Nemmere hverdag lokker beboere til forstad i Høje-Taastrup Kommune

Flere og flere vil bo i Høje-Taastrup Kommune. Det fremgår af tal fra Danmarks Statistik, der viser, at der i 2022 kom 2205 nye beboere til. Dette svarer til en stigning på 4,2 %, og det betyder, at Høje-Taastrup Kommune er den kommune, der havde den højeste procentvise befolkningstilvækst i landet.

Særligt kommuner i Vestegnen tiltrækker borgere

Fire ud af de fem mest populære flyttedestinationer i 2022 var kommuner i Vestegnen. Tallene er vist i procentvis stigning.

  1. Høje-Taastrup: 4,2 %
  2. Brøndby: 4,1 %
  3. Vallensbæk: 3,3 %
  4. Rødovre: 2,9 %
  5. Ringsted: 2,2 %

Kilde: Danmarks Statistik

Oplandet til København er attraktivt

Curt Liliegreen, der er direktør for Boligøkonomisk Videnscenter, siger, at det særligt er unge børnefamilier, som flytter ud af København, hvor Høje-Taastrup Kommune og Vestegnen er nogle af de særligt attraktive områder.

Han siger, at disse områders tiltrækningskraft blandt andet skyldes, at områderne er relativt billigere end København og det nære opland, for eksempel Rødovre og Hvidovre.

Dog er det ikke kun pris, der er vigtige i boligsøgernes overvejelser. Curt Liliegreen nævner, at transportmuligheder er en afgørende faktor, hvilket er en af årsager til, at for eksempel Hedehusene kan tiltrække beboere.

– Hedehusene kan opfattes lidt som en satellit og som et opland til Hovedstaden. Så transportmuligheder er helt afgørende her. Det vil være kollektiv trafik i stor grad. Det er jo ofte ikke nemt at være i bil i København, for eksempel på grund af parkeringsrestriktioner etc., siger Curt Liliegreen.

Nærheden

Ifølge rapporten Befolkningsprognose 2022-2034, der er udarbejdet af Høje-Taastrup Kommune, kan en stor del af denne udvikling tillægges byudviklingsområdet Nærheden, der ligger i Hedehusene. Dette bekræfter Ole Møller, der er direktør for Nærheden P/S, som er det byudviklingsselskab, der varetager udviklingen af Nærheden.

– Vi har fået virkelig meget succes. Der kommer til at bo 7.000, og de første 3.000 er allerede flyttet ind. Der bliver bygget løs, og vi regner med at være færdige om 4 år.

“Nem hverdag, stærkt fællesskab”

Ole Møller siger, at en central årsag til den stigende interesse for at bo i Nærheden er, at Hedehusene har en togstation, hvor fra det kun tager 20 minutter at komme til Københavns Hovedbanegård. Så byen er meget pendlervenlig, og det gør det let for personer, der eksempelvis arbejder i hovedstaden.

Læs mere: Farvel og tak til København

Derudover er det meget attraktivt for tilflyttere, at de kommer tæt på grønne naturområder, hvor eksempelvis “Sejlbjerg Mose og Hedeland ligger lige i baghaven”. Og så er der også sørget for, at den daglige gang bliver så nem som muligt for beboerne.

– Vores slogan er “Nem hverdag, stærkt fællesskab”. Og det er vi lykkedes med. Det er nemt at komme med toget, det er nemt at få anbragt sine børn i skole og institutioner, og det er nemt at handle dagligvarer ind, da det hele ligger i midten af byen. Derfor er det også særligt børnefamilier og seniorer, som ønsker noget simplere, der finder Nærheden attraktivt, siger Ole Møller.

“Det er dejligt at bo i Nærheden”

Gitte Sabroe og hendes mand har boet i Nærheden siden august 2021. Hun er særligt glad for de grønne omgivelser. Foto: Privat foto

En af Nærhedens tilflyttere er 65-årige Gitte Sabroe, der bor på Hedesøvej. Her bor hun sammen med sin mand. De er begge pensionister, og de har boet i Nærheden siden august 2021, efter de flyttede fra Valby.

Mange aktiviteter

Gitte Sabroe fortæller, at noget af det hun sætter allermest pris på ved livet i Nærheden, er den nærliggende natur, hvor hun særligt nyder Hedeland.

– I Hedeland er der rig mulighed for at gå ture, man kan ride, og der er cykelruter. Så det er et fantastisk område, og det ligger så tæt på Nærheden, som det kan, siger Gitte Sabroe.

Hun siger, at livet i Hedehusene har gjort hverdagen lettere.

– Det er let at komme ind til byen, det er let at komme over at handle, og det er let at komme ud i naturen. Derudover er folk søde, så jeg synes, at det er dejligt at bo i Hedehusene, siger Gitte Sabroe.

Hun nævner dog, at hun er bange for, at det fortsatte byggeri, for eksempel lige ved Sejlbjerg Mose, vil tage noget af charmen ud af livet i Nærheden. Det er netop de grønne områder, der er en af Nærhedens tiltrækningskræfter, og hun mener, at der bør værnes om de naturlige omgivelser.

Sådan gjorde vi: Vi havde undersøgt befolkningstilvæksten på diverse medier og rapporter, hvor det fremgik, at særligt Hedehusene trækker borgere til Høje-Taastrup Kommune. Via en facebookgruppe rakte vi ud til personer, der bor i Hedehusene. Alle personer er interviewet pr. telefon.