Nyt parti på vej: “Det skal være slut med at spise kød”

Veganerpartiet vil gøre op med det kommercielle landbrug, der ifølge dem udnytter dyr.
Foto: pxhere.com

Det skal være slut med at spise kød.

Sådan lyder meldingen fra Veganerpartiet, der lige nu afventer svar fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, der skal godkende dem som parti. Når først det administrative arbejde er overstået, vil de gå i kamp for deres store politiske projekt: De vil afvikle det kommercielle landbrug og få danskerne til at spise vegansk.

– Vi vil forbyde kommerciel udnyttelse af dyr. Vi mener, at det er moralsk forkert at udnytte dyr for at tjene penge, siger Henrik Vindfeldt.

Han er en af stifterne bag Veganerpartiet. Behovet for at starte Veganerpartiet kom efter, at han sammen med sin medstifter, Michael Monberg, satte sig ind i rapporterne, der omhandler den almindelige praksis i dansk landbrug.

– Vi læste rapporterne grundigt, hvilket gav os en forståelse for, hvordan man i det kommercielle landbrug producerer og udnytter dyrene, for derefter at sælge dem ud til befolkningen. Den praksis, vi stødte på, var frastødende, lyder det fra Henrik Vindfeldt.

Han mener, at det kommercielle landbrug mishandler og udvikler dyr, der ikke får lov at leve tilnærmelsesvist deres naturlige liv.

– Industrien har vist, at når man får lov til at udnytte dyr på kommerciel vis, så udvikler de dyr, der ikke har det godt. Vi ser avlsprodukter, der får søer til at føde flere pattegrise, end den kan selv kan brødføde, og slagtekyllinger der ikke kan stå på deres egne ben, fordi de bliver opfedet, siger Henrik Vindfeldt.

Den praksis, vi stødte på, var frastødende.
Henrik Vindfeldt, medstifter af Veganerpartiet

Henrik Vindfeldt står uforstående overfor vores kødforbrug. Han påpeger, at der findes andre løsninger, som er moralsk bedre.

– Vi opfordrer folk til at ændre deres kødvaner. Vi lever i 2018, hvor der er så mange andre lækre alternativer end kød fra kommercielt landbrug. Derfor forstår vi ikke, hvorfor folk stadigvæk påberåber sig retten til at udnytte og mishandle dyr.

Den nye generation

Henrik Vindfeldt mener, at danskerne ikke ved nok, om de konsekvenser deres kødforbrug har. Det skal  Veganerpartiet gøre op med.

– Vi vil gerne oplyse folk i befolkningen, så de kan tage deres valg om fødevarer på et oplyst grundlag, og ikke på baggrund af en reklame, hvor landmænd sidder og læser godnathistorie for dyrene, lyder det fra ham.

Vi vil gerne oplyse folk i befolkningen, så de kan tage deres valg om fødevarer på et oplyst grundlag, og ikke på baggrund af en reklame, hvor landmænd sidder og læser godnathistorie for dyrene
Henrik Vindfeldt, medstifter af Veganerpartiet.

En af de generationer, der er godt på vej mod en mere vegansk livstil, er den digitale generation, Generation Z.

– Der er en masse veganere i den nye generation. Vi ser, at antallet af veganere  stiger i takt med, at folk bliver mere oplyst om, hvilke konsekvenser landbruget har for klimaet, lokalmiljøet og for dyrene selv, forklarer Henrik Vindfeldt.

Et enkeltsagsparti

Vi skal ikke forvente at se Veganerpartiet indgå i debatter om dagpenge eller integrationsydelser, hvis de kommer i Folketinget. Der er nemlig kun én ting på dagsordenen.

– Vi skal være et enkeltsagsparti, der kæmper for et mere vegansk Danmark. Vi er inspireret af et parti fra Portugal, der har fået indført, at alle har ret til et nærende vegansk måltid i offentlige institutioner. Det er sådan nogle tiltag, som vi vil forsøge at få indført i Danmark, siger Henrik Vindfeldt.

Fakta om veganisme

  • Veganere benytter og spiser ikke visse produkter:

  • Kød fra dyr
  • Andre dyrs (moder)mælk og produkter med mælk
  • Gelatine/husblas og andet afkog af hud/knogler
  • Læder, pels, skind, silke og uld
  • Kosmetik, der er testet på dyr
  • Æg og produkter med æg
  • Cirkus og zoologisk have
  • Elefantridning
  • Honning
  • Jagt

Kilde: Danmarks veganske forening

Ved spørgsmålet, om der er brug for Veganerpartiet, er svaret klart.

– Ja! Vi har været i dialog med en lang række politikere, og vi mener ikke at nogle partier på nuværende tidspunkt har planer om at omlægge dyrelandbruget, som er ambitiøse nok. Derfor er der brug for Veganerpartiet, lyder det fra Henrik Vindfeldt.

Sådan gjorde vi: Journalisten tog telefonisk kontakt til Veganerpartiet efter at have stødt på dem via en historie fra Folketingets åbning, hvor de var indigneret over et svar, som miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen, havde givet dem. Artiklen havde til formål at blive klogere på Veganerpartiets politiske projekt, hvilket forklarer “manglen” på andre kilder.