5 stykker frugt og grønt om dagen mindsker risiko for demens

 

Foto: Sweatdeal.dk , frugt og grønt

Hvis du husker de daglige anbefalede 6 stykker frugt og grønt, vil du mindske risikoen for at udvikle demens. Det viser et nyt studium, der er blevet udarbejdet ved The Department of Psychiatry på Chinese University of Hong Kong.

Det skriver det britiske medicinsk- og lægefaglige net-baserede nyheds medie Medicalnewstoday.

Mere end 80.000 danskere menes at have en demenssygdom ifølge tal fra Nationalt Videnscenter for Demens.

Vitaminerne gør forskellen
Forskerne bag undersøgelsen har fulgt og analyseret 17.700 voksne kineseres helbred og kost over seks år. Og konklusionen var klar: for de som spiste de anbefalede 5 stykker grøntsager og frugt dagligt, fremgår det af studiets resultater, at de mindskede risikoen signifikant for at udvikle demens sammenlignet med de, som ikke fulgte kostrådene om frugt og grønt.

Forskernes hypotese er, at frugt og grøntsager indeholder Vitamin B og E samt antioxidanter og anti-inflammatoriske egenskaber, som kan hjælpe til at modvirke de processer, der forårsager udvikling af demens.

5-om-dagen vejledning møder dansk opbakning
Studiet vækker opsigt i Danmark hos Nationalt Videnscenter for Demens.

– Det er et overbevisende studium. Stort sample (17.700 deltagende) og relevant opfølgningsperiode (6 år). Vi vil helt klart anbefale, at man spiser 6 stykker frugt og grønt om dagen eller 5 ligesom dette studium anbefaler, fortæller Kasper Jørgensen, der er neuropsykologisk fagkonsulent ved Nationalt Videnscenter for Demens.

Kasper Jørgensen studser specielt over, at studiet viste, at daglig indtagelse af frugt havde gavnlig effekt i forebyggelse af demens. Det har nemlig før hen været meget usikkert, om frugt havde en sådan positiv indflydelse.

– At de finder en gavnlig effekt af frugt, er anderledes i forhold til, hvad man har fundet ud af før hen. Det har nemlig ikke været sikkert om frugt havde en forebyggende effekt. Studiet peger i retning af, at der nok er en effekt, og at frugt faktisk er ret effektivt i forebyggelsen af demens, siger Kasper Jørgensen

Flere muligheder for at mindske sin risiko for udvikling af demens
Kasper Jørgensen og Nationalt Videnscenter for Demens fortæller, at der udover dagligt indtag af frugt og grønt, er en lang række ting man kan gøre, hvis man vil mindske sin risiko for udvikling af demens.

– Hvis man aktivt vil forebygge demens og Alzheimer, skal man først og fremmest undgå rygning, få foretaget noget regelmæssig træning et par gange om ugen, og det kan sagtens bare være en gåtur eller cykeltur i rask tempo. Fedme midt i livet bør, ligesom stress og depressioner, også så vidt muligt undgås, hvis man vil mindske risiko for udvikling af demens, understreger Kasper Jørgensen