Piger opfinder cykelhjelme, der passer på begge knolde

På billedet ses tre af de fire piger, der har opfundet cykelhjelme, der passer på både hoved og hår. Foto: Maibritt Huusmann Jensen
På billedet ses tre af de fire piger, der har opfundet cykelhjelme, der passer på både hoved og hår.
Foto: Maibritt Huusmann Jensen

– Den er grim.

– Jeg gider ikke slæbe rundt på den.

– Jeg vælter alligevel aldrig.

– Hjelmen ødelægger min frisure.

Der findes mange dårlige undskyldninger for ikke at spænde cykelhjelmen, inden man springer op på jernhesten. Én af de undskyldninger er nu blevet aflivet af fire 7. klasses elever fra Strib skole ved Middelfart – nemlig undskyldningen med frisuren.

Læs også: Trafikforsker: Fjollet, at vi ikke har en cykelhjelm-lov

I forbindelse med opfinderkonkurrencen Projekt Edison har de fire 12-13-årige piger, Marie Lund Hansen, Nete Møllekær, Louise Grønfeldt Nielsen og Laura van Wyhe-Storgaard, opfundet tre forskellige slags cykelhjelme, der ikke ødelægger frisuren. I cykelhjelmene er der nemlig lavet huller til, at man kan have enten hestehale, knold eller rottehaler.

Cykelhjelmene skal hjælpe piger med langt hår

Idéen kom, da en af pigerne så en lidt ældre pige cykle uden cykelhjelm, men til gengæld en stor knold på toppen af hovedet. Det satte tanker i gang hos pigerne, der straks begyndte at arbejde videre med idéen for at komme de langhårede piger til undsætning.

– Cykelhjelmene er til de piger, der har meget langt hår. De er nok rimeligt trætte af, at deres hestehale ikke kan være under cykelhjelmen, fortæller den ene af opfinderne, Nete Møllekær på 12 år og fortsætter:

– Jeg har selv det problem. Jeg har meget tykt hår, så det kan ikke være der. Det er bare så irriterende. Jeg kan slet ikke klare det, siger hun.

Fakta om cykelulykker

  • Hvert år dør omkring 30 cyklister i trafikken. Cirka hver tredje af dem dør pga. hovedskader
  • Ifølge Sikker Trafik kan man redde omtrent 5-10 cyklisters liv og undgå omkring 800 hovedskader om året, hvis alle cykler med hjelm
  • I 2010 kom mere end 3.000 på skadestue som følge af hovedskader – heraf 1500 med hjerne- og kranieskader.
  • Cirka halvdelen af dem ville være sluppet uden skader, hvis de havde brugt cykelhjelm.

Kilde: Sikker Trafik

Sikker Trafik: Hvis det er sikkert, er det en rigtig god idé

Hos Sikker Trafik synes specialkonsulent Pernille Ehlers godt om idéen.

– Det skal de da have stor ros for, at de begynder at udvikle på det, det synes jeg virkeligt.

Dog påpeger hun vigtigheden af, at cykelhjelmene lever op til de sikkerhedskrav, der findes på området.

– Men jeg kan godt blive i tvivl om, hvorvidt den kan blive godkendt, fordi der er masser af krav til cykelhjelmene om, hvor store og små hullerne må være. Men hvis de kan lave én, der kan opfylde alle de krav, så synes jeg, det er en rigtig god idé, siger hun.

Måske redder cykelhjelmene både stil og liv

Det er da heller ikke kun håret, de fire piger har haft i tankerne, da de udviklede de frisurevenlige cykelhjelme.

– Det her er bare prototypen. Der skal skærm på og andre ting, så det beskytter hovedet, siger 13-årige Louise Grønfeldt Nielsen.

Hos pigerne aner man en forhåbning om, at cykelhjelmene vil slå to fluer med et smæk ved at gavne både hår og sikkerhed.

– Måske gør cykelhjelmen, at der kommer færre skader, siger Marie Lund Hansen på 13 år.

Den idé bekræftes af en læge, pigerne har snakket med i forbindelse med udviklingen af prototyperne af cykelhjelmene.

– Vi har snakket med en læge, der sagde, at han synes, det er en rigtig god idé. Han får nemlig rigtig mange ind med hjernerystelse, fordi de ikke gider at have cykelhjelm på grund af deres frisure, forklarer Louise Grønfeldt Nielsen.

Læs også: Usynlige cykelhjelme hitter i København

På torsdag den 19. november deltager de fire piger i Danish Entrepreneurship Award 2015, der foregår i Fredericia. Her skal de dyste mod andre opfinderhjerner fra sjette til syvende klasse. Da de bliver spurgt, om de tror de vinder, udbryder de et højt ja i kor og griner.

– Jeg tror, vi har en chance, siger Nete Møllekær.