Voksenmobning: ”Du skal vist gå efter salaten næste gang, tykke”

Havene ud for Danmark er fulde med spiseligt tang, og så er det sundt.
Sundhedsfokus på arbejdspladsen får os til at holde øje med kollegaens tallerken. Foto: Morguefile

Buffeten bugner i frokostpausen og alle er klar til en pause fra arbejdet med kollegerne. Men når der hele tiden diskuteres sundhed på arbejdspladsen, kan vi ikke lade være at holde øje med de andres tallerken. Burde hun virkelig gå til buffeten anden gang med de håndtag, hun går rundt med? Og er han ikke lidt for hellig med sine historier om morgenløbeture og intet andet end kålsalat og speltbrød på tallerkenen?

Hun havde altid sund mad med og cyklede på arbejde, men hun var ikke ekstrem. Hun blev mobbet af en svært overvægtig, der var fornærmet over, at hun gik og skiltede med sin sundhed
Gitte Strandgaard, formand for Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak

Når virksomhederne sætter fokus på sundhed, er det stort set altid kun den kropslige sundhed, der bliver talt om, og det får let de ansatte til at se skævt til dem, der falder udenfor idealerne, forklarer Annette Kamp, der er lektor ved Roskilde Universitet og forsker i arbejdsliv.

– Det skaber jo øget fokus på dem, som vejer lidt for meget og ekstra blik på deres adfærd. Så bliver der stillet flere spørgsmål til, hvilken madpakke man har med, eller hvor meget man tager henne i kantinen, siger hun.

Læs også: Løbeture i frokostpausen gør medarbejderne stressede

Epinion offentliggjorde torsdag en undersøgelse der viser, at mere end 80 % ønsker, at virksomheden, de arbejder i, blander sig i medarbejdernes sundhed, mens 15 % slet ikke ønsker det. Og der er grund til at være påpasselig med at sætte stort fokus på den kropslige sundhed, mener Annette Kamp.

Det skaber en moralisering om sundhed på arbejdspladserne, hvor dem, der er overvægtige, let får dårlig samvittighed, fordi de bliver set på som ’forkerte’, forklarer hun.

Det kan også blive for sundt

Det er dog ikke kun de tykke, der bliver mobbeofre. Gitte Strangaard, der er formand for Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak, hører hver dag om situationer, hvor voksne mennesker bliver mobbet med deres størrelse eller madvaner, men det går lige så meget ud over de tynde, forklarer hun.

Der skal jo ikke meget til for, at det er mobning. Bare en sætning som ’har hun ikke taget på?’ og andet bagtaleri rammer hårdt hos de medarbejdere, jeg taler med
Svend Erik Hermansen, arbejdsmiljøkonsulent i HK

– Jeg kan især huske et helt absurd eksempel, hvor en kvinde følte sig angrebet personligt. Hun havde altid sund mad med og cyklede på arbejde, men hun var ikke ekstrem. Hun blev mobbet af en svært overvægtig, der var fornærmet over, at hun gik og skiltede med sin sundhed, fortæller Gitte Strandgaard.

Læs også: Efter en hel dags faste føler jeg mig i live”

Hun mener, man skal fare med lempe, når man sætter fokus på sundhed på en arbejdsplads og så vidt muligt forsøge med initiativer, der motiverer medarbejderne til at leve en mere sund livsstil og er mere gruppeorienterede for at undgå mobning mellem kollegerne.

Voksne mobber som alle andre

– Der skal jo ikke meget til for, at det er mobning. Bare en sætning som ’har hun ikke taget på?’ og andet bagtaleri rammer hårdt hos de medarbejdere, jeg taler med, siger Svend Erik Hermansen, der er arbejdsmiljøkonsulent i HK og dagligt taler med mennesker, der føler sig mobbede af deres kolleger.

Læs også: Web-tv: Ældste elever skipper morgenmad

Men voksne mobber slet ikke kun hinanden med sundhed. Voksenmobning findes på alle arbejdspladser og er ikke anderledes end den mobning, vi ser mellem børn i skolegården, understreger han. I sit arbejde hører han fra voksne, der bliver mobbet med alt fra det arbejde, de laver, til deres frisure, deres tøj eller deres interesser.