Flere mænd hilser på solen og laver hundestræk

– Det er vigtigt at finde sin egen måde at dyrke yoga på, siger Erik Jørgensen, der har været yogadyrker i næsten ti år. Foto: Erik Jørgensen.

Siden starten af 1990’erne er antallet af danskere, der finder vej til yogamåtten, steget markant. Og det er ikke kun kvinderne, der samles for at vride kroppen i de dyrelignende stillinger.

Den amerikanske yogaforening, Yoga Alliance, slår i en undersøgelse fra sidste år fast, at der er flere mænd end nogensinde, der dyrker yoga i landet. Og som med mange andre amerikanske trends går udviklingen samme vej i Danmark, om end lidt langsommere.

En grundig kortlægning fra Idrættens Analyseinstitut, udgivet i 2014, viser, at ti procent af de yogaaktive er mænd. Selvom det umiddelbart ikke lyder som meget, vurderer rapporten, at det netop er en mærkbar stigning siden 1990’erne. I løbet af de sidste 20 år er der, ifølge rapporten, kommet flere mænd til miljøet både i rollen som undervisere og elever. Den udvikling oplever Kira Løve, der til daglig har yogacentret My Yoga i Charlottenlund.

– Jeg har beskæftiget mig med yoga i 17 år og fulgt udviklingen i branchen tæt. I løbet af de sidste ti år er der kommet flere mænd på holdene. Der er sket en lille, men stabil, stigning. Mit indtryk er klart, at den tendens vil fortsætte, siger Kira Løve.

Tidligere jægersoldat: Jeg kan ikke undvære yoga
For Erik Jørgensen, tidligere jægersoldat og medlem af Sirius Patruljen, er yoga gået hen og blevet et fast supplement til styrketræningen.

– Yogaen giver mig noget, jeg ikke kan få andre steder. Jeg bliver mere smidig og bevægelig, men også mindre skadesplaget. Og så får jeg trænet nogle muskler, der ellers ikke ville blive trænet, siger Erik Jørgensen.

Den tidligere elitesoldat har dyrket yoga siden 2009. I dag laver han typisk to-tre timers yoga om ugen, både selvstændige yogaprogrammer og i forbindelse med anden træning. Sidstnævnte kan for eksempel være et 30 minutters program efter en omgang løbetræning. Derudover sniger yogaen sig også ind i Erik Jørgensens aftenudstrækning foran fjernsynet og træning med tunge vægte. I styrketræningen er det ikke yogafilosofien, men mere teknikken, Erik Jørgensen hiver frem.

Find din egen måde at dyrke yoga på
Erik Jørgensen startede allerede som teenager med at strække meget ud. Da han trænede op til militæret, var udstræk en fast del af den fysiske aktivitet. Senere, da han begyndte at sejle meget kajak, blev han anbefalet yoga, for at få mere bevægelighed i kroppen.

– I begyndelsen var det meget grænseoverskridende for mig at træde ind til et yogahold med røgelsespinde og snak om verdensfred. Jeg kom fra en meget ’hård’ verden med styrketræning og gymnastik, men jeg vænnede mig hurtigt til den mere ’bløde’ tilgang. Jeg fandt nemlig ud af, at yoga gavnede mig på samme måde som udstrækningen. Derfor begyndte jeg at gå fast én gang om ugen, siger Erik Jørgensen.

Yogaen giver mig noget, jeg ikke kan få andre steder. Jeg bliver mere smidig og bevægelig, men også mindre skadesplaget. Og så får jeg trænet nogle muskler, der ellers ikke ville blive trænet.
Erik Jørgensen, yogadyrker.

Med tiden udviklede det sig og i 2011 besluttede Erik Jørgensen sig for at blive uddannet yogainstruktør. Det blev en realitet året efter, hvor han rejste til yogaens oprindelsesland, Indien, i en måned.

Læs også: Mænd vil også sidde i lotusstilling

Erik Jørgensen understreger, at det er vigtigt, at man finder sin egen måde at lave yoga på. Især når det gælder mænd, der måske umiddelbart ikke kan identificere sig med den gennemsnitlige ’yogi’.

– Det er vigtigt, man finder sin egen måde at gøre det på. Personligt har jeg svært ved at sidde stille og meditere. Noget af det man vil opnå med meditation, altså at søge indad og finde en ro, det oplever jeg, når jeg presser mig selv fysisk ude i naturen. På den måde giver yoga og hård styrketræning meget af det samme, og den verden jeg kommer fra ligger slet ikke så langt fra yogaens verden, siger Erik Jørgensen.

Jo bedre, jo hårdere
Selvom udviklingen viser, at flere mænd bliver interesseret i at sige ”namasté” og lave hundestræk, er der stadig langt flere kvinder, der dyrker den urgamle praksis.

Når Erik Jørgensen er på workshop, oplever han typisk, at seks-otte ud af 30 deltagere er mænd. Til gengæld oplever han også, at jo hårdere workshoppen er, jo flere mænd møder op. Og den tendens er Kira Løve enig i.

– Jeg oplever generelt, at der er nogle yogaformer, der tiltrækker flere mænd. For eksempel den mere fysiske yoga, der bygger på styrke. Den fungerer også godt som kompliment til konditræning, som mændene typisk allerede får fra anden træning, siger Kira Løve.

Læs også: Ekspert: Pas på med varme-yoga

Erik Jørgensen fandt dog for længe siden ud af, at selv de øjensynligt lette yogastilliger kan gøres hårde.

– Da jeg begyndte at gå til workshops, fandt jeg ud af, at alle kan blive presset på deres eget niveau. Når man mestrer en stilling, kan man gøre den sværere ved at fokusere på detaljerne, siger Erik Jørgensen og tilføjer:

– Jo bedre man bliver, jo hårdere bliver det.