Danske cykelklubber i modvind: BørneTour skal tiltrække nye medlemmer

Starten går for et af Børnetours cykelløb landet over. Kilde: Cyklingdanmark.dk – BørneTour

Ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund (DIF), viser, at medlemstallene i de danske cykelklubber er dalende. Cykelløbet BørneTour, arrangeret af Dansk Cykling Union (DCU), kommer forbi Helsingør den 14. maj 2022. Målet med cykelløbet er, at give børnene en sjov oplevelse på landevejen og få flere medlemmer til klubberne.

Cykelløbet skal også promovere det kommende Tour de France, hvor Danmark er startdestination for det verdensberømte cykelløb.

Den lokale cykelklub i Helsingør Cykle Klubben Kronborg & (CK Kronborg) er medarrangør af BørneTour. Formanden for CK Kronborg, Claus Hartmann, ser frem til arrangementet, hvor han håber at klubben kan få hvervet nye medlemmer. Cykelklubben kæmper med at få nye, unge landevejsryttere til klubben

– Vi håber at de unge får en god cykeldag i Helsingør, får øjnene op for cykling og har lyst til at deltage i vores introtræninger. Vi kan godt mærke, at interessen for landevejscykling er faldende. Vi har en meget lille tilgang af nye unge ryttere, selvom vi har gode faciliteter, siger Claus Hartmann.

Medlemstallene for Dansk Cykel Union (DCU) i Helsingør Kommune har siden 2015 være faldende, viser en ny rapport fra Danmarks Idrætsforbund (DIF). Du kan se tallen i infografikken herunder.

Artiklen fortsætter efter grafikken

Rapporten viser desuden, at der har været et fald på næsten to procent på landsplan af medlemmerne for cykelsporten i perioden fra 2020-2021.

Direktøren fra Dansk Cykel Union Martin Elleberg Petersen er dog ikke urolig for frafaldet.

– Vi synes ikke, at tallene er så signifikante, at vi burde lave en undersøgelse om hvorfor frafaldet sker. Vi har været optaget af, at få flere unge til at køre cykelløb, siger han.

Et af initiativerne fra Dansk Cykel Unions side er at få skabt en større opmærksomhed om landevejscyklingen for børn og unge. Det skal BørneTouren hjælpe med.

– BørneTouren er et af de initiativer vi bruger, til at reklamere for cykelsporten, og samtidigt sige: Kom og gå til cykling, fordi det er en sportsgren, som er god på rigtigt mange måder, siger Martin Elleberg Petersen.

BørneTour er et børnecykelløb for nybegyndere i alderen 3-15 år. BørneTour afvikles over hele landet op til Tour de France Grand Depart i Danmark i 2022. Formålet med BørneTour er at give børn og unge, som ikke er medlem af en cykelklub, en god oplevelse med cykelsporten og inspirere dem til at blive del af en klub. Cykelklubber over hele landet er medarrangører på BørneTour events, og står efterfølgende klar med opstartsforløb i klubberne for børn og unge som har fået blod på tanden i forlængelse af BørneTour.
Kilde: Cyklingdanmark.dk

Læs også: Flere medlemmer i idrætsforeningerne trods corona

Landevejscykling går ned ad bakke

Det er især landevejscyklingen der har været i modvind, men Martin Elleberg Petersen er ikke urolig for udviklingen.

– Vi har rigtigt mange, der kører mountainbike, men vi har et stort frafald på landvejscyklingen. Det er noget, vi de sidste år har prøvet at få ændret, siger han.

Ansvarshavende fra BørneTour Sjælland Kristoffer G. Nielsen, anser det stigende udvalg af sports- og fritidsmuligheder som årsagen til, at medlemmerne for landevejscyklingen går ned ad bakke.

– Der er et større udvalg af aktiviteter end tidligere, og foreningslivet er generelt udfordret, siger Kristoffer G. Nielsen.

BørneTour besøger en række af landets byer, hvor børn og unge i alderen fra tre til femten år kan stille op – uanset niveau og indehaver af en landevejscykel.

Sådan gjorde vi: Med udgangspunkt i et opslag på en lokal Facebook gruppe omhandlende Børnetour, valgte skribenten at kontakte Dansk Cykel Union for at høre nærmere. Interview af kilder er foregået dels telefonisk – og dels på skrift.