem, hvis der ikke er godt netværk, f.eks. når jeg tager på ferie i Tyrkiet, siger Daniella Andersen.

Hun påpeger desuden, at det er vigtigt, at hendes venner kender koden til hendes Snapchat-profil, og at hun selv kender sine venners koder, så hun kan logge ind og sende en snap til sig selv, hvis tiden er ved at løbe ud.

Læs også: Anonyme sociale medier fjerner unges hæmninger

Billeder af sort skærm

Anton Striim Therkelsen på 16 år fra København er også på snapchat hver dag. Han holder ‘streaks’ med 40 til 50 venner om dagen og har en rekord på omkring 300 dage. For at sikre sig, at han ikke mister sine flammer sender Anton to snaps til alle sine ‘streaks-venner’ om dagen.

– Det er en sjov ting at have med sine venner, for så er man i kontakt hver dag og har styr på hvor alle er, siger Anton Striim Therkelsen.

Der er dog ikke altid tale om reel kontakt. Det er helt normalt, at vennerne blot sender sorte billeder, udelukkende for at bevare deres ‘streak’,  hvilket ifølge Anton er ret kedeligt. Han værdsætter derimod, når vennerne går op i at sende sjove billeder.

To timer om dagen på snapchat

Det kræver disciplin at holde liv i flammen på snapchat. Daniella Andersen bruger i gennemsnit to  timer om dagen på snapchat.

– Jeg føler mig afhængig af det, fordi jeg går ind på det hver morgen, og fordi jeg skal sende billeder til alle mine venner på bestemte tidspunkter hver dag, siger Daniella Andersen.

Daniella Andersen bruger i gennemsnit to timer om dagen på snapchat. Hun har ‘streaks’ med 82 venner og har en rekord på 871 dage. Foto: Privat.

Forældre skal sætte rimelige grænser

Med ‘streak-funktionen’ sætter snapchat en ramme, hvor unge garanteres kontakt med deres venner dagligt. Ifølge Søren Schultz Hansen, ekspert i digitale indfødte og ekstern lektor ved CBS, giver snapchat de unge et redskab til at være i konstant kontakt med hinanden og blive bekræftet af deres omgivelser:

– Unge i de tidlige teenageår har altid haft et utroligt behov for at spejle sig og få anerkendelse og feedback fra andre. I dag har vi bare fået nogle medier, der gør, at de unge konstant kan få bekræftet disse behov.

At de unge føler sig afhængige undrer derfor ikke Søren Schultz Hansen. Han understreger, at alle er afhængige af sociale relationer, og brugen af snapchat i den forbindelse også har positive  sociale effekter. Dog er det vigtigt, at forældre sørger for, at det  f.eks. ikke går ud over deres børns søvn.  Det kan dog være svært, fordi ‘streak-funktionen’ kræver, at de unge sender billeder på bestemte tidspunkter i døgnet.  Forældrene bør derfor sætte sig ind i, hvordan Snapchat fungerer, og i dialog med deres børn sætte rimelige grænser.  

Læs også: Forskere advarer mod Snapchats nye solbrille med kamera