Børneinstitution skal lukke i Vangede: »Det er en halv fiasko og en halv sejr«

MÅ IKKE BRUGES I ANDRE ARTIKLER
Børnehuset Stolpehøj (billedet) skal lukkes, lyder meldingen fra Børneudvalget. Daginstitutionen står til at lukke pr. august 2024. Foto: Eva Greve Klemmensen.

Flyverdragter, der flyder i garderoben, børnelatter på legepladsen og snottede næser kan snart være fortid for en af Vangedes børneinstitutioner.

Børnehuset Stolpehøj skal nemlig lukke, lød udmeldingen fra Børneudvalget i et ekstraordinært møde torsdag d. 9. november på Gentofte Rådhus, hvor også fire andre institutioner blev udpeget.

Baggrund for Børneudvalgets beslutning om at lukke institutioner

  • Antallet af børn i dagtilbudsalderen er fra 2012 til 2022 faldet med knap 850 i Gentofte Kommune.
  • En befolkningsprognosen fra 2023 viser, at børnetallet for de 0-2-årige og for de 3-6-årige fortsat vil falde med 555 børn de kommende ti år.
  • I dag er der en operativ kapacitet på 4300 pladser, og der var pr. 1 juni 2022 indskrevet ca. 3900 børn (juni måned har flest indskrevne i løbet af året), svarende til 400 overskydende pladser.

Kilde: Gentofte Kommune, i dokumentet ‘Referat af møde i Børneudvalget’ d. 9. nov. 2023

I Gentofte har man i de sidste par år oplevet en nedgang i antallet af børn i kommunen. Et tal der fortsat forventes at falde de næste ti år. Det betyder, at der i kommunen nu er for mange daginstitutionspladser i forhold til pladsbehovet.

Derfor besluttede Børneudvalget i maj 2022, at en række børneinstitutioner skulle dreje nøglen om. I august i år opstillede kommunen så fem scenarier og udpegede 9 institutioner til at lukke for at skabe den nødvendige tilpasning.

Både Børnehuset Stolpehøj og Børnehuset Regnbuen var på listen over de 9 institutioner og repræsenteret i alle fem scenarier. Vangede stod derfor til at miste 114 institutionspladser.

Læs også: Konflikt om lokal daginstitution: Det er »en joker«, mener byrådsmedlem

»Skrækscenariet kunne have været værre«

I dag ser billedet lidt anderledes ud. Vangede står nu til at miste én institution og 58 pladser – til stor lettelse, men også ærgrelse for forældre med børn i den lukningsramte institution.

Vi er jo splittede, fordi der netop var lagt op til, at begge institutioner kunne lukke. Så skrækscenariet kunne have været værre, end det er, siger Claus Mikkelsen Findinge, som har en datter på tre år i institutionen og uddyber:

– Jeg synes bare, at det er ærgerligt, fordi vores datter er så ufattelig glad for at gå i Stolpehøj, fortæller han.

Også Eva Greve Klemmensen, som har to børn indskrevet i Børnehuset Stolpehøj, står tilbage med en ambivalent følelse efter Børneudvalgets beslutning.

– Det er en halv fiasko og en halv sejr. Det er selvfølgelig ikke det bedste udfald, men jeg er lettet på områdets vegne. Også på trods af det børnehus, som mine børn er i lukker, siger hun.

Vi har på NetAvisen været i kontakt med formanden for Børneudvalget Andreas Weidinger (K) for at spørge ham om, hvorfor beslutningen endte, som den gjorde.

– Scenarierne havde lagt op til, at begge institutioner skulle lukke. Men vi valgte at bevare en af dem for at sikre diversiteten af institutioner og den geografiskspredning. Altså, at man som forældre har mulighed for at vælge mellem forskellige typer af institutioner og ikke skal rejse for langt, siger han.

– Så skulle vi vælge, om det enten skulle være Stolpehøj eller Regnbuen. Der har Regnbuen den fordel, at de er vurderet til at have bedre fysiske rammer end Stolpehøj, og det var derfor, vi valgte den, siger han.

Stadig mange spørgsmål

Selvom Claus Mikkelsen Findinge er lettet over, at begge institutioner nu ikke står til at lukke, sidder han stadig tilbage med en masse ubesvarede spørgsmål.

 Er der plads til at flytte alle børnene hen i Regnbuen? Eller skal de et helt andet sted hen? Jeg synes stadigvæk, at der er nogle ubekendte faktorer. Det er ikke sådan, at jeg har armene helt op over hovedet, siger han. 

Læs også: Pengespild i daginstitutioner

Udover Børnehuset Stolpehøj anbefaler kommunens Børneudvalg også at lukke Vældegårdens Børnehave, Daginstitutionen Skattekisten, Æblegården og Hellerup Vuggestue.

Økonomiudvalget vil d. 20. november tage stilling til Børneudvalgets anbefalinger. Herefter forventes den endelige beslutning at blive truffet i Kommunalbestyrelsen d. 27. november, hvor kommunen også ville udgive den officielle realiseringsplan for projektet.

Selve lukningen af børneinstitutionerne vil først træde i kræft pr. august 2024.

Sådan gjorde vi: Journalisten blev gjort opmærksom på sagen gennem fora på Facebook. Kontakten til Eva Greve Klemensen og Claus Mikkelsen Findinge blev etableret gennem et opslag, som journalisten udsendte i gruppen ‘Bevar børneinstitutionerne i Vangede’. Formanden for Børneudvalget, Andreas Weidinger (K), blev herefter kontaktet.