Ekspert om homoseksuelle fodboldspillere: Branchen er bagud

Det er svært at springe ud som homoseksuel i fodbold-miljøet. Foto: Pixabay
Det er svært at springe ud som homoseksuel i fodbold-miljøet.
Foto: Pixabay

Maskulin, macho, drengerøv og kvindebedårer er ord, der ofte vil blive brugt, hvis man bliver bedt om at beskrive en fodboldspiller. Netop derfor kan det være svært at stå frem som homoseksuel i fodboldbranchen, der er blevet stående, mens resten af samfundet har bevæget sig fremad inden for området.

For selvom holdningerne til det homoseksuelle miljø gennem de seneste år har udviklet sig til overvejende at være positive, er fodboldbranchen bagud. Det mener, Arne Backer Grønningsæter, der har forsket i diskrimination af homoseksuelle.

– Vi ved, at holdninger til homoseksuelle og LGBT-miljøet har gennemgået hurtige ændringer. Det gælder på alle områder af samfundet, men der er to felter, hvor ændringerne har været mindre end de generelle samfundsændringer. Det er idrætten og religion. De er hængt efter, siger norske Arne Backer Grønningsæter.

Det kommer især til udtryk inden for fodboldbranchen. Der er endnu ikke nogen eksempler på åbne homoseksuelle professionelle fodboldspillere hverken i Danmark eller i England, hvor der samlet er mere end 5000 professionelle.

– At ingen er stået frem er udtryk for, at det er vanskeligt at stå frem i de miljøer. Vi ved, at der er nogle i de lavere rækker, der er stået frem, som har haft dårlige erfaringer. Det viser, at der er problemer i fodbolden, siger Arne Backer Grønningsæter.

Svært i herrefodbold

Det står anderledes til inden for kvindefodbold, hvor der er eksempler på homoseksuelle spillere, der er åbne omkring deres seksualitet. Arne Backer Grønningsæter har ikke et klart svar på, hvorfor der er den forskel, men han vurderer, at det kan være nemmere for kvinder i fodboldverden.

– Man kan tænke sig, at det at spille fodbold, hvis du er kvinde, i udgangspunkt bryder med en del kønsrollebarrierer, og det kan gøre det nemmere. Det kan også være forklaring på tendensen i mandefodbolden, hvor det er vigtigt med maskulinitet og machotendenser.

Frygt for negative reaktioner

Ifølge Arne Backer Grønningsæter er frygten for negative reaktioner også med i overvejelserne, såfremt en spiller overvejer at springe ud.  Frygten er reel, for der er fortsat dele af samfundet, der ser ned på homoseksuelle. Og selvom denne gruppe af mennesker nærmest mindskes fra år til år, så er det ikke en ubetydelig gruppe.

– Det er et fåtal, men de kan fortsat være vældig højlydte. Det er en del af problemet ved at springe ud, det kan være vældig belastende. Selvom de fleste synes, det er fint, og du vil få meget støtte, så vil der stadig være den belastning, siger Arne Backer Grønningsæter.

En ny undersøgelse fra BBC viser, at 8 pct. af fodboldfans i England ville stoppe med at følge deres hold, hvis der var en homoseksuel spiller på. Arne Backer Grønningsæter vurderer dog, at der er en udvikling undervejs i idrætten, og der derfor ikke vil være særlig store reaktioner, hvis en topspiller pludselig springer ud som homoseksuel.

Jeg tror, der er brug for synlige ansigter. Jeg tror ikke, der sker nogle større ændringer, hvis ikke nogen tager belastningen og viser sig frem og siger »her er jeg«
Arne Backer Grønningsæter, forsker i diskrimination af homoseksuelle.

Spillerforeningen: Plads til alle

Spillerforeningen for de professionelle fodboldspillere i Danmark kender ikke til tilfælde af homoseksuelle spillere og er endnu ikke særlig aktive på området. De vil bakke fuldt op, hvis en spiller beslutter sig for at springe ud, men det er ikke noget de opfordrer til.

– Man kan sige i forhold til homoseksualitet, der er det ikke fordi, vi decideret går ud og opfordrer spillere til at springe ud for at være forbilleder. Men man skal jo bare være, den man er, og det skal der være plads til, siger administrerende direktør for Player Social Responsibility i Spillerforeningen, Mette Vestergaard.

Hun mener heller ikke, at det er tilfældigt, at der endnu ikke er nogle åbne homoseksuelle fodboldspillere.

– Der er ikke nogen, der springer ud, og det er der selvfølgelig også en grund til. Det er jo sikkert en masse fordomme, som er i folks hoveder, der gør, at der kan være nogle, der holder tilbage. Det kan også bare være, de tænker, det kommer ikke jer ved.

Brug for ansigter udadtil

Det kan være vejen frem for en ændring på området, hvis en eller flere professionelle fodboldspillere stillede sig frem som homoseksuelle. Det er for eksempel set i Tyskland, hvor den tidligere landsholdspiller Thomas Hitzlsperger i 2014 annoncerede, at han er homoseksuel. Han stod frem, efter han havde indstillet sin karriere. Han har senere blandt andet diskuteret fordele og ulemper ved åbenhed i forbindelse med to homoseksuelle spillere i den engelske Premier League, der overvejede at springe ud.

– Jeg tror, der er brug for synlige ansigter. Jeg tror ikke, der sker nogen større ændringer, hvis ikke nogen tager belastningen og viser sig frem og siger »her er jeg«, vurderer Arne Backer Grønningsæter.