»De kalder mig Junior«

Herbergcentret Sundholm på Amager er et af de steder, unge hjemløse kan søge om en midlertidig bolig. Foto: Sine Pam Jensen
Herbergcentret Sundholm på Amager er et af de steder, unge hjemløse kan søge om en midlertidig bolig.
Foto: Sine Pam Jensen

– Daniel, jeg har sendt dine papirer ind til Skat. Så skulle der snart komme styr på det.

Daniel retter sig op i den tunge lænestol og nikker bekræftende i retning mod sin kontaktperson, socialrådgiver Sarah Schou.

– De kalder mig Junior, fordi jeg var så ung, da jeg startede på gaden. Det kan du også kalde mig, siger Daniel.

Daniel ønsker ikke at stå frem med sit efternavn. For 14 dage siden tjekkede han ind på Herbergcentret på Amager.  Efter en barndom præget af et utal af ophold på forskellige institutioner, valgte han som 15-årig livet på institutionerne fra til fordel for livet på gaden. I dag er han 22 år.

– Jeg har boet på en masse opholdssteder hele livet, og til sidst var der ikke rigtig nogen, der ville tage mig ind, fordi jeg bare gik amok hver gang. Og så tog jeg på gaden i stedet. Det var meget nemmere, fortæller Daniel.

Læs også: Cykelværksted kan køre hjemløse i stilling til arbejde

Det er langt fra første gang, Daniel ender på Herbergcentret, men stedet er kun en midlertidig løsning for hjemløse. De hjemløse, der er heldige at få en seng her, får en kontaktperson og hjælp og vejledning til at finde en permanent løsning. Men det er vanskeligt at finde den rette bolig.

Her er meget kaotisk, og på den anden side af gaden ligger Natcafeen, og der er fest firetyve-syv. Så vil jeg næsten hellere bo på gaden. Eller i et telt i skoven i Klampenborg
Daniel, ung hjemløs 

– Jeg fik en lejlighed i december måned, men kommunen havde lige glemt at tilregne min husleje i forhold til min bistand, så den var alt for dyr. Huslejen var over 4.000 kroner, så det var jo allerede uholdbart der, fortæller Daniel.

Lange udsigter til et hjem

Daniel får tildelt en såkaldt ungeydelse. Ungeydelsen er en lavere kontanthjælpssats, der gives til unge under 30 år. Mens den almindelige kontanthjælpsydelse udgør 10.335 kroner, modtager Daniel kun 5.753 kroner før skat. Og vejen til en bolig kan virke lang.

Fakta om hjemløse

  • Siden 2009 er der i Danmark kommet 505 flere hjemløse unge. Det svarer til en stigning på 80 procent.
  • I alt anslås der at være 1138 unge hjemløse i alderen 18-24 år.
  • Antallet af hjemløse generelt er steget med 16 procent siden 2009. Det betyder, at der i dag er næsten 6000 hjemløse i Danmark.
  • Den nationale optælling er sket på herberger og væresteder landet over.
  • Over de sidste fire år har der gennem Socialministeriet været afsat en halv milliard kroner til Hjemløsestrategien, der har skullet nedbringe antallet af hjemløse.

Kilde: Kortlægning af hjemløshed i Danmark 2013 fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI).

– Først skal du ind på kommunen, så skal du have lavet en handleplan, og inden de ting bliver lavet, så er der hurtigt gået to-tre måneder, og jeg plejer ikke at være her længere end to måneder, for længere kan jeg ikke holde det ud.

Selvom Daniel gennem sine syv år på gaden har været på samtlige af byens ”fortovshjem”, er det ikke det søde liv, der udspiller sig på værestederne for hjemløse. Herbergcentret, hvor Daniel denne gang er tjekket ind, fungerer som et akut tilbud til hjemløse, men for overhovedet at få lov at blive skrevet op til en seng, skal du enten have et misbrug eller lide af en psykisk sygdom.

– Det bliver bare for meget. For mange underlige folk. Jeg snakker heller ikke rigtig med nogen. Her er meget kaotisk, og på den anden side af gaden ligger Natcafeen, og der er fest firetyve-syv. Så vil jeg næsten hellere bo på gaden. Eller i et telt i skoven i Klampenborg, siger han.

Alarmerende tendens

Ifølge en ny rapport fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd (SFI), er antallet af unge hjemløse i Danmark steget med 80 procent over de seneste fire år. Og for medarbejderne på Herbergcentret er tendensen noget, man kan mærke i det daglige.

– Vi oplever helt klart, at der er flere unge, der kommer og henvender sig og bliver skrevet op her, og det er selvfølgelig alarmerende. Når jeg har skullet skrive folk op og har fået deres cpr-numre, så lægger jeg altså mærke til, når der står ’89. Altså meget unge mennesker, fortæller pædagog på Herbergcentret, Dorthe Mikkelsen.

Et råb om hjælp

Sarah Schou er Daniels kontaktperson på Herbergcentret. Hun mener ikke, at løsningen for de unge hjemløse altid er at få sin egen lejlighed.

– Det, de siger, er, at de ikke kan være alene. Og derfor er det ikke altid løsningen med en permanent bolig. Vi så gerne, at der var flere steder som bofælleskaber, hvor de unge kan få råd og vejledning, hvor de bor. Vi henviser dem altid til de steder, der er, men det er fuldstændig umuligt at få plads til dem.

For Daniel er drømmen om en lejligheden heller ikke bekymringsfri.

– Når du har boet syv år på gaden, så er det bare så let. Du vil altid have trangen til at være ude. Når du har en lejlighed, har du en masse forpligtelser. Du er bundet til den, og der er mange udgifter. Og du får en helvedes masse regninger.

Sarah Schou mener, at det er altafgørende for de unge hjemløse, at de finder en bolig et sted, hvor de kan få råd og vejledning.

– De siger det ikke selv, men når de kommer her, er det et råb om hjælp, siger hun.