Fem måder at lufte dine børn i efterårsferien

På Amager Strand flyver dragerne højt. Familier bygger i efterårsferien drager og sender dem til vejrs.
Foto: Aska Maria Ono Bjerresø

Vi er nu godt og vel halvvejs i dette års efterårsferie. Bladene er begyndt at skifte farve og vil snart falde til jords. Vejret har været forholdsvist fornuftigt. Men det er som om, at der også er ved at være lidt for meget energi gemt i de små barnekroppe. De trænger til at blive luftet. Pak en madkurv og tag børnene under armen. Vi skal ud og se på den sjællandske natur.

Byg en drage på Amager Strand

Naturcenter Amager Strand disker op med den helt store samarbejdsøvelse. I uge 42 er det muligt at bygge drager og prøveflyve dem langs Øresunds brusende bølger.

– Du kan komme og bygge flere forskellige typer drager hos os. Så kan du få lov til at dekorere dragerne, og herefter kan man prøve dragerne af ude på stranden. Der er rig mulighed for underholdning for både børn og voksne, fortæller Aska Maria Ono Bjerresø, Undervisnings- og udviklingsmedarbejder på Naturcenter Amager Strand.

Der er allerede blevet bygget mere end 60 drager, som har været oppe og flyve en tur over Naturcenteret ved det blågrønne hav. Skal du også have en drage op og flyve? Så mød op på Naturcenter Amager Strand mellem klokken 10 og 14. Det koster 35 kr. at bygge dragen. Materialer og måske vind er allerede linet op på Amager.

Læs mere her: Byg og flyv med drager i efterårsferien

Tag på svampejagt i Dyrehaven

Efteråret er mere end blot nedfaldne blade og koldt vejr. Årstiden er også ideel for ivrige ‘svampejægere’. Tag børnene med en tur i skoven og led efter de lækre spiselige svampe. Et godt sted at lede efter de mange svampe er blandt de gamle træer i Dyrehaven nord for København.

Det kan måske virke overvældende at kaste sig ud i svampejagten uden videre forhåndsregler. Naturvejleder Jes Aagaard giver dig sit bedste råd til dette års jagt.

– Der er mellem 3.000 og 4.000 forskellige svampe i Danmark – nogle spiselige og andre uspiselige. Det vigtigste er derfor, at man aldrig nogensinde må fortære noget, man ikke er helt sikker på, hvad er, siger Jes Aagaard, Naturvejleder hos Naturstyrelsen Hovedstaden.

Føler du dig stadig ikke helt forberedt på den store jagt, kan du læse meget mere om svampe, om hvilke du godt kan spise og hvilke, du helst skal holde dig fra i ‘Svampeguiden for begyndere.’

Læs mere her: Svampeguide for begyndere

Deltag i søslaget ved Den Sorte Diamant

Slip din indre sørøver løs til det store søslag ved vandet foran Den Sorte Diamant. Torsdag og fredag i efterårsferien kan du opleve det historiske søslag udspille sig. Nationalmuseet afholder temadage om ‘Legenden om Tordenskiold’, og du kan være med.

– Vi sætter fokus på Tordenskjold og den søhelt, han var gennem en markedsplads og forskellige aktiviteter for børn. Man kan for eksempel komme ombord på en fregat. Det hele kulminerer med et skuespil og et stort søslag ved havnen, hvor Tordenskiold skyder kanoner mod tre store svenske kampskibe, fortæller Maj Laasholt, projektleder for Tordenskioldsdagene.

Kom helt tæt på braget fra de store kanoner og de smukke uniformer, når tre store skibe udkæmper en brav kamp. Søslaget starter omkring klokken 19:30, men er du en rigtig gæv sørøver, er der optakt fra klokken 19. Søslaget kan opleves kvit og frit.

Hvis du bliver helt bidt af historien om Tordenskiold, kan du også udforske 1700-tallets mystik på Tøjhusmuseet til Tordenskioldsdage i hele efterårsferien.

Læs mere her: Søslag i Københavns Havn 19. og 20. oktober

Tag på bondegårdsbesøg på Amager

Nogle forbinder måske bondegårdsbesøg med Jylland, men faktisk behøver du ikke rejse særlig langt uden for Indre By for at besøge de mange dyr og få lidt jord under neglene. På Bondegården i Remiseparken kan du lufte dine børn i den landlige duft fra køer, heste, grise og mange andre dyr. Der er også rig mulighed for at deltage i Bondegårdens andre aktiviteter.

– Du kan blandt andet køre i mooncar, få en tur i en hestevogn, tage på skattejagt eller deltage i ponytræk. Derudover har vi en bemandet legeplads og en masse dyr, som du kan få lov til at komme særligt tæt på, fortæller Bruno Jacobsen, pædagog på Bondegården i Remiseparken Amager.

Mulighederne er mange. Så hvis din familie trænger til lidt landlig idyl, er det ikke helt dumt at kigge forbi Bondegården i Remiseparken, som i hverdagene kan besøges mellem klokken 9:30 og 17. Det er desuden gratis for børn at deltage i aktiviteterne.

Læs mere her: Bondegården i Remiseparken

Fald i svime over dyreungerne i Københavns Zoo

I år har der været særligt tryk på formeringen i Zoologisk Have København. Der er siden foråret blevet født mere end fem unger af forskellige dyrearter. Så er man til nuttede dyreunger, er en tur i zoo et godt bud på en aktivitet en efterårsdag. Jacob Munkholm Hoeck, Presseansvarlig for Zoologisk Have København fortæller om de nye kuld

– I mandags blev en næsehornsunge født. Derudover har vi to flodheste unger født i sommeren og efteråret. Før sommerferien blev der også født en elefantunge og i foråret fik løverne unger.

Er man ikke så meget til nuttede dyreunger, kan man i stedet komme med ind i rovdyrsstalden og møde de dyrepassere, der tager sig af de farligste dyr i Zoologisk Have København. Det er endda muligt at gemme noget mad rundt omkring i stalden til leoparderne, tigerne og løverne.

Læs mere her: Program for efterårsferien i zoo

Så er det bare på med de varme efterårsjakker og ud i den sjællandske natur, hvor masser af oplevelser venter.