Rejs dig op eller dø!

Læs hurtigt denne nyhed, og rejs dig så op med det samme. De mange timer foran computeren, fjernsynet og bag rattet er farlige for os. Folk, der sidder ned mere end 11 timer om dagen, har 50 procent større chance for at dø inden for tre år end folk, der kun sidder ned 4 timer om dagen.

Det viser en australsk undersøgelse fra Sax Institute’s 45 and Up Study, der er det største løbende studie indenfor sund aldring, og undersøgelsen er en af de første som undersøger stillesidning i alle døgnets timer. I undersøgelsen blev 200.000 personers daglige tid siddende på bagdelen sammenlignet med deres dødelighed, og her fandt man store sammenhænge. Selv om motion har en betydning, så gælder undersøgelsens konklusion også selvom du dyrker sport, når du har forladt skrivebordsstolen:       

– De ser på stillesidende adfærd som en selvstændig ting. Det her gælder også, selvom du går ud og løber en tur hver eneste dag, og kan kategorisere dig selv som værende fysisk aktiv. Du har stadig et problem, hvis du sidder stille 12 timer om dagen, fortæller Mette Aadahl, seniorforsker hos Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed (FCFS)

Med røven i sædet

Ifølge WHO bruger det moderne menneske 90% af sin fritid siddende. Og ifølge Mette Aadahl kan den australske undersøgelse overføres til danskerne, der sidder mere og mere ned, både i arbejdstiden og fritiden:

– Vi har jo et meget anderledes bevægmønster end for bare 50 år siden, hvor hele vores hverdag var fyldt med let aktivitet. Der var ikke TV, og der var ikke nogen opvaskemaskine, så hele din hverdag var fyldt med let aktivitet. Det billede har jo fuldstændig ændret sig i dag.

Hos Radikale Venstre kommer undersøgelsen ikke som den store overraskelse. Sundhedsordfører Camilla Hersom ser det ikke som ny viden, at man skal røre sig, men mener der er mange ting, man kan gøre ved problemet:

–  Man kan i overenskomsterne indlægge krav om det ene og det andet. Man kan have motion på jobbet. Man kan lave oplysningskampagner. Det mener jeg jo som sundhedsordfører, vi skal være parate til. Vi skal tage den her viden alvorligt og handle på den.

Jonas Dahl, sundhedsordfører fra SF mener, man allerede i ungdommen skal udvikle nogle sunde vaner, men erkender også, at det er en svær problematik.

– Desværre har vi arbejdspladser, hvor vi sidder meget ned, siger han.

Ukendte årsager

Undersøgelsen knytter ikke dødeligheden til bestemte former for sygdomme, men stillesidning bliver ofte forbundet med hjerteproblemer. Der findes endnu ingen svar på, hvad der er der præcis sker, når vi sidder meget ned:

– Der er nogle forskellige teorier om, at det muligvis har noget at gøre med noget enzym og nogle lokale stofskifteprocesser i musklerne. Når du står stille, så bruger du ikke musklerne, det gør du, bare du står op. Det er ikke fundet i menneskestudier, men det er fundet i dyrestudier, pointerer Mette Aadahl.

Det er dog stadig en undersøgelse man skal tage alvorligt:

– Det er et nummer i rækken af store undersøgelser, som finder de her store sammenhænge. Jo oftere man finder sammenhængen, jo mere indikerer det, at der er noget om snakken, fortsætter hun.