Vi vil finde vej og høre musik: Men brug af lovlige touchskærme i biler fører til ulykker

Skærme i bilen fjerner bilistens opmærksomhed fra trafikken, også selvom de er lovlige at bruge.
Foto: Rådet for Sikker Trafik

Hvad bruger du mobilen eller den indbyggede touchskærm i din bil til, når du er på farten? De fleste bruger den til at finde vej, søge efter musik eller foretage og svare på opkald, viser en ny undersøgelse gennemført af Epinion på vegne af Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension.

Men selvom det er lovligt at bruge en fastspændt mobiltelefon eller indbygget touchskærm i bilen, imens man kører, er det ikke uden risiko, det fjerner nemlig opmærksomheden fra trafikken og fører til ulykker.

Uopmærksomhed og mangelfuld orientering er involveret i omkring halvdelen af alle dødsulykker på vejene, oplyser Vejdirektoratet.

Fakta: Skærme i bilen

Primære grunde til at bilister bruge touchskærm eller fastspændt mobil under kørsel

  • Finde vej: 56%
  • Skifte eller søge efter musik/radiokanal: 43%
  • Svare på et opkald: 34%
  • Ringe op: 34%
  • Skifte eller søge efter lydbog/podcast: 8%
  • Skrive eller kommentere på sociale medier, sms m.m.: 5%

Kilde: Epinion for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension, oktober 2020, 1.224 adspurgte bilister

Blandt de bilister, der har tastet på en fastgjort mobil eller bilens touchskærm under kørslen, har 13% inden for det seneste år været ved at køre galt eller er kørt galt på grund af den handling. For de 18-35-årige er tallet højere, nemlig 20%, viser undersøgelsen.

Hvis man kender systemet og udstyret i sin bil, så gør man sig selv og trafikken en tjeneste.
Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

– Selvom mobilen er fastgjort, og det er lovligt at trykke på den, så skal man virkelig tænke sig godt om, før man gør det. Der skal ikke særligt meget til, at man overser en anden i trafikken, og det kan gå helt galt. Så begræns brugen af bilens infoskærm og mobilen, når du kører, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik, i en pressemeddelelse.

Rådet for Sikker Trafik søger ikke at fjerne skærme i biler helt, fordi de godt kan have en “vigtig funktion”, for eksempel i form af GPS funktion.

– Der er rigtig mange, der har behov for at kunne finde vej, når man skal køre fra A til B. Det kan være en ”vigtig” funktion. Det er ikke vigtigt at skifte musik eller finde en ny podcast.

Lav en playliste

Lisbeth Sahl og Rådet for Sikkert Trafik opfordrer til, at man sætter sig ind i udstyret på den bil, man kører i, inden man triller ud på vejene.

– Mange af de biler, der har skærme, har også styring af musikanlæg og opkald i rattet. Hvis man kender systemet og udstyret i sin bil, så gør man sig selv og trafikken en tjeneste, siger hun.

Derudover foreslår hun, at man laver én eller flere playlister, til når man skal køre bil i stedet for at skulle skifte musik midt i kørslen og dermed risikere at miste fokus.

Der skal bare få sekunder til, for at det kan gå rigtig galt
Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik

Men det betyder ikke, at man aldrig må bruge bilens smarte medfødte funktioner, eller skifte til sin yndlingssang, imens man sidder i bilen:

– Det kan godt være bedre at skifte musik eller kanal imens man holder for rødt, men man skal huske, at det er lige så ulovligt at være uopmærksom, når man holder for rødt, som når man er i fart. Det hele handler om, at man skal bruge så lidt tid som muligt på ting, der kan fjerne opmærksomheden fra at køre bil. Der skal bare få sekunder til, for at det kan gå rigtig galt, siger Lisbeth Sahl.

Undersøgelsen viser desuden, at flere mænd end kvinder bruger telefonen eller touchskærmen til at læse nyheder, se video eller film og finde information i en app, mens der er flere kvinder, der bruger den til at finde vej.

Hver anden bilist i Danmark bruger skærme, når de kører bil

50% af bilister i Danmark har inden for det seneste år meget ofte, ofte eller engang i mellem brugt fastspændt mobil eller touchskærm, imens de har kørt bil med minimum 40 km/t, viser undersøgelse fra Råd for Sikker Trafik.

Vidste du?

  • at i to tredjedele af alle trafikulykker er manglende/utilstrækkelig opmærksomhed eller orientering en afgørende faktor.
  • at vi i gennemsnit foretager os distraherende ting i 30% af den tid, vi kører bil
  • at 70 % af dét, der distraherer os, foregår inde i bilen.
  • at hvis du kører 80 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 89 meter med en pose over hovedet.
  • at hvis du kører 50 km/t og kigger på din telefon i fire sekunder, svarer det til at køre 56 meter med en pose over hovedet.

Kilder: DTU Transport: Distraktion i forbindelse med bilkørsel, 2010

– Vi oplever alt for mange ulykker, som skyldes uopmærksomhed, og derfor er vi nødt til at sætte fokus på de fatale følger det medfører. I vores branche er vi meget optaget af at hjælpe med at øge trafiksikkerheden på de danske veje og har en klar målsætning om at reducere antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken, siger Thomas Brenøe, vicedirektør i Forsikring & Pension, i en pressemeddelelse fra Rådet for Sikker Trafik.

Rådet for Sikker Trafik, Forsikring & Pension og 55 kommuner gennemfører den landsdækkende kampagne “Læg mobilen, så er du lægger” fra den 26. oktober til den 15. november. Kampagnen har til formål at få flere til at holde fokus på trafikken og lægge telefonen fra sig under kørslen.

Derudover foretager politiet en uges landsdækkende kontrol af opmærksomhed i trafikken i uge 47.

Sådan gjorde vi: NetAvisen har både været i kontakt med Lisbeth Sahl over telefon og mail. Et enkelt citat fra Lisbeth Sahl og Thomas Brenøe er hentet fra pressemeddelelsen, hvor undersøgelsen bliver præsenteret.