Yogastudie støtter op om mænds sundhed med nyt initiativ

Grow Yoga i Nivå tilbyder gratis yogatimer til mænd i forbindelse med Movember. Foto: Grow Yoga.

Lars Christensen har gået til yoga i halvandet år nu, og det har givet ham en ny ro i hans hverdag. Grow Yoga i Nivå forsøger, i forbindelse med Movember, at få flere mænd til at slå øjnene op for yoga, og hvad yoga kan gøre for mænds sundhed.

Hvert år i november måned, vil du møde mænd, som gror deres overskæg for at skabe opmærksomhed på mænds sundhed. Initiativet kaldes ‘Movember’. I forbindelse med dette års Movember tilbyder yoga-studiet i Nivå, Grow Yoga, mænd en gratis yogatime, for at støtte op om mænds sundhed.

– Vi har virkelig mange mænd, som kommer og er aktive i forvejen, og yoga bliver derfor et supplement. De finder så ud af, at de faktisk ikke kan undvære yogaen. Dette initiativ er et ekstra skub til at få flere mænd til at få øjnene op for yoga, siger den ene ejer af Grow Yoga, Pernille Ramm.

Ejerne Pernille Ramm og Sanja Sonne startede studiets første mandehold i starten af året. De har fået en masse mandlige kunder siden, som i dag ikke kan undvære yoga i deres hverdag.

Læs også: Nyt skakhold: Listen over idrætstilbud til børn og unge med diagnoser bliver længere og længere

“Det har overrasket mig, hvor meget det har givet mig”

En af GrowYogas kunder er Lars Christensen. Yoga er blevet en fast del af hans hverdag, og det hjælper ham både psykisk og fysisk.

– Efter jeg er startet til yoga, har jeg fået en helt anden ro. Det har givet mig noget ro, at man kommer væk fra en stresset hverdag. Jeg har haft nogle rygproblemer, og det er blevet meget bedre, efter jeg er startet til yoga. Det har virkelig overrasket mig, hvor meget det har givet mig, siger Lars Christensen.

Han fortæller, at det kan virke intimiderende som mand at dyrke yoga på grund af smidigheden, og at man kan føle sig udenfor, men Grow Yoga har været gode til at omfavne forskellighederne blandt deres kunder.

– Der er forskellige hold og dermed forskellige muligheder. Der er mandeyoga hver onsdag, hvor der er en helt anden jargon. Der er vi mere lige, og vi hygger os på en anden måde, end på de andre hold, som også er gode, og som jeg også går til, siger Lars Christensen.

Læs også: Borgere sagsøger Hørsholm Kommune i sag om olieforurening

Kunderne kommer af forskellige årsager, og ejer af Grow Yoga, Pernille Ramm, oplyser, at det er alt fra håndværkere til golfspillere til mænd med stillesiddende arbejde, som dyrker yoga.

– Der er både den fysiske del. Mange mænd er vant til at køre på og bruge deres krop, med yoga får de lov til at pleje deres krop på en anden måde, hvor det ikke handler om at være hurtig og stærk, men handler om at mærke efter og pleje sin krop. For nogle er det også at skifte tempo, og bevæge sig ind i et felt, hvor man ikke kan vinde og har modstandere, siger Pernille Ramm.

Fakta om mænds sundhed: Mænd lever kortere end kvinder

  • Mænd lever omtrent 4 år kortere end kvinder.
  • Selvmordsraten for mænd er omtrent 3 gange så højere end raten for kvinder.
  • Mænd er underdiagnosticeret og underbehandler i forbindelse med psykiske lidelser.
  • En ud af fem mænd i alderen 25-39 år har aldrig eller næsten aldrig nogen at tale fortroligt med.

Kilde: Forum for Mænds Sundhed.

Målrettede aktiviteter er vejen frem

Sekretariatsleder hos Forum for Mænds Sundhed, Mie Møller Nielsen, støtter op om Grow Yogas initiativ, og generelt initiativer som opfordrer mænd til at fokusere mere på deres velvære.

– Det, at det er gratis og åbent for alle mænd, er et rigtig godt parameter for at invitere mænd ind. Så på den måde, så kan det forhåbentligt gøre til, at flere mænd får lyst til at dyrke yoga, bliver mere bevidst på egen krop, og på den måde også egen sundhed, siger hun.

Forum for Mænds Sundhed arbejder med et ønske om at forbedre mænds sundhed. De arbejder med både mental og fysisk sundhed, og faciliterer aktiviteter såsom mandefællesskaber og fædregrupper.

– Det, at man målretter aktiviteter til mænd, gør at mænd med større sandsynlighed vil komme til aktiviteterne, når det har en form for sundhedsagenda, siger Mie Møller Nielsen.

Yogastudiet, Grow Yoga, tilbyder yoga og meditationshold, som er åbne for alle, men også et mandehold, et seniorhold, workshops og retreats.

Sådan gjorde vi: Vi fandt et facebook-opslag om initiativet hos Grow Yoga i en beboergruppe. Herefter blev der foretaget telefoninterviews med ejer, kunde samt Forum for Mænds Sundhed.