Designmanual og FAQ

Hvordan fungerer det?

Du starter med at læse vores manualer. Der står, hvordan du uploader, og hvordan du skal designe dine artikler. Når du er færdig med artiklen, så sender du den til en redaktør ved at trykke på knappen i systemet. Redaktøren tager herefter stilling til, om artiklen skal udgives, som den er, eller om der er ting, som du skal rette til. Hvis der er noget, du skal rette til, så tilbageføres artiklen til dine kladder. Du skal selv holde øje med dette.

Licens

På kurset og Journalistik som helhed produceres der under Creative Commons-licens (Kreditering 4.0 International). Det vil sige, at du udgiver din artikel på NetAvisen, og dennes partnere (og andre) må udgive og evt. lave afledte værker heraf – også til kommercielt brug. Ophavsretten til værket er dog altid forfatterens, og du skal krediteres for brugen hver gang.

Hvilke manualer eksisterer der?

Vi har tre manualer. Du kan hente dem herunder. Artikler SKAL overholde vores designspecifikationer, som kan ses i designmanualen, der er en enkelt side PDF.

  • Skrivemanual og FAQ (kilder, rubrikker, tekster, prioriteringer, kildebrug, opdateringer, genrer, billeder osv.)
  • Teknisk Manual (hvordan uploader man, hvordan redigerer man)
  • Design Manual (retningslinjer for, hvordan artiklerne skal se ud. OBS: Det er fra et ældre layout, men præcis samme retningslinjer)

Hertil – vigtigt er det selvfølgelig også, at læse vores etiske retningslinjer, som findes her.

Billededatabaser, som vi kan bruge

Husk for alle billededatabaser kun at bruge de gratis billeder. Ingen billeder med vandmærker eller billeder fra Google søgninger (medmindre brugsrettigheder er sat til “creative commons”, og du stadig har tjekket, at man gerne må bruge det. Nogle gange laver Google fejl i indekseringerne, så I skal manuelt tjekke op på rettighederne) – nogensinde! Hvis du er i tvivl, så undlad at bruge billedet. De fleste steder, der har billeder, har forskellige licenser til forskellige billeder. Det er jeres opgave at tjekke, at billedet har en licens, der gør, vi må bruge det. Vi betaler ikke for billeder (eller andre oplysninger i øvrigt).

Interaktive værktøjer

Brug – https://www.dendigitalejournalist.dk/vaerktoejer/ – I den tekniske manual henvises til en ældre udgave. Brug denne i stedet. Husk altid at oprette personlige konti. RUC har ikke mulighed for at betale for adgang til konkrete værktøjer.

HUSK ALTID: At kreditere det enkelte bureau og fotograf som billedet kommer fra. Skriv “Foto: Fornavn Efternavn (brugernavn), Bureau” – hvis fotografen ikke er angivet skrives blot bureauet. Du skal være super opmærksom på, at der kan være krav om at linke tilbage til billedet. Specifikke licenskrav skal overholdes. Ellers får vi bøder.

  • Search all creative commons (genvej til flere databaser, kan også finde musik osv.)
    (Denne søgemaskine er et godt sted at starte)
  • Everystockphoto (Undgå billeder fra Photoxpress, da deres licenser kan tydes som om, man ikke må bruge billederne til publicering)
    Tjekker automatisk de nedenstående databaser + flere andre
  • Google billeder til ikke kommercielle billeder (Husk at tjekke at søgeresultat kun har brugsrettigheder: Må anvendes til ikke kommercielle formål med ændringer)
  • Morguefile (Husk kun at vælge gratis billeder i resultatfeltet)
  • StockXchange (Husk kun at vælge gratis billeder i resultaterne)
  • Dreamstime (Husk kun gratis billeder, kræver oprettelse, krediter fotograf hvis angivet)

Hvad kan jeg publicere på NetAvisen?

I udgangspunktet alt, hvad der passer til vores målgruppe. Vi er en omnibus-netavis, der primært bringer nyhedsbaserede artikler. Meget konkret kunne det være:

  • Bachelor (samt ekstra Bachelor-modul for Hum Bach): Jeres artikler ifbm. projektet på bachelor. Forinden skal vejleder dog “godkende” dem. Spørg blot jeres vejleder, om disse artikler er publiceringsklar.
  • Kandidat: Jeres researchtunge produktioner – inklusive web-tv og radioindslag.
  • Mellem moduler: Øv jer i at skrive og vinkle. Find nyheder og træn interview løbende. Skriv relevante reportager. Vær dog opmærksom på, at NetAvisen er et omnibusmedie, hvorfor deciderede studiehistorier er lidt tricky. Det er dog især jer, der er mellem modulerne, som vil have stor gavn af at skrive til avisen. Fordi ellers glemmer I hurtigt de færdigheder, vi har lært jer.
  • I sommerferien: Kan alle med fordel skrive. Kom med jeres rejsereportager og guides. Men skriv måske også bare almindelige nyheder om, hvad der sker i agurkedanmark. Udnyt “ventetiden” og lad op til et kommende modul?
  • Kandidat 2/Speciale: Jeres formidlende artikler til jeres fremragende specialer, vil vi meget gerne udgive på NetAvisen. For ikke at tale om de produktioner, der eventuelt bliver lavet til specialerne. Dokumentarfilm, web-artikler, researchtunge historier. Alt kan udgives, hvis der følger en lille web-pakke med lidt tekst med.

Hvordan kan jeg publicere tv- og radioproduktioner?

Tv- og radioproduktioner skal uploades på henholdvis YouTube (for tv) og SoundCloud (for radio). Herefter embeddes produktionerne i sitet. Normalt hjælper Mads Kæmsgaard Eberholst (makaebSLETMIG@ruc.dk) med det. RUC har sin egen konto på begge platforme, hvor vi kan uploade produktionerne for jer, hvis de ligger på netværksdrevet Zeiss i forvejen.