Forsker: Skjulte flag løser ingenting

Københavns Kommunes forslag om at Dansk Zionistforbund skulle gemme de israelske flag væk under den kulturelle madfestival Smag Verden, er ikke til fordel for minoritetsgruppen selv, mener forsker i blandt andet etnisk ligestilling, Rikke Andreassen.

»Vi ved rent forskningsmæssigt, at netop det med at ’blame the victim’, og ikke skildre med religiøsitet eller seksualitet, har vi ikke nogen historiske erfaring for løser noget,« udtaler hun.

Desuden mener Rikke Andreassen, at problemet ved kommunens forespørgsel om at usynliggøre det israelske flag er, at det »overtræder Danmarks demokratiske grundlovssikringer«, som eksempelvis ytringsfrihed.

Forskning på området viser desuden, at synlighed faktisk er godt for minoritetsgrupper.

»Hvis man eksempelvis ser på diskrimination af homoseksuelle, ser det ud som om, at jo mere synligt homoseksualitet bliver, jo mere kommer den helt almindelige borger til at kende og acceptere det,« udtaler Rikke Andreassen.

Minoritetsgrupper imellem
Ikke kun i Danmark florerer debatten om, om de jødiske minoritetsgrupper skal skildre med deres religiøsitet. I Malmø er det et endnu større emne, fortæller seniorforsker ved Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier på Københavns Universitet Helen Krag.

»Jøder i Malmø kører en aktion, hvor de med vilje går i byen og viser hvem de er, fordi de er trætte af at skulle skjule det,« fortæller hun.

Kommunens opfordring om at usynliggøre det israelske flag kommer ikke bag på Helen Krag.

»Det undrer mig ikke fordi, i det øjeblik at du har en lille jødisk gruppe, som skal stå imod en stor muslimsk gruppe, så har den jødiske gruppe al mulig grund til at være bange, fordi der bliver mobbet,« fortæller hun.

Det mener formand for Rådet for Etniske Minoriteter, Muhsin Türkyilmaz derimod ikke.

»Jeg tror, alle minoritetsgrupperne passer sig selv og har deres egne udfordringer med at klare sig over for majoriteten i det danske samfund,« fortæller han.

Muhsin Türkyilmaz har ikke oplevet stridigheder de danske minoritetsgrupper imellem:

»Jeg oplever, at der er respekt i mellem dem,« fortæller han.
 

Læs også Kommunen bad jødisk forening om ikke at flage