Glæd dig over, at du har let til tårer

Det kan være sundt at græde. Foto: Morguefile.
Du behøver ikke at tørre øjnene. Det kan nemlig være sundt at græde. Foto: Morguefile.

Kvinder har en anelse lettere til tårer end mænd. Og faktisk mere end en anelse, viser et undersøgelse lavet af den hollandske professor Ad Vingerhoets, der har spurgt over 5000 personer fra 37 lande om deres følelsesmæssige reaktioner.

Forsøget viser, at hvor mænd nøjes med at fælde en tåre eller to et sted mellem 6 og 17 gange årligt, så græder kvinder mellem 30 og 64 gange i samme tidsrum, viser den hollandske undersøgelse.

Kvinder og mænd, der har let til tårer, har dog ingen grund til at være ked af undersøgelsens resultater. Det er nemlig sundt at græde, fastslår Katja Rose, der er selvstændig psykolog med ekspertise inden for coaching, terapi og ledelsessparring.

At græde og at blive rasende er tit reaktioner på de samme følelser – reaktioner som henholdvis kvinder og mænd er blevet indpodet forskelligt med gennem opvæksten. Men det at reagere opfarende eller med raseri er jo mindst ligeså problematisk som at give sig til at græde i en presset situation
Lene Bull Christiansen, kønsforsker ved Roskilde Universitet

– Jeg tror, alle mennesker ville have godt af at få grædt ud en gang imellem, for at være ked af det er en naturlig del af det at være menneske lige så vel som det at være glad og frustreret, fortæller Katja Rose.

Hun mener ikke kun, at det er sundt at græde. Det er også også et tegn på, at man er i bedre mental balance.

– Man kan sige at folk, der græder er i bedre kontakt med sine følelser. De er mere følelsesmæssigt intelligente og mere modne, for de kan mærke, hvordan de skal reagere på deres følelser, vurderer psykologen, som altså leverer opmuntrende nyt til de kvinder og mænd, der er trætte af ikke at kunne holde gråden tilbage.

Læs også: TV: Lang udsigt til ligeløn overrasker mange

Det betyder dog ikke, at tårerne bare skal have frit løb. Det er nemlig vigtigt at kunne tøjle sin gråd til en vis grad.

– Man skal gerne være lidt begavet i forhold til at kunne kontrollere sine følelser, så man kan leve dem ud på en gode måde. Det er hverken en fordel for en selv eller ens omgivelser, at man bare sætter sig ned og hulker i tre timer, forklarer Katja Rose.

Jeg tror, alle mennesker ville have godt af at få grædt ud en gang imellem, for det at være ked af det er en naturlig del af det at være menneske
Psykolog Katja Rose

Netop hulkeriet er markant mere hyppigt hos kvinder end mænd, viser Ad Vingerhoets i sin undersøgelse, som han udgiver i sin bog Why Only Humans Weep: Unravelling the Mysteries of Tears.

Her påviser han, at 7 ud af 10 kvinders tudeture akkompagneres af hulken, mens det for mændenes vedkommende kun hænder 1 ud af 16 gange.

Både en ulempe og fordel på jobmarkedet

Det at græde er imidlertid ikke altid positivt. Gråden er nemlig med til at forstærke de stereotyper, der er af kvinder, hvilket i bestemte situationer kan være kritisk.

At der er færre kvinder på ledende topposter end mænd, kan for eksempel – en del ad vejen – skyldes de gamle og forældede kønsroller, menerLene Bull Christiansen, der er kønsforsker på Roskilde Universitet.

– Man har en automatisk forestilling om, at kvinder er mere følelsesmæssige og giver sig til at græde, og derfor kommer de ikke i nærheden af visse topstillinger. På nogle punkter har vi indrettet samfundet sådan, at vi forventer, at kvinder kan alt det hjemlige, og mænd kan alt det offentlige, siger hun.

– Det er problematisk, men det er også fejlagtigt. Man skal kigge på det enkelte individ i stedet, siger kønsforskeren.

Læs også: Forsker: Kvinderne er løn-taberne i ny lovændring

Men der er også flere jobs, hvor det at være i kontakt med sin følelsesmæssige side kan være en fordel, fortæller Lene Bull Christiansen.

– At græde og at blive rasende er tit reaktioner på de samme følelser – reaktioner som henholdvis kvinder og mænd er blevet indpodet forskelligt med gennem opvæksten, siger kønsforsker Lene Bull Christiansen

Det billede genkender Katja Rose.

– Jeg har en del topledere, der er i coaching hos mig. Blandt dem er der faktisk en del kvinder, der synes, det kan være svært at holde tårerne inde. Men der vil jeg sige, at selvom det sjældent er hensigtsmæssigt at sidde i en presset situation som topleder og begynde at græde, så kan det være godt at vise, man er påvirket af en situation – også som topleder.

Mænd reagerer med raseri

Katja Rose peger på, at det er fint at være i kontakt med sine følelser og vise, hvad man føler.

– Men det er også vigtigt at have det under kontrol, forklarer Katja Rose.

Kønsforsker Lene Bull Christiansen minder dog om, at alternativet til gråd oftest er en værre reaktion i en arbejdsrelateret situation.

– At græde og at blive rasende er tit reaktioner på de samme følelser – reaktioner som henholdvis kvinder og mænd er blevet indpodet forskelligt med gennem opvæksten. Men det at reagere opfarende eller med raseri er jo mindst ligeså problematisk som at give sig til at græde i en presset situation, siger hun.

Ad Vingerhoets, der arbejder på Tilburg University i Holland, viser i øvrigt i sit forsøg, at kvinder græder seks minutter i gennemsnit, mens mænd besinder sig efter et sted mellem to og fire minutter.