Danskerne er utilfredse med folketingspolitikerne

Danskerne er utilfredse med Folketingspolitikerne, viser en ny meningsmåling Foto: Flickr
Danskerne er utilfredse med politikerne på Christiansborg, viser en ny meningsmåling.
Foto: Flickr

– I Danmark er løgnagtighed en forudsætning for at blive politiker. Danske politikere er ligeså svigefulde som badutspringerne i en bananrepublik.

Sådan lyder ordene i introduktionen på Politikerlede.com, en hjemmeside, der forholder sig yderst kritisk til de danske folketingspolitikere. Folkene bag ’Politikerlede’ er ikke de eneste i Danmark, der er utilfredse med Folketingets politikere.

Hver anden tirsdag sidder vi i salen i Folketinget og lytter på Thorning og Løkke. Den ene siger, at de skal bruge 100 kr., og den anden siger, at de skal bruge 100 kr. og 60 øre. Og det diskuterer de så i en time. Man bliver skaldet af at sidde og hive sig håret over det, der foregår.
Eyvind Vesselbo, MF (V)

En meningsmåling lavet for Politiken viser nemlig, at 47% af de adspurgte er ’utilfredse’ eller ’meget utilfredse’ med de danske politikere, og Eyvind Vesselbo (MF, V) kan godt forstå hvorfor,

– Der er mange i Folketinget, der ikke gør det, de siger, de vil. Der er for mange floskler og for meget papegøjesnak. Det handler om at komme med de mest hardcore udtalelser og sætte hinanden skakmat, fortæller han.

Læs også: TV: Alternativet vil skabe en ny politisk kultur

100 kr. eller 100 kr. og 60 øre
Eyvind Vesselbo har siddet i Folketinget i 15 år, og han mener, at folkets mangel på tillid til politikerne på borgen også kan skyldes, at politikerne bruger for meget tid på at diskutere småting, der er ligegyldige:

– Hver anden tirsdag sidder vi i salen og lytter på Thorning og Løkke. Den ene siger, at de skal bruge 100 kr., og den anden siger, at de skal bruge 100 kr. og 60 øre. Og det diskuterer de så i en time. Man bliver skaldet af at sidde og hive sig håret over det, der foregår.

Hvis man følger med i, hvad der sker på en politikers Facebookprofil, så er det mest envejskommunikation. Og hvis der er dialog og der kommer kritik, så kommer der enten ikke svar, eller kritikken forsvinder på mystisk vis fra tråden undervejs.
Mark Blach-Ørsten, Professor MSO, Roskilde Universitet

Marc Blach-Ørsten forsker i magt og medier på Roskilde Universitet, og han har en anden opfattelse. Han peger på, at utilfredsheden blandt danskerne skyldes, at regeringen har ført en teknokratisk politik det seneste stykke tid. Således mener han, at politikken og de politiske diskussioner har været holdt på et niveau, hvor kun eksperter har kunnet følge med, og derfor har den almindelige borger ikke haft mulighed for at engagere sig. Det har skabt en kløft mellem folket og politikerne på Christiansborg.

Læs også: Danske tatovører vil reguleres: “Politikerne gør intet”

Utilgængelige politikere
Siden 1994 har valgforskere undersøgt vælgernes tillid til politikerne, og resultaterne de seneste år har vist, at tilliden har været meget lav. Alligevel undrer folketingsmedlem Jeppe Bruus (S) sig over den store utilfredshed og mistillid, fordi politikerne, med offentlige mailadresser, mobilnumre og facebookprofiler, er blevet mere tilgængelige for den almindelige borger:

– Det er paradoksalt, at politikerleden er steget, når afstanden til politikerne aldrig har været kortere, fordi at man kan ringe og skrive nemt til den politiker, man vil have fat i, udtaler han.

Mark Blach-Ørsten mener dog, at selvom politikerne officielt er til rådighed, betyder det ikke, at de er til at få fat på:

– Man kan maile og ringe til dem, ja, men man får sjældent svar. Der er meget lidt dialog, siger han og fortsætter,

– Hvis man følger med i, hvad der sker på en politikers Facebook-profil, så er det mest envejskommunikation. Hvis der er dialog og der kommer kritik, så kommer der enten ikke svar, eller kritikken forsvinder på mystisk vis fra tråden undervejs.

Læs også: Gymnasieelever revser Løkke for SU-forslag