Litteraturpris offentliggjort før tid

frostenson
Katarina Frostenson, vinderen af Nordisk Råds litteraturpris 2016, er nok én af de få, som ikke er sure på Dagsavisen over deres for tidlige afsløring.

Den svenske forfatter Katarina Frostenson er årets vinder af Nordisk Råds Litteraturpris for sin digtsamling “Sånger och formler”. Det var meningen, at det skulle være en hemmelighed lidt endnu og først blive offentliggjort til Nordisk Råds prisuddeling i DR’s koncerthus i aften. Men sådan gik det ikke.

Det er norske Dagsavisen, der er kommet til at afsløre vinderen før tid.

– Det er sandsynligvis sket ved en fejl. Spørgsmålet er, om historien ikke er skrevet af en journalist, lagt ind til en redaktør, og så er redaktøren kommet til at trykke på den forkerte knap, siger forfatter og medieforsker ved Roskilde Universitet Mark Blach-Ørsten.

Klar overtrædelse af aftale

Det tyder altså ikke på at være en bevidst strategi om at komme først med historien fra Dagsavisens side. Avisen har dog overskredet en klar aftale, når der er tale om en lancering ved en stor begivenhed.

– Normalt er det sådan med alle former for store lanceringer, at medierne bliver informeret før tid, og medierne lover så, at de ikke vil publicere det, siger Mark Blach-Ørsten.

Det er tydeligvis ikke sket i dette tilfælde. Men ifølge Mark Blach-Ørsten får det formentlig ikke det store konsekvenser for hverken Dagsavisen eller den gængse praksis ved de store lanceringer.

Ingen større konsekvenser i vente

– Fordi det ligner en åbenlys brøler, får det nok ikke større konsekvenser end røde ører hele vejen rundt, lyder det fra Mark Blach-Ørsten.

Nordisk Råd skal nok være glade for, at de også uddeler fire andre priser til aftenens ceremoni. Der skal udover litteraturprisen findes en vinder af børne- og ungdomslitteraturprisen, miljøprisen, filmprisen og musikprisen. Litteraturprisen er dog den ældste og mest prestigefyldte af de fem priser.

Selvom det er ganske normalt, at medierne bliver informeret om alt fra offentliggørelse af nye ministre til litteraturprisvindere, viser Dagsavisens skandale, at det kan have store konsekvenser.

Derfor er det en praksis, der måske skal genovervejes, lyder det fra Mark Blach-Ørsten.

– Nordisk Råd skal måske fremadrettet overveje om de vil sende klausuleret materiale til medierne før tid, siger han.

Nordisk Råd har ingen kommentarer til Dagsavisens brud på aftalen.