Professor om mulig vaccine: »For tidligt at fejre noget endnu«

56.958 danskere er blevet smittet med Covid-19 siden februar 2020, og i samfundet håber man på, at en vaccine snart er klar. Foto: Morguefile

Nyheden om lægemiddelproducenten Pfizer’s vaccinehåb har været på manges læber de sidste par dage. Producenten udmeldte mandag, at deres vaccinekandidat i sidste fase har vist sig at være mere end 90 procent effektiv. Det har skabt håb i en tid, der ellers er præget af mange restriktioner og dårlige nyheder.

Dog mener Karen Angeliki Krogfelt, professor i medicinsk mikrobiologi, Roskilde Universitet, at det er for tidligt at sige noget om, hvorvidt en vaccine er lige på trapperne.

– Det er svært at konkludere noget ud fra de få resultater, Pfizer opgiver i pressemeddelelsen. Vi mangler mange informationer, såsom hvilke personer det er testet på, og hvordan studiet er designet, siger Karen Angeliki Krogfeldt.

Læs også: Ekspert: Skiftende corona-regler kan sætte ældres liv i fare

Tæt på godkendelse

Vaccinen er blevet testet på 43.538 deltagere, og ud af dem blev 94 deltagere registreret smittede med COVID-19, fremgår det af pressemeddelelsen.

Vaccinen, der er testet på personer, der var Covid-19-negative ved undersøgelsens start, har vist sig at være mere end 90 procent effektiv.

Pfizer forventer at levere de endelige resultater om vaccinen i slutningen af november. Firmaet skriver yderligere, at det forventes, at vaccinen bliver godkendt af FDA (Food and Drug administration, red.), kort tid efter, at resultaterne er indleveret.

– I dag er en stor dag for videnskaben og menneskeheden. Det første sæt resultater fra vores fase 3 COVID-19 vaccineforsøg giver det første bevis på, at vores vaccine er i stand til at forhindre COVID-19, siger dr. Albert Bourla, formand og administrerende direktør, i en pressemeddelelse fra Pfizer.

Hvordan godkendes en vaccine?

– Så snart en virksomhed mener, at den er klar til at få en vaccine eller medicin til behandling godkendt, skal den sende dokumentation for medicinens effekt og sikkerhed ind til lægemiddelmyndighederne.

– Medicin eller en vaccine mod SARS-CoV-2 kan kun godkendes til brug bredt i befolkningen, hvis der foreligger solid og tilstrækkelig dokumentation om præparatets effekt og sikkerhed fra store, videnskabelige forsøg med tusindvis af mennesker fra såkaldte fase 3-forsøg.

– EMA (European Medicines Agency) har iværksat en beredskabsplan, der bl.a. indebærer, at sagsbehandlingstiderne kan reduceres betragteligt og en Covid19-vaccine kan få en hurtigere godkendelse uden at slækkes på de strenge krav til dokumentation af effekt og sikkerhed.

Kilde: Lægemiddelstyrelsen

Usikkerhed om forsøgets resultater

Det er ifølge Karen Angeliki Krogfelt for tidligt at svare på, om vaccinen fra Pfizer bliver godkendt i Danmark lige foreløbig.

– Vi ved ikke nok om, hvem vaccinen er testet på, og hvad omstændighederne for forsøget har været. Vi ved for eksempel ikke, om vaccinen kun er testet på unge, og derfor ikke vil have samme effekt på ældre. Vi kan heller ikke vide om deres vaccine vil have samme effekt på danskere, da vi det ikke fremgår, hvem vaccinen er testet på, siger Karen Angeliki Krogfelt.

Hvis det lykkes Pfizer at få godkendt vaccinekandidaten af FDA, vil det være den hurtigst producerede vaccine nogensinde.

Læs også: Virolog: »Jeg ville gerne have undværet Black Friday«

Sådan gjorde vi: Journalisten var interesseret i at finde ud af, om de lovende nyheder fra Pfizer betød, at en vaccine mod Covid-19 var lige på trapperne. Karen Angeliki Krogfelt er interviewet over telefon.