Vampyrer vækker vores grå hverdag til live

Film og tv-serier fascinerer os, fordi de tager os væk fra hverdagens trummerum.  Foto: Flickr
Film og tv-serier med overnaturlige væsener fascinerer os, fordi de tager os væk fra hverdagens trummerum.
Foto: Flickr

The Walking Dead, Buffy, Twilight og Vampire Diaries. Vi elsker film og tv-serier med varulve og zombier på rollelisten, fordi de trækker os væk fra hverdagens sure pligter. I sidste uge blev der føjet endnu en til listen, da filmen Dracula Untold havde premiere i landets biografer. Ifølge distributøren UIP har filmen solgt omkring 20.000 billetter på den første uge. Men Dracula Untold er blot en dråbe i et kæmpe hav af film og tv-serier, hvor de døde bliver levende.

Vi vil gerne undersøge det, og hvis det er noget uhyggeligt, vil vi gerne finde ud af, om det er noget, der kan æde os.

Rikke Schubart, medieforsker ved Syddansk Universitet

Medieforsker Rikke Schubart fra Syddansk Universitet mener, at der er flere grunde til, at vi klæber til skærmen, når Dracula dukker op i tossekassen. Én af dem er, at det overnaturlige fascinerer os, fordi vi ikke er vant til at støde på gengangere og trylledrikke i vores hverdag:

– Når vi ser en talende hest eller en superhelt, der flyver, gør det os nysgerrige. Det bryder med vores forestillinger om virkeligheden og vækker en fascination, siger hun og tilføjer, at vores interesse for film og tv med mærkelige væsener er særlig stor lige nu. Rikke Schubart mener, at vi i dag er fornuftige mennesker, der tænker meget logisk, og derfor bliver det, der er langt fra hverdagens madpakker og hovedrengøring, mere spændende:

– Jo mere det (overnaturlige, red.) bliver smidt ud af vores egen virkelighed, jo mere spændende bliver det, siger medieforskeren.

Læs også: Kommuner spinder guld på tv-serier

Eksotisk og befriende

Serier som The Walking Dead og Vampire Diaries vækker altså en fascination i os. Men zombier og andre uhyggelige væsener gør os også nysgerrige.

– Vi vil gerne undersøge det, og hvis det er noget uhyggeligt, vil vi gerne finde ud af, om det er noget, der kan æde os, siger Rikke Schubart.

En af dem, der er hoppet med på zombiebølgen, er filmkritiker og vært på DR K’s Filmselskabet Maria Månson.

– Jeg elsker det hele. Jeg holder især sindssyg meget af Buffy (tv-serie, red.). Den er intelligent, nuanceret og er samtidig en teenageserie. Jeg kan sagtens stadig se den, siger hun.

Maria Månson er enig med Rikke Schubart i, at den overnaturlige verden er dragende, fordi den tager os med væk fra hverdagens trummerum:

– Der er noget eksotisk og alligevel befriende ved at se væsener, der er så anderledes end én selv, opføre sig som én selv, siger filmkritikeren.

De her serier har klædt mig på til at være mere rummelig og sætte mig ind i, hvordan det må være at være anderledes.

Maria Månson, filmkritiker og vært på Filmselskabet.

Mystiske væsener gør os rummelige

Da hun var yngre, hjalp denne forunderlige verden hende til at acceptere ting, der ikke umiddelbart var normale.

– Jeg brugte som barn og ung enormt meget energi på at passe ind. De her serier har klædt mig på til at være mere rummelig og sætte mig ind i, hvordan det må være at være anderledes, siger Maria Månson, der mener, at zombiefilm og hekseserier også kan hjælpe andre unge med at acceptere de ændringer, der sker med en, når man er ung.

– Det er en mærkelig følelse for alle, når seksualiteten vågner, og kroppen ændres i teenageårene – men film og tv-serier kan bruges til at sige, det er ok. Og til at give plads og rummelighed til at være det mystiske væsen, man nu engang er, siger Maria Månson.

Læs også: Voksne klæder sig ud som zombier for at glemme døden

Det handler ikke om zombier

Men selvom det er en verden, der på mange måder er anderledes end den, vi er vant til, mener hun alligevel, at de overnaturlige væsener ofte kan bruges som en slags metafor. En metafor, som kan fortælle noget om, hvordan ganske almindelige mennesker lever og opfører sig. Det er endnu en grund til, at hun finder universet fascinerende.

– The Walking Dead handler meget lidt om zombier og mere om, hvordan mennesket reagerer i udsatte situationer. Hvem skal for eksempel være leder, når lov og orden ophører, siger hun og fortsætter:

– I hvert eneste afsnit er der dilemmaer, som mennesker stilles over for i hverdagen, for eksempel om man skal hjælpe en fremmed i nød eller vende det blinde øje til. Og elementet af intens suspense topper det hele, siger Maria Månson.

Du kan flygte fra madpakker og hovedrengøring i landets biografer, på internettet og i dit tv.