Konfirmander går efter kolde kontanter

Konfirmationerne ligger lige om hjørnet, og mange skal ud at finde gaver til de unge konfirmander.

Konfirmationerne ligger lige om hjørnet, og mange skal ud at finde gaver til de unge konfirmander. Men ønskelisten er kort og præcis – de unge vil have penge. 

 
Skal du til konfirmation i foråret, behøver du ikke at bruge tid på at gå butikkerne tynde efter nye cowboybukser eller højhælede sko. Du skal bare dykke ned i tegnebogen, for det er penge, de unge vil have. 
 
På internettet kan forældre og gæster se, hvad de unge ønsker sig i gave, og på hjemmesiden konfirmationsportalen.dk er penge på toplisten over gaver til både piger og drenge. 
 
»Der er en tendens til, at folk selv vil bestemme, hvad de skal have i gave. Og det kan de unge, hvis de får penge. De er meget selektive,« siger livstilsekspert Helle Lundsgaard.  
 
Apple-hysteri
Det er ikke kun penge, der står på ønskeseddelen. Næst efter penge vil de unge nemlig have fingrene i fladskærme, bærebare computere og de nyeste mobiltelefoner. 
 
Det er særligt mærkevarer fra Apple, der står på ønskeseddelen. Det fremgår af FONA’s konfirmationsundersøgelse på kædens hjemmeside. Førstepladsen går til en iPod touch fra Apple, som er en musikafspiller. Fladskærmen løber af med andenpladsen, mens en Macbook fra Apple snupper tredjepladsen.
 
»De unge er meget kvalitetsbevidste, og de går efter designikoner. De vil have de ting, de ikke selv har råd til at købe,« siger Helle Lundsgaard. 
 
Selvom de unge kun går efter de dyre varer, er det bedre, end at de får en masse mindre gaver, som de ikke kan bruge til noget, mener Helle Lundsgaard.
 
Oplevelsegaver
»Det er sundt, fordi så får de ikke gaver, der ryger lige i skraldesplanden, fordi de ikke kan bruge dem til noget. Det kunne f.eks. være en grim bluse. I dag er der jo ingen, der synes, at det er vildt, hvis en ung har egen bærbar.«
 
I fremtiden vil der dog være flere oplevelsesgaver på ønskelisten, som f.eks. rejser og andre oplevelser, forudser Helle Lundsgaard.
 
»Oplevelsesgaver er udtryk for et luksusproblem. De gives til folk, der har alt. Og de vil blive mere udprægede,« siger hun. 
 
Nordea lavede i 2007 en opgørelse over, hvor mange penge en konfirmation koster, og hvad de unge får i gave. De kommende konfirmander kan se frem til at få mellem 10.000-13.3000 kr. i kontanter lige ned i lommen. Samtidig skal forældre af med 27.000 i gennemsnit for en konfirmation. 
 

Læs også:

Stadig færre unge bliver konfirmeret

Bankerne går aggressivt efter konfirmanderne