Ny undersøgelse: Én ud af fem danskere tror ikke, at corona er farligere end influenza

I alt er 52,8 mio. mennesker blevet smittet af ny coronavirus på verdensplan. Foto: CDC from Pexels

Hoste, feber, ondt i halsen – symptomerne på coronavirus minder til forveksling om symptomerne på influenza. Men corona er farligere end almindelig influenza, siger Louise Torp Dalgaard, der er professor ved Institut for Naturvidenskab og Miljø på Roskilde Universitet.

Siden februar måned er over 58.900 danskere blevet smittet med Coronavirus og ud af dem, er 239 lige nu indlagt, og over 750 er døde af virussen. Alligevel viser en ny måling foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige, at hver femte dansker ikke tror, at smitte med Covid-19 er farligere end almindelig influenza.

– Der er ingen tvivl om, at coronavirus er væsentligt mere farligt end almindelig influenza. Men hvor farlig coronavirus er for den enkelte afgøres af forskellige ting, siger Louse Torp Dalgaard.

Læs også: Ekspert: Skiftende corona-regler kan sætte ældres liv i fare

Så smitsom er coronavirus

• Den nye coronavirus er over dobbelt så smitsom som influenza. I gennemsnit smitter en person med en almindelig sæsoninfluenza omkring 1,1 andre. Man siger, at reproduktionsraten er 1,1.

• Den nye coronavirus har en reproduktionsrate på cirka 2,5. Det viser opgørelser fra den kinesiske Hubei-provins, hvor virussen oprindeligt brød ud. Det vil sige, at en person med coronavirus i gennemsnit smitter 2,5 andre mennesker.

Kilde: Videnskab.dk

– Hvis ikke man er i risikogruppen, eller i forvejen har en underlæggende sygdom, så er det meget få, der bliver alvorligt syge af corona, men det er stadig muligt at få et alvorligt forløb, fordi der er en masse ting, man ikke ved om sygdommen, siger professor Louise Torp Dalgaard.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget af Kantar Gallup for Gjensidige Forsikring i september 2020 blandt 1.673 repræsentativt udvalgte danskere. De adspurgte blev stillet spørgsmålet: Hvor farligt tror du, det er at blive smittet med Covid-19 i forhold til almindelig influenza? 20 % mente, der var ‘meget farligere’ og 54 % mente det er ‘farligere’. Men hele 20 % mente, der er ‘lige så farligt som almindelig influenza’. Knap 2 % mener, det er mindre farligt end influenza.

Især unge, der ikke forstår alvoren

Husk Sundhedsstyrelsens 6 generelle råd

1. Gå i selvisolation hvis du har symptomer på COVID-19, er testet positiv eller er nær kontakt til en person smittet med ny coronavirus

2. Vask dine hænder tit eller brug håndsprit

3. Host eller nys i dit ærme

4. Undgå håndtryk, kindkys og kram

5. Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen

6. Hold afstand – og bed andre tage hensyn

Kilde: Sundhedsstyrelsen

– Vi kan se på smitte-tallene, at den yngre del af befolkningen oplever klart flere tilfælde af smittede end andre dele af befolkningen, og den ældre del af befolkningen er i størst risiko for at opleve alvorlige komplikationer ved at blive smittet, og derfor er undersøgelsens resultater noget nedslående, siger Louise Brix, der er fagchef i sundhed hos Gjensidige, i en pressemeddelelse.

Det er især unge i alderen 20-29 år, der smittes med corona, oplyser Styrelsen for Patientsikkerhed på deres hjemmeside.

– Der er meget man ikke ved om sygdommen endnu, der bliver hele tiden rapporteret senfølger, og man ved ikke på forhånd, hvem der bliver ramt af dem. På den måde er Covid-19, også farligt for unge.

Professor Louise Torp Dalgaard forklarer, at selvom de fleste får et mildt forløb, efter smitte med corona er der også unge, der bliver alvorligt syge af corona. Det skyldes, at der endnu er meget omkring sygdommen, vi endnu ikke ved, siger hun.

– Vi ved ikke, hvem der bliver ramt af senfølger, og vi ved kun lidt om, hvem der får et alvorligt forløb. Meget tyder på, at mængden af virus man udsættes for, har en betydning for hvilket forløb kommer til at have. Hvis man udsættes for en stor mængde virus, vil man ofte se et mere alvorligt forløb, siger Louise Torp Dalgaard.

Sådan gjorde vi: Prof. Louise Torp Dalgaard er interviewet over telefon.