Mødre søger økonomisk støtte til konfirmationen

Konfirmationssæsonen står for døren, og det betyder stor fest for de unge. Men for mange danske familier, presser konfirmationen pengepungen hårdt.

Konfirmationssæsonen står for døren, og det betyder stor fest for de unge. Men for mange danske familier, presser konfirmationen pengepungen hårdt. Derfor søger især enlige mødre om støtte til betalingen af de høje regninger.

Hvert år konfirmeres en ny årgang teenagere i Danmark. Men den store dag kan hurtigt løbe op i at koste 30.000 kroner, og så er det langt fra alle, der har råd til at give deres barn den fest, som vennerne fra klassen får. Det får især enlige mødre til at søge økonomisk støtte på samme måde som julehjælp. Det oplever både de fem regionale statsforvaltninger, Mødrehjælpen og præster.

Hos Mødrehjælpen kan de ikke yde bidrag, men de kender til problemet.

»Vi står ikke klar med en pose penge. Det vi kan gøre, er at rådgive,« siger Pernille Marott fra Mødrehjælpen.

Hos Statsforvaltningen kan man som enlig mor søge bidrag til festen fra faderen, og også kirker er begyndt at yde støtte. Det gælder for eksempel Christians Kirke på Christianshavn, hvor Flemming Pless er sognepræst.

»Vi yder bidrag på 2.-4.000 kroner til et par stykker om året,« siger han.

Men Christians Kirke er ikke de eneste. Selvom Flemming Pless ikke vil fortælle, hvilke kirker der yder støtte, ved han, at det bliver givet flere steder i landet. En anden kirke, der har et konfirmationslegat tilknyttet, er Hans Tausens Kirke på Islands Brygge.

En snebold i Helvede
Problemet med økonomien er især stort for enlige mødre, som ikke har forbindelse med barnets far. De sidder derfor med hele regningen alene.

»Der er nogle enlige mødre, som kommer og spørger om hjælp til at holde konfirmation, og så kan vi måske give dem nogle tusind kroner. Men det forslår jo som en snebold i Helvede, hvis andre kan brænde 50.000 kroner af,« siger sognepræst Flemming Pless.

30.000-250.000 kroner for en fest
Står man selv med et barn i konfirmationsalderen, skal man være opmærksom på, at det ikke er en billig fornøjelse. Beregninger fra Nordea viser nemlig, at en konfirmation i gennemsnit koster 30.000 kroner.

»30.000 kroner er det gennemsnit vi fandt, at familier bruger på konfirmationsfesten. Heraf er 5.500 kroner bare til konfirmandens gave,« siger Ann Lehmann-Erichsen, der er forbrugerøkonom i Nordea og var med til undersøgelsen.

»Finanseringen var meget forskellig, men især de fattigere familier sparede op mange år i forvejen,« siger hun.

Mikkel Schultz, som driver hjemmesiden konfirmationsportalen.dk kender også til de høje beløb.

»Jeg har hørt om forældre, der bruger op imod en kvart million kroner,« siger han.

For hans skyld
En af de mødre, der har gjort brug af muligheden for at få økonomisk støtte er 36-årige Charlotte Young, der bor i Esbjerg. Hun har søgt bidrag, fordi hun gerne vil holde en stor fest for sin søns skyld.

»Det handler ikke om mig. Det er mere, hvor meget det betyder for ham. Jeg vil gøre det bedste for ham,« siger hun.

Charlotte Young har også søgt et konfirmationslegat, som hun googlede sig frem til. Til daglig er hun kontorelev og enlig forsørger for sin søn på 14 år.

»Jeg er i en situation, hvor jeg føler, at jeg er det, de kalder værdigt trængende på grund af mit forsørgelsesgrundlag og vores situation. Men når jeg er færdiguddannet vil jeg ikke søge om penge, fordi der er andre, der skal komme til truget,« siger hun.

Læs også:
Færre unge bliver konfirmeret
Flere danske familier beder om hjælp til ferien