Vamos a la playa: Danskerne valfarter til Spanien

Spanien, Danmark.
Mange danskere flytter til Spanien permanent. 
Foto: Pixabay

Sol, varme og generel bekvemmelighed kan mange danskere lide.

Og det er i en grad, der gør, at Spanien ligger på fjerdeplads over de lande, hvor danskerne flyttede deres adresse permanent hen i 2018.

Hele 718 personer flyttede faktisk deres adresse permanent til Spanien, og det placerer Spanien over lande som Norge og Holland, der ellers geografisk og kulturelt er meget tættere på Danmark.

Den høje placering overrasker Henrik Toft, der er lektor i rum og mobilitet på institut for mennesker og teknologi.

– På trods af, at de generelle årsager til flytning har ændret sig de senere år, er Spanien stadig højt på listen. Det skyldes stadig nogle danskers trang til bekvemmelighed. Spanien er af en eller anden årsag danskernes favoritsted, hvis man vil prøve et nyt eventyr, udtaler Henrik Toft, der tidligere har forsket i menneskers flyttevaner.

Foruden Spanien, der stadig er i toppen på listen, er det andre lande danskerne flytter til, end de gjorde 10-20 år tilbage vurderer Henrik Toft.

Læs også: Folk med job flytter fra udkantskommuner

– Danskerne flytter i højere grad til udlandet på grund af jobmuligheder og lysten til at udforske sig erhvervsmæssig i forhold til for 20 år siden, hvor den primære årsag var bekvemmelighed. Det er også derfor, man ser et forholdsvis stort antal danskere, der flytter til lande som Irland og Litauen, der ellers ikke er lande, som er på danskernes læber i dagligdagen, konstaterer Henrik Toft.

Ferien skulle bare forsætte

Mange af de danskere, der er flyttet til Spanien, har søgt varmere himmelstrøg og en mere løsluppen kultur. En af dem er Anne Hansen, der flyttede til Spanien, da hun blev førtidspensionist.

– Efter en ferie på Gran Canaria vidste jeg, at det var her, jeg skulle bo som pensionist. Varmen og kulturen er lige mig, og det passer perfekt i forhold til mit helbred, der de senere år er blevet en smule skrantende, siger Anne Hansen.

Hun bliver bakket op af Pia, der ønsker sit efternavn anonymt.

– Jeg flyttede i første omgang herned, fordi mine forældre boede her. Det skulle oprindeligt være et kortere visit, end det blev. Jeg fik dog så mange gode venner og et godt indtryk af landet, at jeg blev boende, siger Pia.

Vender ikke hjem igen

Begge er glade for deres beslutning om at have byttet den danske bopæl ud med den spanske. De har svært ved at forestille sig en hverdag i Danmark igen.

– Det er nok den bedste livsbeslutning, jeg nogensinde har taget. Livet er fantastisk hernede. Varmen forbedrer min hverdag markant. Måske kan jeg finde på at flytte tilbage, når jeg ikke kan klare mig selv mere. Dér er det bedre at bo i Danmark, siger Anne Hansen.

Læs også: Danske seniorer er vilde med Spanien

Hos Pia skyldes den manglende trang til at vende hjem ikke kun det gode vejr. Hun mener også, at danskerne skal ændre karakter, før hun vender hjem igen.

– Jeg flytter ikke tilbage til Danmark. Jeg synes danskerne er blevet nogle arrogante og selvfede individer. Deres menneskesyn deler jeg simpelthen ikke mere, siger Pia.


(Her flytter danskerne hen)

Sådan gjorde vi: Historien er skrevet på baggrund af en anden artikel, der handlede om danskernes rejsevaner. Det fik journalisten til at undre sig over danskernes flyttevaner. Kilderne er fundet i en Facebookgruppe med danskere bosat i Spanien.