Valgfrit eksamenstidspunkt giver bedre karakterer

I disse dage har Camilla Kring, ekstern lektor på DTU, studerende til eksamen. Nogle af de studerende har fået lov til at sove længe inden de skal op til eksamen. Det giver bedre karakterer, mener Camilla Kring, der også er formand for B-Samfundet.

”Forskning viser helt klart, at studerende der er b-mennesker får bedre karakterer, hvis de får mulighed for at gå op til eksamen senere på dagen,” siger Camilla Kring.

Hun har fået indført, at studerende på DTU nu kan registrere, om de ønsker at møde til en senere eksamen, hvis de er b-mennesker. Hun henviser blandt andet til et tysk studie foretaget af Christoph Randler fra Universitet i Heidelberg, der har sammenlignet elevernes døgnrytme med deres eksamenskarakterer.

”Døgnrytmen er biologisk bestemt, og mange b-menneskers præstationer topper først senere på dagen. Hvis universiteterne vil have bedre præstationer, er det her klart et område man bør se på,” siger hun under et interview, der i øvrigt foregår ved midnatstid. Camilla Kring er nemlig selv b-menneske.

Trætte unge mænd
Camilla Kring understreger desuden, at flere mænd end kvinder er b-mennesker. Hun mener, at man med fordel kan se på møde- og eksamenstider, når der fortsat er mange unge mænd der står uden for uddannelse:

”Det vil også kunne være med til at fastholde flere af de unge mænd på uddannelserne, hvis man var mere fleksibel med tiderne.”

Danske Studerendes Fællesråd er med på at overveje, hvordan universiteter kan indrettes mere fleksibelt.

”Det er fornuftigt at tilpasse sig den større studentermasse, der er i dag. Vi er interesserede i forskning på det her område, hvis det kan være med til at løfte præstationen for nogle studerende,” siger næstformand i Danske Studerendes Fællesråd, Anne Marie Larsen

Anne Marie Larsen mener dog, at det fortsat er et fåtal af studerende, som vil have gavn af senere eksamenstider. Hos Danske Universiteter vil man dog ikke begynde at blande sig i det enkelte universitets eksamenstidspunker.

”Der er ikke noget i reglerne der siger, at de ikke må indrette det sådan. Der skal være frihedsgrader til at tilrettelægge. Men det er slet ikke noget Danske Universiteter vil blande sig i – det er den enkelte institution der bestemmer det,” siger sekretariatschef Susanne Bjerregaard.

Fakta:

B-mennesker har en døgnrytme, som gør det let at holde sig vågne om aftenen, men svært at komme op om morgenen.

B-samfundet blev stiftet i 2006, og arbejder blandt andet for mere fleksible arbejdstider for mennesker med b-døgnrytme.

Læs også:

Giver din sovestilling et praj om din personlighed?

DF vil tvinge søvnige børn ud af sengen