Velbekomme! Simregryde med trafikdræbt hjort

De små bambiskinker kan ende som spegepølse på frokostbordet, hvis dyret bliver kørt ned.  Foto: MorgueFile.com
Hjortene kan ende som spegepølse på frokostbordet, hvis de bliver kørt ned.
Foto: MorgueFile.com

Trafikdræbte danske hjorte kan meget vel ende deres dage som krondyrkølle med brombærsky eller dådyrfilet i valnøddesauce. Fænomenet fra asfalt til bord findes især i USA og Australien – bedre kendt som Roadkill Cuisine.

Antallet af hjortespegepølser og rådyrbøffer på middagsbordene kan meget vel stige, for lige nu er der et jævnt stigende antal påkørsler af især hjorte. Det skriver Dyrenes Beskyttelse i en pressemeddelse. Antallet af påkørte hjorte stiger ofte hen over efteråret, blandt andet fordi der løber mange unge dyr rundt, som er født i foråret. Hjortene er derfor ikke særligt erfarne i deres omgang med trafik og mennesker, skriver Dyrenes Beskyttelse.

De døde dyr tilfalder grundejeren.Hvis du påkører et dyr på motorvejen, så skal du i princippet tage ind og smide den på Trafikministeriets trappe.
Sven Norup, vildtkonsulent hos Skov- og Naturstyrelsen

Inspiration: Sådan tilbereder man trafikdræbte dyr

  • Opskrifter med blandt andet egern, due og pindsvin – www.deadfood.com

  • The Telegraph har også opskrifter til asfaltkøkkenet her

Læs også: Derfor regner det mest om efteråret

Slagtermester Aksel Grosen fra Egtved Slagtehus tæt på Vejle oplever cirka en gang om måneden, at en kunde beder om at få lavet hjortepølse af et trafikdræbt rådyr.

– Vi får flere og flere påkørte dyr ind, men bestanden af hjorte er jo også vokset, forklarer slagtermesteren.

En undersøgelse fra Nationalt Center for Miljø og Energi på Aarhus Universitet slår fast, at der er kommet flere hjorte i Danmark. Det skal de 4.300 registrerede påkørsler af dådyr, kronhjorte og rådyr i 2012 også ses i lyset af. Faktisk er der sket en fordobling af påkørsler de sidste ti år, konkluderer undersøgelsen.

Er det lovligt?

Men må man egentlig smide det dræbte rådyr i bagagerummet og køre mod den lokale slagter? Ifølge Sven Norup, som er vildtkonsulent hos Skov- og Naturstyrelsen, er lovgivningen meget klar på det punkt.

– De døde dyr tilfalder grundejeren.Hvis du påkører et dyr på motorvejen, så skal du i princippet tage ind og smide den på Trafikministeriets trappe. Så må de klare den, griner vildtkonsulenten.

Principielt set er det altså i strid med loven lave trafikofferet om til spegepølse, hvis ikke det er blevet kørt ned på din egen grund.

– Hvis du nogensinde skulle ende foran en byretsdommer, og Pia Olsen Dyhr (SF) står der og siger: “Du har taget min hjort”. Så ville du ende i håndjern med 14 dages fængsel, sådan sagt lidt på kanten, siger vildtkonsulenten.

Men er det sådan en, der har været under en HT-bus, skal man være meget meget sulten for at spise den.
Sven Norup, vildtkonsulent hos Skov- og Naturstyrelsen

Læs også: Derfor skal du spise dit græskarhoved

Så længe hjorten er levende, er det en anden sag. Ingen ejer de vilde dyr, når de er levende, fortæller Sven Norup.

Slagtermesteren fra Egtved forklarer, at kødet fra rå- og kronvildt er en lækker spise. Kødet er meget magert og mørt, og prismæssigt ligger det på niveau med dyrt oksekød. Slagtehuset laver kun delikatesser af hjorten, hvis den er i nogenlunde stand.

– De går ikke, hvis dyret er helt smadret med en masse indre blødninger, konstaterer Aksel Grosen.

Vildtkonsulenten understreger, at man ikke kan smage, om dyret er kørt ned eller skudt.

– Men er det sådan en, der har været under en HT-bus, skal man være meget meget sulten for at spise den, siger Sven Norup med et smil.

Hvad gør man, hvis man kører et dyr ned? Læs mere her.