Unge vil redde Taiwans demokrati

Taiwan

Den 24. marts stormede studerende den taiwanske regerings hovedkvarter, og i over en uge har Taiwans parlament været i hænderne på 300 unge, som støttes af tusindvis af demonstranter, der er samlet foran parlamentsbygningen. En ny politisk aftale med Kina er gnisten, der har antændt de taiwanske studerendes protester.

– Protesterne er et udtryk for, at demonstranterne ønsker en større demokratisk forankring i Taiwan, siger Michael Danielsen, formanden for organisationen Taiwan Corner. En NGO, der støtter Taiwans demokrati. Han mener, at de studerende i høj grad er utilfredse med det udemokratiske forløb, der har præget aftalen mellem Taiwans regering og Kina.

Læs også: 110 såret under uroligheder i Taiwan

Udemokratisk aftale
Den 17. marts brød regeringen sit løfte om at gennemgå aftalen linje for linje i parlamentet. I forvejen var den taiwanske befolkning utilfreds med blandt andet de dårlige muligheder for at give høringssvar.

– Der har ikke været en tilstrækkelig dialog med befolkningen, mener Michael Danielsen.

Jens Damm, der forsker i taiwanske forhold hos European Research Center on Contemporary Taiwan, forklarer, at befolkningen i Taiwan er bange for, at regeringen vil misbruge sit flertal i parlamentet.

– De studerende protesterer for at minde regeringen om, at selvom de har et stort flertal, så skal de stadig varetage deres vælgeres interesser, vurderer han.

Ny politisk platform
Ifølge Michael Danielsen har de unge opgivet troen på Taiwans klassiske partier.

– Jeg tror, de unge forsøger at skabe en ny politisk platform, siger han.

Især brugen af sociale medier har gjort det muligt for Taiwans unge at markere sig i det politiske landskab. Jens Damm fortæller, at Facebook har gjort det nemt at mobilisere store menneskemængder, og det er især de unge, der forstår at udnytte de nye muligheder.

Det stod bl.a. klart i 2012, hvor en lille gruppe unge fik arrangeret massedemonstrationer mod salget af nogle af Taiwans store medier til købere, som mange frygtede ville skade pressefrihed og ytringsfrihed i landet.

Kortsigtet fokus
De unges evne til at organisere store demonstrationer betyder ikke nødvendigvis, at det taiwanske demokrati er sikret.

– Det er let at få folk på gaden gennem de sociale medier. Problemet er, at de unge ikke er villige til at organisere sig i partier og gøre systemet mere demokratisk, vurderer Jens Damm.

Det er let at få folk på gaden gennem de sociale medier.
Jens Damm, forsker i taiwanske forhold

Han beskriver, at det er svært for taiwanske unge at finde tid til at engagere sig i politik. Dette hænger blandt andet sammen med, at Taiwan har en af de længste arbejdsuger i verden.

Ifølge Jens Damm viser demonstrationerne, at de unge er interesserede i politik. Det er dog ikke ensbetydende med, at de kommer til at lave grundlæggende ændringer i det taiwanske system.

– De unge kritiserer regeringen, men er ikke villige til at have et langsigtet engagement fx ved at gå ind i sociale bevægelser, siger han.